Яка ситуація із працевлаштуванням у Ватутінській та Лисянській громадах, досліджували фахівці Черкаського правозахисного центру

Яка ситуація із працевлаштуванням у Ватутінській та Лисянській громадах, досліджували фахівці Черкаського правозахисного центру

Зайнятість населення в умовах воєнного стану є надзвичайно важливим питанням, як для територіальних громад, так і для місцевого населення. Під час моніторингу аналізу Місцевого індексу прав людини, який проводили експерти Черкаського правозахисного центру, досліджували рівень роботи місцевої влади у сфері зайнятості населення. Зокрема, чи взагалі проводиться ця робота на рівні громад. Як місцеві відділи Звенигородської філії Черкаського обласного центру зайнятості співпрацюють із підприємцями, роботодавцями, як успішно триває працевлаштування вимушено переміщених осіб, людей із інвалідність та багато іншого.

− Ми проаналізували наявні місцеві програми. У Лисянській громаді відповідні програми були, у Ватутінській громаді − не було. Але та програма, що була в Лисянці більше зорієнтована на фінансування тимчасових робіт. Ми не побачили, що місцева влада ухвалює програми з розвитку підприємницької діяльності, проводять певні заходи задля підтримки підприємців. Також не було заходів із підтримки працевлаштування людей із інвалідністю, ветеранів. Тобто глобально ми не побачили сформованих місцевих політик у сфері зайнятості населення у громадах. Є лише певні точкові заходи, зокрема працевлаштування вимушено переміщених осіб, − розповів керівник Черкаського правозахисного центру Тарас Щербатюк.

Але є й певні успіхи, зокрема Ватутінська громада активно працювала над релокацією бізнесу із тимчасово окупованих територій або тих, де ведуться бойові дії. Нині там працюють два досить великі підприємства, що переїхали зі східних областей.

Світлана Бабенко, начальниця Ватутінського відділу Звенигородської філії Черкаського обласного центру зайнятості зазначає, що цьогоріч було працевлаштовано всього 228 осіб, із них 158 безробітних, 8 осіб із інвалідністю та 15 вимушено переміщених осіб. Також четверо роботодавців отримали компенсацію за працевлаштування п’ятьох ВПО.

− Досить велика робота в нас проводиться із вимушено переміщеними особами, організовуємо відповідні заходи, щоб якомога швидше адаптувати та працевлаштувати людей у нашому місті. Є така програма, що передбачає компенсацію роботодавцям за працевлаштування вимушено переміщених осіб. Із початку повномасштабної війни працевлаштовано з наданням компенсацій 39 осіб до семи роботодавців. Кошти спрямовувалися з державних цільових фондів. Цьогоріч працевлаштували п’ятеро осіб. До речі, найбільше працевлаштовано у Ватутінську міську лікарню. Загалом із 24 лютого 2022 року на обліку перебували 159 осіб, із них 139 зі статусом безробітного. Працевлаштована – 51 особа, − розповідає пані Світлана. − У нас постійно ведеться інформаційна кампанія, ми активно співпрацюємо із роботодавцями, відвідуємо їх, проводимо круглі столи, де розповідаємо про новації, програми, мікрогранти для бізнесу. До прикладу, цьогоріч такі мікрогранти отримали три підприємці. Також ми видали 9 ваучерів на навчання, один із яких особі з інвалідністю.

У Лисянській громаді протягом 9 місяців 2023 року послугами місцевого відділу Звенигородської філії Черкаського ОЦЗ скористались 689 осіб, із них 572 мали статус безробітного, це вдвічі менше, ніж в 2022 році. Серед пошукачів роботи − 39 внутрішньо переміщених громадян.

За словами Володимира Висотенка, начальника Лисянського відділу Звенигородської філії Черкаського обласного центру зайнятості, з початку року знайшли роботу 219 громадян,  із них 141 мали статус безробітного. Також працевлаштовано 6 осіб із числа внутрішньо переміщених осіб.

− Цього року за допомогою у працевлаштуванні звернулось 12 колишніх військовослужбовців, звільнених із лав Збройних Сил України. Чотирьох із них було працевлаштовано, − розповів пан Володимир.

Станом на 1 жовтня 2023 року мають статус безробітного 159 осіб. Зі 168 вакансій від роботодавців, що надійшли за 9 місяців 2023 року, – 161 укомплектовано за  направленням служби зайнятості. Станом на 1 жовтня 2023 року в Лисянському відділі  було зареєстровано 4 вакансії.

Окрім того, фахівці Лисянського відділу видали 9 ваучерів на здобуття нової професії. Із  них 5 − на перепідговку за професією «кухар» та 4 за професією  «продавець». Ті, хто скористались такою можливістю підтримки з боку держави, вже здобувають бажану професію в навчальних закладах Черкащини.

− Реальною можливістю розпочати новий бізнес чи розширити вже існуючий є державні грантові програми, − говорить Володимир Висотенко. − Лисянський відділ активно популяризує цей вид допомоги серед місцевих роботодавців.

До участі в проєкті наразі долучились 3 роботодавців, підприємство ТОВ «Кетбент» уже отримало грантові кошти. За них придбали додаткове виробниче обладнання, що дозволило розширити виробництво продукції.

− Основна наша рекомендація – посилити роботу у сфері зайнятості для населення, розробляти програми, проводити заходи, більш активно працювати із суб’єктами підприємницької діяльності, можливо варто створити робочі групи чи дорадчі органи в сфері зайнятості населення, − підсумував Тарас Щербатюк.

 

Моніторинг проводився Громадською організацією “Черкаський правозахисний центр” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID – US Agency for International Development в рамках проекту «Права людини в дії»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x