Сочевиця зміцнить серце і покращить гормональний фон

Сочевиця зміцнить серце і покращить гормональний фон

Сочевиця – це бобова культура, відома людині з найдавніших часів. Засушена, консервована, варена сочевиця – у будь-якому вигляді ця чудесна бобова культура буде корисною. Серед різноманіття рослинних продуктів сочевиці немає рівних за поживними, смаковими і корисними властивостями.

Достаток вітамінів і мікроелементів робить цю унікальну культуру незамінною складовою здорового харчування і справжнім скарбом для вегетаріанців.
У сочевиці багато вуглеводів і білка, але при цьому практично немає жиру. Калорійність сочевиці – від 280 до 310 ккал. Ця бобова культура містить рекордну кількість фолієвої кислоти: в одній порції – 90 % денної норми вітаміну. Багато в сочевиці калію, а за вмістом заліза вона лідирує серед усіх зернобобових культур. У плодах сочевиці також є бета-каротин, крохмаль, ненасичені жирні кислоти, вітаміни Е, РР, групи В, фосфор, кальцій, селен, магній, молібден, цинк та багато інших мінералів і мікроелементів. У хрустких і солодких пророслих насінинах, які на смак нагадують зелений горошок, багато вітаміну С.

Корисні властивості
Складні вуглеводи сочевиці, що повільно розщеплюються, надовго зберігаючи почуття ситості, рослинний білок, що легко засвоюється, забезпечуючи організм високоякісним матеріалом для будівництва клітин – все це робить сочевицю дуже цінним поживним і дієтичним продуктом. Сочевиця швидко готується, страви з неї вдаються смачними і ситними. Цінність цієї бобової культури і в тому, що вона не накопичує токсичні елементи та шкідливі речовини – радіонукліди, нітрати, навіть якщо зростає в несприятливих умовах.
Сочевицю рекомендують при розладах нервової системи, хворобах сечостатевої системи, порушеннях обміну речовин. З сочевичного борошна, змішаного з вершковим маслом, виходять чудові ліки від опіків і дерматитів. А пюре з сочевиці використовують для лікування виразок і коліту. Сочевиця підвищує імунітет, налагоджує роботу травної системи і зменшує ймовірність розвитку раку прямої кишки. А сочевиця тарілчаста корисна для хворих на цукровий діабет.
Ізовлавони, що містяться у сочевиці, є фітоестрогенами і зберігаються навіть після термообробки. Тому сочевицю радять їсти жінкам, у кого знижений рівень естрогенів – жіночих гормонів. А ще ізовлавони корисні для кровотворення, допомагають при остеопорозі, позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи, мають антиканцерогенні властивості. Для жінок ці речовини особливо цінні: вони перешкоджають розвитку раку грудей і полегшують перебіг клімактеричного синдрому. Особливу увагу на сочевичні страви потрібно звернути вагітним жінкам: завдяки високому відсотку калію і фолієвої кислоти вони благотворно впливають на розвиток плоду.

Протипоказання
Страви з сочевиці протипоказані людям, які страждають від хвороб суглобів, сечокам’яної хвороби, діатезу, подагри, дискінезії жовчних шляхів. Щоправда, і тим, хто абсолютно здоровий, не треба переїдати бобових. Дієтологи рекомендують їсти страви з сочевиці не частіше двох разів на тиждень. Шкода сочевиці, як і будь-якого іншого корисного продукту, може проявитися тільки при надмірному споживанні.
Нехай сочевиця стане на вашій кухні постійної гостею. Її користь для здоров’я важко переоцінити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x