У краєзнавчому музеї відкрили експозиційний зал, присвячений Незалежності України

У краєзнавчому музеї відкрили експозиційний зал, присвячений Незалежності України

Урочисто відкрили експозицію 24 серпня в День Незалежності. У заході взяли участь представники обласної влади, провідні науковці, краєзнавці черкаських навчальних закладів, музейники, майстри, студенти, журналісти та громада міста. Про це інформують у пресслужбі Черкаської облради.

− Уперше в обласному краєзнавчому музеї висвітлюється період відновлення незалежності на тлі розпаду радянської імперії, і перші кроки на шляху розбудови молодої держави. Унікальні артефакти розповідають як про загальнодержавні, так і місцеві знакові події та процеси, − зазначають у закладі.

Створюючи цю експозицію і подаючи фактичний матеріал, музейники намагалися відтворити урочисту і святкову атмосферу ключових моментів новітньої історії. Зокрема, через газети, фотознімки, відео, промови «батьків незалежності», гасла, вірші, телевізор та радіоприймач, які транслювали історичні події 1991 року, ринду та крикун від сторожового корабля, який першим підняв український прапор і перший український синьо-жовтий стяг, який 33 роки тому черкасець Михайло Гедз та ще п’ятеро патріотів наважилися підняти на площі Черкас. Саме перші спроби змінити червоний радянський символ на синьо-жовтий зберігають хроніки черкаського краєзнавчого музею.

На відкритті експозиції був і сам Михайло Гедз із родиною. За його словами, у листопаді 1990 року виникла ідея підняти прапор разом із чорною стрічкою, як символ тих замучених і закатованих за часів радянської влади. Михайлу і його однодумцям тоді допоміг знаний патріот Михайло Нікогда-Холодноярець (Вакуленко), який був головою культурно-просвітницької організації «Заповіт».

Фактично до нашого музею прапор потрапив після проголошення незалежності – у 1992 році. Після того як він перестав бути речовим доказом про дрібне хуліганство, яке інкримінували у цій справі.

У відкритті виставки взяв участь також перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко.

− Унікальний проєкт. Приємно, що його ініціаторами стали саме фахівці нашого краєзнавчого музею. Вони плідно попрацювали і зібрали справді варті уваги експонати. Громада повинна знати тих, хто відновлював нашу незалежність, ризикував життям, піднімаючи синьо-жовтий стяг. Ми повинні шанувати тих, хто сміливо заявляв, що Україна була, є і буде вільною та незалежною. Щиро дякую фахівцям музею та всім, хто долучився до цієї справи, − прокоментував Роман Сущенко і також додав, що обласна рада як власник підтримує заклад і надалі сприятиме його розвитку.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x