Коли починати копати картоплю

Коли починати копати картоплю

Нинішній рік подарував городникам безліч несподіванок, неприємностей і навіть загадок. Однією з останніх стали пошуки відповіді на запитання, коли ж потрібно починати збирати врожай найголовнішого продукту. Цього року вже не достатньо просто стежити за настінним календарем або циклами місяця. Навіть в одному селі стан стиглості картоплі може бути різним, оскільки залежить від такої кількості різноманітних факторів, в яких відразу і не розберешся. Але спробувати варто, адже саме це допоможе визначити, коли ж потрібно починати збір урожаю.

Споконвіку найкращим часом збирання середньоранніх і середньостиглих сортів картоплі в кліматичній зоні Центральної України (до якої і належить Черкащина) завжди вважалася друга декада серпня. Нині ситуація дещо змінилася. Цьому сприяли не лише зміна клімату, а й багато інших чинників. Зокрема частота і густота зволоження, які залежали і від ретельності господарів, і від опадів; вибір сорту, час посадки, вибір агротехнічної методики вирощування та хімічних препаратів чи добрив та багато іншого. На відміну від господарів минулих поколінь, нинішні аграрії застосовують надзвичайно велику кількість способів, методів і препаратів, кожен з яких по-своєму впливає на час дозрівання врожаю. Практично неможливо в одній короткій статті розглянути їх усі, тому спробуємо визначити загальні ознаки, які підкажуть, що картопелька вже поспіла і хоче вибратися із землі, незалежно від її сорту і часу посадки.

З наукової точки зору оптимальним терміном збирання картоплі є той, коли бульба досягла фізіологічної стиглості і накопичила максимальну кількість сухих речовин. За часом це збігається з природним в’яненням і відмиранням бадилля. За 7-10 днів до початку пожовтіння бадилля ріст бульб припиняється. У цей час досягається найвищий вміст крохмалю у картоплі, м’якоть дозріває, шкірка набуває міцності.

Якщо ви точно знаєте свої сорти картоплі і термін посадки, то копати можна починати через 65-70 днів від початку посадки. Бульби за цей час визріють, шкірка на картоплі стане щільною і такий урожай буде краще зберігатися взимку. Однак, багато городників не розбирають картоплю за сортами, і на полі можуть виявитися упереміш сорти як ранні, так і пізні. У цьому випадку краще почекати з прибиранням, ніж почати копати раніше. Краще орієнтуйтеся на період дозрівання найпізнішого сорту на ділянці. При цьому ранні можуть трохи втратити в масі, але пізні будуть готові і не згниють узимку.

Часто городники кажуть, що до копання картоплі потрібно приступати, коли бадилля пожовкло і полягло. Зазвичай це правило спрацьовує, але зверніть увагу, що є і виключення з нього. Так надземна зелена маса картоплі може в’янути і жовтіти при неправильній підгодівлі, від хвороб (фітофторозу) або при несприятливих умовах. А бадилля деяких сортів картоплі залишається зеленим до самого кінця вегетації. У будь-якому випадку із бадиллям не залежно від його кольору і стиглості агрономи радять чинити досить радикально. Приблизно за два тижні до збору врожаю «карптоляний чуб» треба скосити разом із травою, залишаючи лише кілька сантиметрів над землею. Тоді всі цінні речовини перейдуть у бульби, а шкірка на них швидше дозріє.

Перед тим, як приступати до повноцінного збору врожаю, зробіть кілька пробних викопувань. За допомогою лопати викопайте кілька кущів у різних частинах поля.

У будь-якому випадку, визначаючись із періодом збору картоплі, варто поглядати на прогнози синоптиків. Оскільки однозначно необхідно встигнути це до початку сезону осінніх дощів. Мокру картоплю не лише збирати незручно, вона гірше зберігається і часто загниває.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x