Люди з інвалідністю готуються до прем’єри в Черкаському театрі Шевченка

Люди з інвалідністю готуються до прем’єри в Черкаському театрі Шевченка

Протягом чотирьох місяців вихованці Центру «Жага життя» та ГО «Спілка батьків молоді з інвалідністю «Перспектива» готувалися до прем’єри вистави «Після Перемоги», яка відбудеться в Черкаському театрі Шевченка 24 жовтня. Про це повідомляють журналісти «Нової Доби».

У межах проєкту «Митцем може стати кожен, кому є що сказати суспільству» головний режисер театру Станіслав Садаклієв навчав учасників акторської майстерності, артист балету Руслан Лисінський – пластики, а солістка Черкаської філармонії Олена Лютаревич-Марченко спільно з диригенткою театру Оленою Бєлкіною покращували вокальні навички молоді.

– Спочатку репетиції відбувались у спортивному класі на базі Центру, а потім ми продовжили готуватись на великій сцені. Вихованці мають різні нозології, тому я відштовхувався від того, що вони можуть зробити. Багато уваги приділяв саме фізичній пластиці: учасники в ігровій формі виконували вправи на розвиток розумової діяльності й м’язової системи. У виставі ви не побачите великих хореографічних номерів, адже серед них є нечуючі й люди з порушеннями опорно-рухового апарату, для яких це складно. Тож мізансцени будуть сповнені простих елементів, – розповів артист балету Руслан Лисінський.

За його словами, раніше учасники не займалися хореографією посилено. Лише коли брали участь в уривках, які показували в театр-студії «Рампа». Інші ж розвивали свої пластичні та ритмічні здібності в цьому напрямі вперше.

– Склалося враження, що люди з інвалідністю чують краще за тебе, вони надзвичайно зацікавлені й намагаються виконати поставлене завдання якнайкраще. Вони нічим не відрізняються від інших. Їм важко, бо не все розуміють, але попри це виявляють велике бажання навчитися. У нас не було багато занять, тож щоразу займалися інтенсивно. Зараз ми налаштовуємо їх на прем’єру, пояснюємо, що необхідно гарно знати текст і мізансцени, аби гідно презентувати глядачам результат спільної роботи, – додав Лисінський.

Учасник проєкту Станіслав Кураса виконує одну з головних ролей у виставі «Після Перемоги». Найголовніше завдання для нього – не припуститися помилки на сцені, щоб не підвести команду.

– Одна справа – це дивитися виставу з глядацької зали, коли грають професіонали. Якщо ж ти безпосередньо перебуваєш на майданчику, то сцена не видається такою маленькою і відчуття зовсім інакші. Мені в жодному разі не страшно, просто хвилюєшся через більшу відповідальність. Ми – єдиний механізм, і якщо один гвинтик дасть збій, то вся система зламається. Дотепер я мав невеликі ролі, розповідав вірші й гуморески в театр-студії, а нині беру участь у серйозній та цілісній роботі. Головне – гарно знати текст і своє розташування на сцені, над чим я й працюю, – сказав Кураса.

Нагадаємо, прем’єра вистави «Після Перемоги» відбудеться в Черкаському театрі Шевченка 24 жовтня о 18:00. Вхід – благодійний внесок на потреби ЗСУ.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x