Як налаштувати дитину на навчальний процес та новий розпорядок життя

Як налаштувати дитину на навчальний процес та новий розпорядок життя
Як морально підготувати дитину до школи та як після літа пробудити бажання вчитися

Навчальний рік на порозі. І зрозуміло, що більшість дітей переймаються тим, що їм доведеться з приходом осені кардинально змінити свій спосіб життя. Як морально підготувати дитину до школи, незалежно від того, чи навчається дитина онлайн чи офлайн, та як допомогти їй подолати страхи і пробудити в ній цікавість та бажання вчитися, розповідають Vesti.ua.

Налаштуйте дитину психологічно

Психологи кажуть, батькам необхідно пам’ятати, що адаптація до школи швидше відбувається у тих дітей, які психологічно правильно налаштовані й мотивовані. Не варто розраховувати на те, що якраз із 1 вересня ваша дитина різко стане самостійною і посидючою, наче за помахом чарівної палички. Батьки повинні супроводжувати процес входження до школи та повну перебудову життя дитини – у цей момент вона не повинна залишитися на самоті. Також психологи наполегливо радять не перевантажувати дитину у вересні додатковими гуртками, секціями та музичними школами.

“Моральний настрій навчання для дитини дуже важливий. Тому варто приділити цьому стільки ж уваги, як і купівлі всього необхідного до школи”, – розповідає дитячий психолог Тетяна Нікітіна. Нижче наведено її поради, як правильно налаштувати дитину на 1 вересня.

  • Поговоріть з дитиною про школу в легкому ігровому стилі. Можете взагалі перетворити цю розмову на святкове пре-паті з чаєм і тістечками. Це створить правильну атмосферу й додасть темі важливості. Зі старшими дітьми, можна за “солодким столом” попрощатися з літом і зустріти шкільну осінь, яка несе стільки нових знань і відкриттів.
  • Якщо дитина вже мала досвід навчання, згадайте минулий навчальний рік, обговоріть найяскравіші його моменти. Нехай дитина назве предмети, які їй подобалися найбільше, згадає відкриття, які її вразили. Обговоріть зі своїм школяриком, чого він чекає від нового навчального року: свіжих знань, зустрічей зі шкільними друзями й улюбленими вчителями тощо.
  • Якщо ж у вас першокласник, ви можете обговорити з ним, яким буде його навчання, чого він очікує від школи, на які предмети чекає з особливою радістю, а які його лякають і чому.
  • Водночас батьки повинні обов’язково похвалити дитину, розповісти, що вони вірять у неї і що все вийде. Ну, а якщо вже щось буде подолати важкувато, тато й мама завжди готові прийти на допомогу. Проговоріть з дитиною той момент, що для вашої родини немає тих шкільних вершин, які ви не можете підкорити разом.
  • Батьки можуть згадати позитивні історії зі свого шкільного життя. Якщо збереглися старі шкільні фотографії, обов’язково покажіть їх дитині.

Розпорядок, як до нього звикнути

Для першокласників похід до школи складний передусім тому, що у дітей змінюється так звана “соціальна роль”. Був собі просто безтурботний малюк і раптом – школяр, від якого всі вимагають самостійності, дотримання складного розпорядку, та й хорошого навчання відповідно.

Як налаштувати дитину на подальші зміни в її житті:

  • Пограйтеся в школу вдома, так би мовити, відрепетирувати майбутній процес, а заразом випробуйте робоче місце, де дитині доведеться займатися онлайн, або ж готувати домашні завдання після школи.
  • Упродовж таких розмов батьки повинні пояснити дитині, чому важливо лягати спати раніше, вчасно вставати та снідати в один і той самий час перед початком занять. Було б чудово, якби ваша дитина вже мала певний досвід розпорядку дня, щоб прийоми їжі та процес відходу до сну і пробудження відбувалися в один і той самий час. У такому разі введення суворого порядку дня з 1 вересня не будуть для малюка значним стресом, як це трапляється, якщо батьки з недогляду починають “закручувати гайки” вільного дитячого життя із раннього ранку 1 вересня.
  • Було б непогано, щоб батьки ознайомилися з азами такого нового модного поняття, як “тайм-менеджмент”, це вчить грамотно керувати власним часом та організовувати розпорядок дня як то кажуть “по науці”. Так ось, тайм-менеджмент корисний не лише дорослим, а й дітям. І якщо малюк з 1-го класу навчиться правильно розподіляти час, то позбудеться багатьох проблем у житті в принципі. Але дитячому тайм-менеджменту варто присвятити окрему статтю.
  • Поясніть дитині, якщо вона збирається вчитися офлайн, чому важливо збирати шкільний рюкзак із вечора. А оскільки рюкзак вже, напевно, куплений, то можна спробувати його показово зібрати. Якщо ж дитина навчатиметься онлайн, то пройдіться “екскурсією” всім шкільним приладдям на його робочому столі. Нехай дитина розповість, що має і для чого.
  • До речі, якщо вже йдеться про робоче місце школяра, варто скористатися лайфхаком від психолога Світлани Ройз. Вона радить встановити стіл так, щоб дитина сиділа спиною до іграшок і телевізора. І є ще одна важлива деталь – глибокий зелений колір допомагає зосередитися. Тому, наприклад, можна покласти на стіл зелений аркуш паперу.

Ґаджети геть!

Особливу увагу в новому режимі маленького школяра психологи рекомендують приділити ґаджетам – їхня присутність має бути зведена до мінімуму, особливо ввечері. Щоби це було для малюка менш болісним, батьки повинні продемонструвати дитині власний приклад і не користуватися ґаджетами до того моменту, поки вона не засне.

“Чому ґаджети шкідливі? – каже Тетяна Нікітіна. – Ну, по-перше, вони забирають багато часу і здатні знищити будь-який розпорядок. А по-друге, ґаджети перезбуджують центральну нервову систему, що призводить до поганого сну та згодом до нервового виснаження. Заміною ґаджетам повинні, в ідеалі, стати книги та розвивальні настільні ігри, в які потрібно грати, знову-таки, з батьками”.

Якщо у класі є діти-переселенці – це ще одна тема для розмови з дитиною

Цієї осені як і минулої, нажаль багато українських дітей були вимушені поміняти своє місце проживання та школу відповідно.

“Якщо дитина переїхала і йде до нової школи, то слід заздалегідь обговорити з нею цю ситуацію як форс-мажор. Дитина має бути готовою стати терплячою і сміливою, вона повинна бути готова до нового колективу, до знайомства з новими дітьми, до нової дружби”, – каже Тетяна Нікітіна.

Так само батькам варто поговорити з дітьми, до чиїх класів прийдуть навчатися діти-переселенці. “Перед походом до школи 1 вересня поговоріть з дитиною про це, обговоріть, як виникла така ситуація, що діти змушені міняти місце проживання та школу, – радить психолог. – Поясніть, що до цих дітей потрібно ставитися з повагою та співчуттям, але не з жалем. Скажіть, що їм зараз непросто, багато хто з них втратив свій дім, але навіть звичайної усмішки під час знайомства достатньо, щоб підтримати нову людину в класі”.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x