В області визначали пріоритети в розвитку психологічних послуг

В області визначали пріоритети в розвитку психологічних послуг

Відновимо людину і людина відновить усе. На Черкащині активно працюють над реалізацією Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Про вже напрацьоване та готові проєкти до втілення говорили на панельній дискусії в ОВА під головуванням очільника Черкащини Ігоря Табурця.

Як свідчать дослідження, щодругий українець почувається зараз емоційно гірше, ніж до початку повномасштабної війни. У День ментального здоров’я, який світова спільнота відзначає 10 жовтня, в області підбили проміжні підсумки впровадження програми «Ти як?», яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

До реалізації програми залучені: громадський сектор, органи виконавчої влади, громади, бізнеси та міжнародні партнери.

– Дбати про ментальне здоров’я наших громадян так само важливо, як і про фізичне, – додав очільник ОВА. – Ментальне здоров’я є невід’ємною складовою державної політики. Для створення у громадах базових доступних сервісів із психологічної підтримки не потрібні великі ресурси. І такі послуги мають стати звичними для всіх жителів: від малечі до людей старшого віку. Водночас дуже важливо, щоб система працювала навколо людини. Адже ці послуги – інвестиція в людей, піклування та підтримка про кожного. Ми маємо задіяти всі наявні ресурси, а їх достатньо. Потрібна ініціативність і дієвість.

В області активно проводять інформаційні заходи та навчання щодо важливості психологічної підтримки. Як повідомила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я Вікторія Шепіль, на Черкащині охопили такими послугами майже 2,5 тис. людей.

– Участь у тренінгах із психологічної підтримки взяли близько 200 осіб із числа ВПО, ветеранів та членів їхніх родин, провели понад 30 заходів для освітян та учнівства, 15 тренінгів і воркшопів для фахівців соціальної сфери та спеціалістів галузі охорони здоров’я, – зазначила Вікторія Шепіль. – За результатами проведеного дослідження, спроможність забезпечення психологічною підтримкою у наших закладах соціальної та освітньої сфери, галузі охорони здоров’я виявилася доволі високою. У нас уже є опора, ресурс, з яким можемо працювати і підсилювати. У нас багато викликів, тому нам необхідно консолідувати  наші зусилля на всіх рівнях.

Черкащина – пілотна область,  де почали створювати ресурсні кімнати з використанням іграшок Хібукі задля підтримки малечі. Від самого початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Дафна Шарон-Максимов розпочала впровадження ізраїльської методики роботи з травмами у дітей і підлітків, що спричинені війною завдяки «Хібукі-терапії».

– В обіймах песика хібукі перебувають вже близько 25 000 дітей України, – розповіла член робочої групи комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Валерія Шинкарьова. –  Сьогодні презентувала соціологію проєкту. Озвучила, як впроваджуємо проект в місті Черкаси та області. Ми не зупиняємося і продовжуємо працювати над тим, щоб наші діти боролися зі страхами.

Окремо свої напрацювання представили голова Черкаської обласної організації Товариства Червоного Хреста Юлія Холодна, директорка Благодійного фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай і засновниця ГО «Рефектіо» Катерина Бьют.

– Наше спільне завдання: зламати стереотип про те, що психоемоційний стан – другорядна річ, – підсумував очільник області Ігор Табурець. –   Маємо дбати про ментальне здоров’я просто зараз, щоб були сили протистояти та боротися за нашу Україну. Це стосується абсолютно всіх: як військових, так і цивільних. У цих напрямах і працюємо.

 

За інформацією пресслужби Черкаської ОВА

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba                                                                                                                 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x