У Черкасах відкрили музейну експозицію, присвячену професії сапера

У Черкасах відкрили музейну експозицію, присвячену професії сапера

17 серпня на території аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС у Черкаській області відкрито музейну експозицію, присвячену діяльності саперів. Це своєрідний музей трофеїв. Проте в ньому, замість шкір, рогів та опудал, які символізують вдале полювання, зібрані не менш цінні експонати. Справжні трофеї, які були вистежені, виявлені, знайдені, і врешті підкорені професіоналізмом, мужністю, силою волі людини, яка обрала нелегку, проте важливу професію – сапер. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Управління ДСНС у Черкаській області.

На стелажах зібрані понад дві сотні різноманітних предметів, кожен з яких було створено лише з однією метою – нести руйнування, знищення і смерть.

Перший експонат виставки свого часу став талісманом черкаських саперів. Проте згодом, коли кількість незвичних історій, пов’язаних із знешкодженням боєприпасів, сягнула десятка, фахівці групи піротехнічних робіт вирішили створити невеличку експозицію, в якій сьогодні нараховується вже 207 експонатів.

– Звісно ж, для фахівців-піротехніків це історія та пам’ять про їхню важливу роботу. Проте від початку ця експозиція створювалася у першу чергу з навчальною метою, щоб навчити і молодь, і дорослих правил безпеки на випадок несподіваної та небезпечної зустрічі людини із боєприпасами, – зазначив начальник аварійно-рятувального загону спецпризначення Олександр Дубенець.

– Снаряди, міни, набої, авіаційні бомби, гранати, боєприпаси систем залпового вогню від «Градів» до «Ураганів», РПГ та АГС, саперні та інженерні міни. Усі вони були зібрані впродовж 2006-2017 років, під час виконання спеціальних завдань штабу в зоні проведення антитерористичної операції, – пояснює, Микита Бондаренко, заступник начальника групи піротехнічних робіт.

– Усі експонати мають свою історію і представляють різноманітну географію. Тут є згадки не лише про Донецьку й Луганську області. Деякі предмети мають Запорізьку, Харківську і, звісно ж, Черкаську «прописку». Але відтепер, коли усі вони знешкоджені і вже не несуть загрози людям, ми використовуємо їх вже у якості навчальних муляжів, посібників аби привернути увагу до можливої небезпеки, застерегти, змусити замислитися, – зазначив Микита Олександрович.

Створена на території загону експозиція не лише вчить. Вона змушує замислитися, адже це своєрідний меморіал про справжніх чоловіків. Про тих, хто обрав непросту та небезпечну професію. Про людей, які постійно перебувають в зоні ризику, які стали переможцями та приборкувачами пороху, вогню та металу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x