У Черкаському онкологічному центрі вперше провели дитячу алогенну трансплантацію кісткового мозку

У Черкаському онкологічному центрі вперше провели дитячу алогенну трансплантацію кісткового мозку

У Черкаському клінічному онкологічному центрі – важлива подія. Сьогодні в блоці дитячої онкології та гематології виписали 10-річну пацієнтку, якій уперше в медичному закладі зробили дитячу алогенну трансплантацію кісткового мозку. До цього подібні пересадки робили лише в НДСЛ «Охмадит», повідомляє власний кореспондент “Нової Доби”. Донором для неї став її 6-річний братик. Лікарі їх називають Супергероями, адже Настя мужньо перенесла лікарняний етап боротьби з хворобою, а її братик Артем без перебільшення врятував життя сестрі.

 

 

Сьогодні пацієнтку та її брата урочисто проводжали із відділення. Як наголосила завідувачка Центру дитячої онкології та гематології Оксана Глухарева, медики завжди раді, коли пацієнти приходять у гості, а не повертаються до лікування. Артему та Насті вручили подарунки від благодійників. А представники благодійного фонду «Подаруй дитині світ» принесли дітям тортик та солодощі, які потім усі пацієнти із відділення смакували з чаєм.

 

 

Батько Максим подякував усьому колективу та окремо лікарям, які боролися за життя та здоров’я його доньки. Він зауважив, що тут медичні працівники ставляться до дітей, як до рідних, а не просто пацієнтів.

 

 

Бабуся Лідія та Ольга прийшли підтримати внучку на виписці, вони зі сльозами радості на очах дякують медикам та бажають усім пацієнтам Центру дитячої онкології та гематології також одужати й незабаром повернутися додому до нормального дитячого життя.

− Для нас сьогодні дуже хвилюючий день, адже ми пройшли складний етап у нашому житті, − ділиться Лідія Петрівна. – Не можна висловити словами нашу вдячність лікарям та всьому медичному персоналу, їхня праця неоціненна.

Родина Насті дізналася про її хворобу у грудні 2021 року. Обстежити дитину повноцінно в Черкасах не удалося через повномасштабне вторгнення.

 

 

− Родина переїхала до Італії, де її наглядали римські колеги. Маленькій пацієнтці для того, щоб одужати, потрібно було зробити лише трансплантацію кісткового мозку. Мама з дітьми майже рік перебувала за кордоном. Потім повернулися сюди й вирішили продовжити лікування саме у нашому відділенні, − розповідає Оксана Глухарева. − Донором для Насті став її брат 6-річний братик Артем, який підійшов за всіма показниками. Пам’ятаю, коли він зайшов до відділення з бабусею, ми запитали, чи знає, чому він сюди прийшов, хлопчик відповів, що прийшов урятувати свою сестру.

 

 

За словами пані Оксани, не часто так стається, що саме родич може бути донором кісткового мозку, це лише до 30 % випадків.

− Досить тривалий час ми спостерігатимемо за її самопочуттям, лабораторними показниками, але основний крок у перемозі над хворобою вже зроблено, − сказала Оксана Глухарева. – Я також хочу наголосити, що у цій трансплантації брали участь не лише фахівці нашого відділення, це заслуга всього закладу: лабораторної служби, реанімації, дорослих гематологів. Дуже дякую за підтримку наших колег із Національної дитячої лікарні «Охмадит», зокрема завідувачу відділення трансплантації кісткового мозку Олександрові Лисиці та завідувачці трансфузійного відділення Олені Нестеренко. Також велика подяка литовським колегам, які спочатку навчали наших лікарів, а потім були постійно на зв’язку, консультували та підтримували нас.

До слова, весь цей час маленька пацієнтка перебувала у боксах, які побудовані завдяки БФ «Таблеточки».

 

 

Богдан Скульський, завідувач блоку трансплантації кісткового мозку Черкаського онкологічного центру зазначив, що хвороба пацієнтки – це не злоякісне захворювання крові, а спадкова хвороба.

− Вона потребує активного спостереження протягом перших двох років після трансплантації. Далі ж ми можемо говорити про те, що ризики рецидиву мінімальні. Як і після будь-якої алогенної пересадки кісткового мозку ми будемо контролювати наявність симптомів реакції трансплант проти господаря, − пояснив Богдан Скульський.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x