Черкаських першокласників навчатимуть за новою програмою

Черкаських першокласників навчатимуть за новою програмою

Протягом 2016−2017 навчального року в області нараховували 621 загальноосвітній навчальний заклад. Контингент учнів денних загальноосвітніх навчальних закладів із 2000−01 по 2016−17 навчальні роки скоротився в 1,8 раза. У зв’язку з цим скоротилась і мережа денних загальноосвітніх закладів області з 716 до 621 закладу, крім того 22 заклади тимчасово призупинили свою діяльність. Упродовж літа цього року ліквідували три школи в Канівському, Уманському районах та місті Черкаси. Реорганізовано в області 11 шкіл. Разом із тим, у новому навчальному році розпочне працювати нова приватна школа в місті Умань. Усього ж навчальний рік розпочнеться цьогоріч у 1 203 навчальних закладах системи освіти області. Очікується понад 12,7 тисячі першокласників, що майже на 700 більше ніж торік.

Цього навчального року чотири школи області навчатимуть першокласників за експериментальною програмою «Нової української школи». Серед них Черкаська гімназія №9, Смілянська школа №3-колегіум, Золотоніська гімназія ім. С. Д. Скляренка та Золотоніська школа №2 інформаційних технологій.
В Україні таких навчальних закладів визначено 100. Саме на їхній базі розпочнеться впровадження та апробація нової парадигми сучасної початкової освіти. Протягом уже найближчого навчального року кілька перших класів кожної школи почнуть навчатися за новими принципами і власне розробляти методичні матеріали для шкіл усієї України. Для представників цих шкіл із 11 до 14 липня провели тренінг на базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників. Навчали педагогів методисти інституту, які пройшли спеціальне навчання в місті Ірпінь.

Серед особливостей нової української початкової школи визначають дитиноцентризм, компетентнісний підхід, не вивчення предмету, а навчання дитини, використання інтегрованих уроків, ранкових зустрічей, кейс-уроків, ігрових форм навчання, зміни до системи оцінювання, творчий та діяльнісний підхід до навчання, залучення всіх діток до навчального процесу та багато іншого.
Учителі, які беруть участь у проекті, розроблятимуть та творитимуть нові уроки, методичні матеріали, підручники. Досвід, здобутий протягом пілотного навчального року, вони передаватимуть іншим учителям області. Із 2018 року перші класи всіх шкіл України розпочнуть працювати за оновленими стандартами. На Черкащині в 2018 році 680 учителів набиратимуть перші класи. Їхнє навчання-тренування заплановане на лютий-березень та липень-серпень наступного року.
Цього року до Черкаської гімназії №9 ім. О. М. Луценка прийде 206 першокласників, яких організують у шість перших класів. Серед них один клас навчатиметься за програмою «Інтелект України», ще два – «Нова українська школа».

− Як такого відбору до цих класів не було, адже в нас гімназія і за статутом не передбачено певного конкурсу. А от за бажанням батьків ми приймали дітей до експериментальних класів, − розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Василь Захарчук.
Сутність проекту «Інтелект України» полягає не в насиченні дитини поглибленими знаннями. Головне − набуття нею необхідних навичок роботи з інформацією, аналізу, гнучкого творчого мислення, самоконтролю та само­оцінки, швидких реакцій, раціональної організації навчальної праці. Програма розроблялася в такий спосіб, щоб, враховуючи вікові особливості учнів, не лише зберегти, а й збільшити їхній інтерес до навчання.
− Протягом уроку діти мають бути заняті, але вправи й завдання повинні часто змінюватися, щоб першокласники не стомлювалися. Програми беремо з науково-педагогічного проекту «Інтелекту України» з Харкова, за якими ми й працюватимемо. Також маємо постійно підтримку коучів, до яких протягом навчального періоду можемо звертатися, − розповідає Ірина Панченко, учитель експериментального класу.
Ще два класи гімназії №9 навчатимуться за програмою «Нової української школи». Основою її стане дитиноцентризм та інтеграція навчальних предметів.

− Якщо раніше в першому класі дітей ми навчали грамоті, математиці, природознавству, основам здоров’я та мали інші факультативи, то тепер чистими залишається навчання грамоти, математика, англійська мова, фізкультура й мистецтво. До прикладу, попереднього навчального року математика була 4 рази на тиждень, цього − три, а одна година переходить в інтегрований курс «Мій світ». У цей курс входить і математика, і навчання грамоті, громадянська освіта та інше. Курс розрахований на сім годин на тиждень. Хоча програм ще немає, але планується, що кожен тиждень буде тематичним. Наприклад, перший – «Я − школяр» і ми з дітками спілкуємося на цю тему. І так протягом навчального року, − ділиться Анеля Тарноруцька, вчителька майбутнього першого класу.
День першокласника починатиметься з ранкової зустрічі, діти приходитимуть на 8.30 й розмовлятимуть із учителем про день тижня, пору року тощо. Також обиратимуть дитину тижня, яка щодня розповідатиме щось цікаве. У навчальному процесі буде більше ігрової діяльності.
Особливості будуть і щодо оформлення класної кімнати: її рекомендують зонувати й виставляти вироби дітей.
− На наступних зборах разом із батьками плануємо зробити стенд «рука допомоги», де хочемо зобразити те, чим батьки можуть допомогти маленьким школярикам, − пояснює Анеля Василівна. − У класній кімнаті має бути близько семи осередків, де діти можуть усамітнитися, куточок психологічного розвантаження, бібліотека, куточок для творчості та багато іншого.

Які зміни чекають на школу цього року?

Крім експериментальних класів цього року для вчителів та учнів Міністерство підготувало ще низку новацій, що впровадять цього року.
 Тепер в школах вчителі будуть говорити оцінки лише дитині і її батькам. Як зазначається, більше ніхто не буде навіть складати рейтинги успішності або так звані дошки пошани чи ганьби. Учитель не має права оголошувати результати контрольної перед усім класом.
 Учителі молодших класів, як і раніше, першокласникам не ставитимуть оцінки. У першому класі роботи не оцінюються, у другому класі перший семестр, а вже 2 семестр за рішенням педагогічної ради. Також не будуть оцінюватися всі чотири роки в початковій школі такі предмети як музика, образотворче мистецтво, трудове навчання та інше.
 Учителі будуть по-новому оцінювати дітей у початковій школі.Тепер викладачі не знижуватимуть оцінки за неправильний відступ кількості клітинок і рядків у зошиті. Тобто, вчителі не будуть більше оцінювати каліграфію, але за ними залишиться вимога до акуратності й розбірливості письма дитини.
 Дітей привчатимуть спочатку писати олівцями. Так, вчителі самі вирішуватимуть коли дитина зможе почати писати ручкою. При цьому за необхідності правопис олівцем може тривати і до 3 класу.
 У зошитах першокласників буде заборонено робити позначки червоним чорнилом. У школах планують відійти від червоної ручки, якою завжди виправляли помилки та викладали оцінки.
 Вилучено вимоги та критерії щодо підписання зошитів. Тепер зошити можна підписувати у довільній формі, головне, аби він мав охайний вигляд. Тепер вчитель сам вирішує, як оформити робочий зошит. А наявність акуратних виправлень, зроблених самою дитиною, не буде впливати на зниження балу за роботу.
 Канікули та свята школярі проводитимуть без домашніх завдань.
 Звісно, зміни торкнуться і педагогів, тепер усім готують переатестацію стосовно їхнього професіоналізму. Сертифікація для вчителів буде добровільною. У разі успішної здачі, викладачам платитимуть щомісячну доплату в розмірі 20 % посадового окладу на термін дії сертифіката.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x