Чи здорожчають дрова цьогоріч?

Чи здорожчають дрова цьогоріч?

У черкаській філії державного підприємства «Ліси України» реалізували близько 170 тисяч кубометрів дров. Частину придбало населення, частину відвантажили для Збройних сил України, розповіла менеджерка центрального лісового офісу Наталія Сегеда. Каже, з весни підприємство проводить інформаційну кампанію, яка має назву «Купуй дрова влітку». Лісівники звертаються до всіх громадян приходити до них за дровами завчасно, а не напередодні опалювального сезону.

«Це допоможе уникнути ажіотажу, створення черг для тих, хто готується до опалювального сезону. Ця кампанія уже себе добре зарекомендувала», − розповіла менеджерка.

Окрім того, що житель області за дровами можуть звернутися до найближчого лісництва, також вони можуть скористатися сервісом «ДроваЄ». Це такий інтернет-магазин, створений, аби полегшити життя як лісівникам, так і місцевим жителям. Для цього варто залишити заявку, оплатити рахунок будь-яким зручним способом, сповістити контактну особу в лісництві про оплату й обговорити дату, місце і час для відвантаження дров та забрати деревину. Так само вони можуть придбати деревину через інтернет, залишивши заявку у сервісі. Система проста, зазначає Наталія Сегеда. Усі звернення опрацьовуються та з людиною зв’яжеться працівник.

− Ціни на дрова у порівнянні з минулим роком майже не змінилися, − говорить Наталія Сегеда. − Завдяки своїм якостям, найбільшим попитом користується деревина твердої породи – дуб, граб, береза. Менше − породи м’яколистяних порід, наприклад сосна.

Володимир Дмитрович Жупінас каже, купує різноманітні породи деревини. У господарстві під час затяжної холоднечі згодиться все. Втім, за його словами, верба чи береза кращі за сосну, бо саме вона більше засмічує димоходи. Завжди звертає увагу на ціни. Говорить, верба цього року коштує дешевше.

«Дуб, акація – такі дрова не засмічують димоходи. Дим йде чистим. Сосна дуже запилює», − пояснює чоловік.

Зі слів пана Володимира, машина нарубаних дров зараз коштує дванадцять тисяч гривень. Але якщо брати не рубані, то і дешевше – вісім тисяч. Чоловік вважає, краще нарубати дрова самому, аби трішки заощадити.

Як розповідає менеджерка центрального лісового офісу Наталія Сегеда, ціни у порівнянні з минулим роком зросли на 3−5 відсотків. Це пов’язано зі зростанням ціни на паливно-мастильні матеріали. Ціна одного кубометра дров твердої породи в межах 930 − 1000 гривень. На м’яколистяні породи – у межах 700 гривень. Звісно, колоті дрова коштують дорожче.

Восени у філіях Центрального лісового офісу буде висаджено 5,8 млн штук майбутніх дерев, аби поповнювати фонд лісу. А от суттєве збільшення попиту в офісі очікують коли прийде холод − це кінець жовтня та листопад. Навіть, якщо виникне ажіотаж із придбанням дров для населення, як повідомляють в офісі, то працівники до нього готові. В усіх лісництвах філій постійно є запас дровʼяної деревини. Варто зауважити, що філії Центрального лісового офісу не надають послуг доставки дров, тож громадянам потрібно додатково передбачити це.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x