Чому не змінився розмір пенсії після перерахунків?

«Мій страховий стаж становить 37 років, із них 27 років – робота за Списком № 2. Чому не змінився розмір моєї пенсії після проведення перерахунків у 2016 році?»
Ігор, Золотоноша

− Розмір пенсії обчислюється згідно з чинними нормативно-правовими актами, які регулюють питання пенсійного забезпечення. Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір пенсії залежить від тривалості набутого страхового стажу й отриманої заробітної плати. Водночас до обчислення розміру пенсії встановлюються надбавки, підвищення, компенсації та доплати, на які особа має право. Перерахунки пенсій, зокрема, у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, здійснюються шляхом збільшення складових пенсійних виплат, які залежать від розміру прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. Такі перерахунки у 2016 році здійснювали з 1 травня та з 1 грудня. Якщо в складі Вашої пенсійної виплати є величини, які залежать від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, то їх обов’язково перераховано. Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 передбачено Порядок проведення індексації грошових доходів населення, зокрема пенсій. Відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого вищезазначеною постановою, якщо грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менший за суму грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення, − говорить Тетяна Рожко, перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м. Черкаси.

− Таким чином, якщо після перерахунку пенсії у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму розмір підвищення пенсії не перевищив суму фіксованої індексації, виплаченої попереднього місяця, різниця між розміром індексації та сумою підвищення фіксується в складі пенсійної виплати. У зв’язку із цим розмір пенсійної виплати після перерахунку не змінюється, сума фіксованої індексації зменшується на суму підвищення. Очевидно, перерахований розмір Вашої пенсії був меншим за розмір пенсії з індексацією до перерахунку. Тому розмір пенсії не змінився.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x