Спека на Черкащині сприяє забрудненню атмосферного повітря та інтенсивному цвітінню води

Спека на Черкащині сприяє забрудненню атмосферного повітря та інтенсивному цвітінню води

На Черкащині сонячно, спекотно та сухо, завдяки антициклональну характеру погоди. Висока температура повітря, відсутність ефективних дощів, низька відносна вологість повітря (менше 30 % в денні години), сприяли висушуванню верхнього шару ґрунту та швидкому зростанню показника пожежної небезпеки. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному гідрометцентрі.

На заході показник пожежної небезпеки утримується на рівні 4 та 5 класу, а на решті території області завдяки локальним грозовим дощам, показник пожежної небезпеки відповідає 2 та 3 класу. Варто відмітити, що з 12 серпня на Черкащині розпочався сезон полювання на пернату дичину, відповідно ризик виникнення пожеж збільшується. Мисливцям треба утриматися від розведення вогню у лісах та на торфовищах, щоб не допустити виникнення масштабних пожеж.

Спекотна погода створює погіршення екологічної ситуації, метеоумови сприяють накопиченню в приземному шарі атмосфери шкідливих домішок, особливо це відчувається поблизу автобусних зупинок та транспортних розв’язок. За даними поста спостережень, рівень забруднення атмосферного повітря аміаком 18 серпня досяг 1,2 максимально-разової ГДК. Радимо весь вільний час знаходитися за містом, у паркових зонах та на узбережжі водоймищ. По можливості залишатися у прохолодних або кондиційованих приміщеннях, пити збільшену кількість води та обмежити фізичні навантаження.
Зростання рівня забруднення атмосферного повітря може сприяти загостренню хронічних хвороб, алергічним проявам, особливо у людей, які страждають захворюваннями органів дихання.

Через тривалу спекотну погоду зростає забрудненість води. Це пов’язано з інтенсивним розмноженням водоростей, зменшенням кисню та цвітінням води. При температурі води вище 25º і різкому зменшенню кисню можлива навіть загибель риби. У такий спекотний період самоочищення води слабке, концентрації забруднюючих речовин залишаються стійкими, зазначив Віталій Станіславович.
За прогнозом синоптиків, до кінця поточного тижня утримається суха, спекотна погода із температурними показниками вночі 16−21º, вдень 28−33º. На зниження температурного фону на 3−5º та короткочасні, грозові дощі варто чекати на початку наступного тижня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x