Черкащина технічно готова до опалювального сезону

Черкащина технічно готова до опалювального сезону

Як зимуватиме Черкащина в умовах війни, ракетних і дронових обстрілів, коли ворог цілеспрямовано націлюється на критичну інфраструктуру? Це питання предметно обговорювалось під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, який відбувся напередодні в Каневі.

− Ми говоримо зараз про готовність нашого великого житлово-комунального сегменту для проходження опалювального сезону та швидкого реагування на всі наявні виклики. Це і блекаути, і відключення, і наслідки ракетних атак. Дуже важливо всім нам, відповідальним за свої громади, служби критичної інфраструктури передбачати такі ситуації і брати на себе відповідальність за життя в умовах воєнних викликів. Маємо потурбуватися про забезпечення альтернативними видами палива та джерелами тепла й електроенергії. Важливо убезпечити й процеси водопостачання та водовідведення. Це той сегмент, який може найбільш постраждати під час цілеспрямованих ворожих обстрілів. Ми маємо бути максимально витривалими й підготовленими, − підкреслив начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець. − Ми маємо також обов’язково чітко розуміти алгоритми спільної взаємодії обласної влади, відповідних служб, районної влади та влади громад. Чітко знати, які у нас створені запаси для швидкого відновлення в разі необхідності. Прикладом є місто Сміла, яка після прильотів оперативно поновлювала свою водопровідну та теплову генерації. На цьому прикладі ми акцентували увагу всіх територіальних громад Черкащини, надали механізм, що має бути зроблено, та визначили чіткі терміни готовності до таких викликів. Переконаний, що Черкащина повноцінно готова до них та проходження опалювального сезону також.

Ігор Іванович зазначив, що весь необхідний комплекс заходів було докладно прописано в розпорядженнях Черкаської обласної військової адміністрації, але все ж надзвичайно багато залежить від персоналій − керівників громад і безпосередньо підприємств ЖКГ.

Як повідомив заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Антон Царюк, температурні показники ще дають можливість підготуватися до опалювального сезону і бути, так би мовити, у всеозброєнні. За його словами, у Черкаській області до роботи в зимовий період готові 16 підприємств теплоенергетики, більше тисячі котелень соціальної сфери. Оглянута 61 споруда системи водопостачання та водовідведення. Комунальні служби провели технічний огляд техніки та заготовили протиожеледну суміш. Підготовлено, зокрема, 314 одиниць спеціалізованої комунальної техніки. Також підготовлено спеціалізовану техніку, що залучається під час виникнення надзвичайних ситуацій. Для забезпечення опалювального процесу підготовлені запаси паливо-мастильних матеріалів та альтернативне резервне живлення. Усі підготовчі роботи було зроблено з огляду на досвід минулого сезону, зокрема, аварійних відключень. Розроблено та затверджено чіткі плани дій у разі настання критичних ситуацій. Резервні генератори різної потужності, якими нині забезпечені більшість теплопостачальних і водопостачальних підприємств, поставлено їм за рахунок благодійників, міжнародних донорів, міст-побратимів, коштів місцевих громад та за сприяння Міністерства розвитку громад.

Але потребу в генераторах ще повністю для області не закрито.

− По місту Черкаси розроблено алгоритм, який дозволяє переключити в разі необхідності споживачів одного теплопостачального підприємства на інше. По районах встановлено та ще довстановлюють резервні котельні. Установи потурбувались про альтернативні котли, − повідомив зібрання Антон Олександрович.

Керівники тергромад поділились досвідом переведенння котелень на альтернативні види палива. Зокрема, закладів освіти.

Ігор Табурець дав завдання начальникам районних військових адміністрацій, головам тергромад узяти під особистий контроль стан підготовки до осінньо-зимового періоду. До 15 жовтня вжити заходів щодо забезпечення підприємств критичної інфраструктури необхідною кількістю джерел альтернативного живлення. Загалом, Ігор Табурець закликав усіх бути максимально уважними та мати готовність працювати у режимі 24/7.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x