Вересень прогнозують теплим та дощовим

Вересень прогнозують теплим та дощовим

Як поінформував начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, у вересні починається зміна атмосферних процесів літнього сезону на зимовий: руйнується виступ теплого Азорського антициклону над Західною Європою, відповідно відкривається шлях до центральної України Атлантичним циклонам, збільшується вірогідність опадів, які стають менш інтенсивні, але більш тривалі.

Середня місячна температура повітря становить 14,0°, що аж на 5° нижче серпневої. Упродовж місяця температурний фон знижується від +17° до +10°. Попри високі денні температури, вночі вже можливі відчутні похолодання. Абсолютний максимум температури повітря становить +37,1° і був зафіксований у 2015 році у м. Канів, абсолютний мінімум відмічений у м. Сміла на рівні 6,7° морозу у1986 році. Найбільший добовий максимум дощу − 110 мм зафіксовано у Жашкові. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному гідрометцентрі.

Варто пригадати спекотний початок вересня у 2015 році, коли у перші 2 дні місяця всіма метеостанціями області була зафіксована найбільш висока температура повітря у вересні за увесь більш, ніж 100 річний період метеорологічних спостережень в області. Тоді стовпчики термометрів піднімалися до позначок 35,3 − 36,9°.

За попередніми розрахунками, вересень 2017 року прогнозується теплим та достатньо дощовим. Середньомісячна температура повітря очікується +17° за норми +14°, кількість опадів 57 мм за норми 40 мм. При цьому, у перші половині місяця переважатиме значна позитивна аномалія температури на фоні невеликої кількості опадів. У другій половині місяця можливі часті вторгнення холоду на фоні дощів різної інтенсивності. У періоди теплої погоди на початку місяця максимальна температура повітря може досягати +30−+32º. У періоди похолодань денна температура повітря не перевищуватиме 13..15º, а нічна знижуватиметься до 2..5º. Перший заморозок (до 1−2º) можливий у кінці вересня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x