Відчищуємо килим без хімії

Відчищуємо килим без хімії

Килим на підлозі – річ надзвичайно красива, комфортна і практична. Із ним легко поєднувати різні інтер’єрні рішення, по ньому приємно ходити босоніж. Проте, з часом, як і будь-яка тканина, килим забруднюється. Помити ж його не легко. Звісно, для цього існують спеціальні пилососи і безліч хімічних засобів, здатних «виїдати» бруд. Та, на жаль, далеко не всі з них є безпечними, особливо, якщо в домі є домашні тварини, діти чи хворі люди. У такому випадку на допомогу прийдуть перевірені часом і досвідом багатьох господинь засоби.

Звичайна харчова сода чудово справляється зі всілякими забрудненнями. Крім того, вона здатна повернути килиму його первісний колір або значно освіжити його. Для приготування розчину потрібно розчинити 0,5 склянки харчової соди в 5 літрах теплої води. Отриману рідину залити в пульверизатор і розприскати по поверхні килима. Потім потрібно почекати близько півгодини, щоб сода ввібрала й очистила забруднення і нейтралізувала неприємні запахи. Після вказаного часу килимове покриття необхідно гарненько пропилососити.
Якщо килим не дуже брудний, то можна вибрати варіант сухого чищення цього покриття. Для цього соду розсипають по всій його поверхні, а потім втирають сухою ганчіркою у волокна. Через півгодини соду з брудом прибирають із килима за допомогою пилососа.

Не гірше справляється зі всілякими забрудненнями і звичайна харчова сіль. Для того, щоб почистити килим цим способом, потрібно для початку ретельно вибити його з обох сторін. Після цього на килим потрібно розсипати дрібну кухонну сіль, взяти вологу щітку і з її допомогою втерти сіль у ворс. Решту солі необхідно вимести. Килим можна знову вибити. Після такої чистки ворсинки покриття починають блищати.
Господарське мило може замінити дорогі хімічні засоби. Для чищення цим способом необхідно натерти на дрібній тертці господарське мило, розчинити столову ложку цієї стружки в літрі теплої води, додати столову ложку скипидару, розмішати. За допомогою щітки із штучним ворсом нанести розчин на поверхню килима і залишити на кілька хвилин. Потім протерти всю поверхню мокрою ганчіркою. Через кілька хвилин знову протерти килим вологою ганчіркою. На завершення повторити процедуру сухою ганчіркою. Цей спосіб хороший тим, що дозволяє видалити жирні плями навіть із натурального ворсу. Після процедури бажано гарненько провітрити і просушити килим на свіжому повітрі.

Якщо у вас раптом із минулорічних запасів залишилася квашена капуста, не поспішайте викидати її. Адже вона є хоча й досить незвичайним, але дуже ефективним і екологічний засобом для чищення килимів. Для цього потрібно взяти звичайну квашену капусту (приготовлену стандартним методом, без оцту), віджати розсіл і розсипати по килиму. Якщо капуста дуже перекисла і має сильний запах, перед використанням просто злегка промийте її. Потім щіткою почистіть килим разом із капустою. Як тільки капуста стане брудною, її можна зібрати віником, промити в друшляку і знову використовувати. Повторювати процедуру потрібно, доки капуста не буде чистою. Після такої чистки потрібно дати килиму трохи просохнути і пропилососити його.
Килими з довгим ворсом варто чистити нашатирним спиртом. Для цього потрібно взяти п’ять літрів води, три ложки будь-якого прального порошку, ложку нашатирного спирту. Нанесіть розчин на ворс м’якою щіткою і видаліть спочатку вологою, а потім сухою ганчірками. Після вологого чищення ретельно просушіть килим.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x