Актуальність проєкту “Збережемо життя жінок для їхніх родин” щодня стає все гострішою

Актуальність проєкту “Збережемо життя жінок для їхніх родин” щодня стає все гострішою

Ініціатива, що має на меті просвітницьку роботу серед жіночого населення в цілому, та медичних працівників зокрема, щодо важливості проведення вакцинації проти високоонкогенних типів вірусу папіломи людини (ВПЛ), популяризацію впровадження методів самодіагностики під час первинного ВПЛ-скринінгу серед жінок, а також проведення обстеження та щеплення від ВПЛ значених у рамках проєкту глобального гранту Rotary International та USAID за програмою «Серця Європи» категорій жінок Черкаської та Львівської областей набирає обертів і оголює низку проблем нашого суспільства.

Про хід реалізації проєкту та про вплив війни на втілення запланованого та вимушені зміни в рамках реалізації проєкту розповідає нам Ольга ПАЛІЙЧУК (докторка медичних наук, лікарка гінеколог-онколог КНП «Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради», професорка кафедри фундаментальної медицини ЧНУ ім.Б.Хмельницького, керівниця Черкаського осередку УАКЦП, куратор проєкту в Україні)

Про старт проєкту

– Проєкт “Збережемо життя жінок для їхніх родин” ми розпочали готувати до реалізації ще в січні 2020 року, адже саме січень в усьому світі відзначається медичною спільнотою як місяць збільшення обізнаності жінок про проблеми раку шийки матки. Почали з проведення великої конференції з залученням вітчизняних професійних медичних асоціацій та обговорення онлайн питань сучасної ранньої діагностика передпухлинних та злоякісних новоутворень шийки матки, в якій прийняли участь лікарі акушер-гінекологи, онкогінекологи з усієї країни. Ми пишаємося співпрацею з ГО «Українська Асоціація кольпоскопії та цервікальної патології» (УАКЦП), яка стала основною співпрацюючої організацією в рамках проєкту, у результаті якої до його реалізації було залучено кращих експертів з різних регіонів України. Фахівці-спікери представники асоціації, що важливо зазначити, на волонтерських засадах, безоплатно, почали проводити виступи з освітніми лекціями, як для середньої ланки лікарів та медичного персоналу, так і для лікарів спеціалістів та жінок різних вікових категорій.

Ми мали стартувати у березні 2020 року з інформаційною кампанією, проте тоді на заваді стала пандемія ковіду. І лише наприкінці 2021 року, коли вже широко використовувалися щеплення від коронавірусу, ми отримали фінансування від Ротарі Фундації та USAID. Варто зазначити, що  ініціатором проєкту виступив саме ГО «Ротарі-клуб “Черкаси”», ця ініціатива була підтримана Громадською Спілкою «Ротарі Інтернешенел Дистрикт 2232» (обʼєднання більше 70 ГО Ротарі клубів України), американським Rotary club Richmond та фондами з 4 Ротарійських Дистриктів в США, а я стала амбасадоркою проєкту.  І ми стартували в січні 2022 року!

На початку реалізації проєкту були визначені його учасниці, три цільових групи жінок, а саме жінки із груп підвищеного ризику виникнення передпухлинної патології та раку шийки матки. Насамперед, це жінки з імунодепресією, а саме ВІЛ-інфіковані. Працювати з ними нам допомагав і допомагає благодійний фонд “Позитивні жінки” та відповідні комунальні медичні заклади вказаних регіонів, що опікуються даною категорією жінок на Львівщині та Черкащині. Другою групою проєкту було визначено маломобільних та жінок з обпаленими фізичними можливостями, у т.ч. що користуються інвалідними візочками, адже вони мають обʼєктивні через свій фізичний стан складнощі доступу до огляду під час візиту до лікаря гінеколога.

Третя група жінок — із категорії внутрішньо переселених осіб (ВПО). Спочатку передбачалося, що це будуть жінки з Криму і частин Луганської та Донецької областей, які змінили місце проживання через анексію та воєнні дії в зоні АТО. Але повномасштабне російське вторгнення 24 лютого 2022 року, через 1,5 місяці від старту реалізації проєкту змінило наші пріоритети: адже таких жінок-переселенок стало значно більше і географія їх переміщення була фактично з багатьох областей України, як прифронтових, так і тих, що були тимчасово окуповані агресором.

За цим покликанням можна переглянути сюжет про роботу із жінками з категорії ВПО на початку повномасштабної війни:

 

 

Також було визначено і три головні етапи проєкту: перший – інформаційна кампанія з залученням лікарів-експертів, студентів медичних факультетів, активної молоді, у т.ч. членів українських студентських Ротаракт клубів; другий етап: тестування на вірус папіломи людини методом самозабору квін-тіп. Передбачалося, що учасниці проєкту проведуть самообстеження за допомогою спеціальних індивідуальних наборів. Перевага в тому, що це зручно: жінка не повинна йти у медзаклад та проходити огляд на гінекологічному кріслі. Зібрати біоматеріал для дослідження можна у т.ч. вдома у зручний час. І передати пробу медичному персоналу, або безпосередньо надіслати на аналіз в лабораторію (в межах проєкту до участі долучилася мережа ПП «Перша соціальна медична лабораторія «Ескулаб»). Третій етап: власне проведення щеплення вказаних категорій бівалентною вакциною від ВПЛ.

 

Про вплив повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну на хід реалізації проєкту  

Проєкт стартував на початку 2022 року із серії освітніх лекцій та проведення первинного ВПЛ-скринінгу методом самозабору для жінок визначених груп ризику та декількох офлайн/онлайн тренінгів для медичного персоналу та лікарів гінекологів стосовно важливих аспектів попередження і діагностики раку шийки матки, а також особливостей ведення пацієнток з груп ризику по виникненню цього небезпечного злоякісного захворювання. Говорили про впровадження заходів профілактики, насамперед щеплення від вірусу папіломи людини (ВПЛ) високої онкогенності, та важливість для кожної жінки знати свій ВПЛ та ВІЛ статус і вчасно пройти відповідне обстеження. До початку війни ми встигли провести такі заходи у Черкасах, Львові, Івано-Франківську, Києві, Дніпрі та Харкові.

24 лютого почалася повномасштабна війна, і наша велика конференція УАКЦП та початок всеукраїнської інформаційної кампанії, заплановані на 25 лютого у Львові, були скасовані. У ній мали брати участь студенти-медики, лікарі, члени УАКЦП та інших вітчизняних професійних медичних асоціацій. До підготовки були залучені також локальні Ротарі клуби. Але війна змінила наші плани та наші життя…
Зі східних та південних областей рушили переселенці, і вимушено переміщених жінок стало набагато більше. Тому ми оперативно змістили фокус проєкту насамперед на жінок, які через воєнні дії змінили місце проживання і опинилися в центральних та західних регіонах України, а саме у Черкаській та Львівській області.

Загалом бокси із тестами для проведення самообстеження отримали 500 жінок в кожній з областей. Ці жінки-переселенки проживали в центрах гостинності, школах, гуртожитках. Ми працювали з ними через соціальних працівників і місцеві благодійні фонди та громадські організації, які опікувалися цією категорією ВПО, у т.ч. залучили до співпраці на волонтерських засадах місцевих ротарійців та ротарактівців.

Були різні випадки, бо жінки ВПО практично усі були в емоційно складних стресових життєвих обставинах, дехто навіть із пораненнями, у когось на очах гинули близькі люди, були жінки, постраждалі від насильства, часто вони приходили цілими родинами мати-доньки-сестри з дітьми-онуками-племінниками зовсім маленькими новонародженими чи дошкільного віку і молодшого шкільного віку. Тому досить складно їм було знаходити час і чекати в чергах в переповнених хворими з різною патологією з категорій ВПО у медичних закладах державної та комунальної форм власності. Жінки, яким проводилися освітні лекції та визначені в рамках проєкту безоплатні обстеження (ВПЛ-тестування та онкоцитологічне дослідження за потреби  при наявності інфікування вірусом папіломи людини, тобто Pap-test) в межах проєкту, мали перебувати у більш комфортної обстановці. І було визначено, що у Черкасах освітній супровід та тестування в рамках проєкту надаватимуть на базі медичного центру «Андромеда+», а у місті Львів – у приватному медичному центрі «Альтернатива».

Що важливо зазначити: ми разом зі львівськими партнерами надавали не лише можливість отримати тести і провести самозабір матеріалу. Жінки отримали насамперед психологічну підтримку, а також інші безкоштовні медичні послуги, в тому числі лабораторні аналізи, перевіряли стан щитоподібної та молочної залоз, органів репродуктивної системи, що стало можливим завдяки додатковому залученню благодійних коштів по системі Ротарійських міні-грантів допомоги під час гуманітарної катастрофи, що була спричинена війною в Україні. 

Складність виявилася в тому, що значна кількість пацієнток зі Львова після зустрічі з лікарями та отримання боксів з тестами часто мігрувала за кордон, адже це місто прикордонної з Польщею області, куди перемістилася велика кількість біженців родин жінок з дітьми. Більше 200 тестів із набором для самообстеження саме після передачі саме на Львівщині таким чином було втрачено та не отримано в лабораторії. Тому ми вже у 2023 році вирішили дообстежити додатково ще сто жінок у м.Києві. У цьому нам також допомагають лікарі експерти УАКЦП на базі ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології ім. акад. О.М.Лук’янової НАМН України» та за керівництва безпосередньо член-кореспондентки НАМН Українаи проф. Татарчук Тетяни Феофанівни, Віце-президентки УАКЦП. До речі, матеріали, що ми передали у Києві для дослідження під час обстежень жінок ВПО, які отримують медичну допомогу у відділенні ендокринної гінекології інституту, також опрацьовані в львівському центральному офісі нашого партнеру в проєкті лабораторії «Ескулаб».

Уже на другий рік війни, коли населення України дещо адаптувалося до воєнного часу, гострі стресові ситуації набули характеру хронічного стресу для усіх, дехто з жінок повернувся із-за кордону, трохи зменшилося навантаження на лікарів і в цілому на медичну систему, ми змогли і почали проводити освітні заходи для лікарів не тільки онлайн.

Ми почали робити виїзні зустрічі з лікарями (гінекологами, онкогінекологами, з залученням частково лікарів педіатрів, загальної практики та сімейної медицини, що набуло також значного позитивного відгуку фахівців). Ці зустрічі ми проводили разом із д.мед.наук, професором, лікарем гінекологом-онкологом, завідувачкою кафедри онкології і радіології ЛНМУ ім. Данила Галицького Наталією Анатоліївною Володько, яка також є Президентом УАКЦП нашого головного партнера співпрацюючої з Ротарі організацією в межах проєкту та беззаперечним лідером експертів асоціації в проблематиці ранньої діагностики та профілактики раку шийки матки – проф. Володько Н.А. особисто охопила освітніми лекціями західні регіони країни, такі як Ужгород, Івано-Франківськ, м.Львів та Львівську область. Згодом у Києві та у Львові у 2022-2023 роки був проведений гібридний формат конференцій та тренінгів для лікарів від експертів УАКЦП. Лекції проводили у бомбосховищах, під час постійних обстрілів та відключень світла. Ми переривалися, щоб переключитися на генератори. Попри все, намагалися максимально донести слухачам сучасні знання.

Група експертів УАКЦП паралельно працювала над підготовкою стандартів лікування та діагностики передпухлинної патології шийки матки, а також раку шийки матки. Наші спільні напрацювання з експертами інших вітчизняних професійних медичних асоціацій уже зареєстровані документально у наукових інституціях, МОЗ України та надаються читачам медичного видання, яке підготовлене в рамках проєкту до Всеукраїнського Форуму «Vagina, cervix, uterus. Інфекція, запалення, неоплазія» (18.11.2023, Київ) для вивчення та користування в своїй щоденній практичній роботі.

Про особливості реалізації проєкту під час війни на Львівщині та на Черкащині можна переглянути відео за посиланнями:

Про важливість етапу тестування 

Провести у визначений умовами гранту строк повне заплановане обстеження жінок в рамках проєкту було дуже важливо навіть під час війни, тому що передбачалося, що учасниці, які пройшли тестування, отримуватимуть в подальшому і щеплення від ВПЛ. Аналіз проблем реалізації в період воєнного часу та ефективності  нашої профілактичної програми, що передбачає такий пілотний проєкт, також доцільно провести для поширення досвіду на інші регіони України та для можливого в майбутньому дофінансування, як з боку міжнародних партнерів та донорів в рамках гранту, так і з боку нашої держави та місцевих бюджетів. Адже наша головна мета: широке впровадження первинного ВПЛ-скринінгу, у т.ч. за допомогою метода самозабору, та популяризація вакцинації від вірусу папіломи людини (ВПЛ) по всій країні є надзвичайно показовими та дієвими методами первинної профілактики раку шийки матки (РШМ).

Звісно, на першому етапі з усіма жінками вказаних категорій були проведені зустрічі-лекції з лікарями експертами УАКЦП на цю тему, спочатку відбувались просвітницькі бесіди, а вже потім розпочинався етап самообстеження та наступних видів тестування (ВПЛ, Pap-test). Також жінкам на Львівщині та в м.Черкаси роздавали друковані матеріали з інформацією про роль ВПЛ як основного чинника розвитку раку шийки матки та про важливість проведення вчасного щеплення від високоонкогенних типів ВПЛ.

Відео про ВПЛ-тестування методом самозабору можна переглянути за лінком  нижче. Розповідає Юлія МАЗУР (кандидатка медичних наук, асистентка кафедри онкології та медичної радіології Львівського національного медичного університету ім.Д.Галицького. Зйомка здійснена у січні 2022 року.

Варто зауважити, що за підсумками етапу самообстеження, жінки, у яких виявили збудник ВПЛ, проходили додаткове позапланове цитологічне тестування. Їх також проконсультували медичні фахівці і при виявленні цервікальної інтраепітеліальної неоплазії (ЦІН) епітелія шийки матки різного ступеня чи початкових форм РШМ пацієнткам були проведені додаткові дообстеження з використанням відеокольпоскопії та органозберігаючі хірургічні методи лікування у лікаря гінеколога-онколога.

Загалом первинне ВПЛ-тестування отримали в рамках проєкту 1000 жінок. По зібраній нами статистиці, найвищу частоту інфікування ВПЛ, більше 35-45%, була виявлена саме у жінок із категорії ВІЛ-позитивні, як і поширеність ЦІН та випадків початкових форм РШМ, що також діагностувалися частіше у жінок з ВІЛ-позитивним статусом – як у Львові, так і в Черкасах.   

 

Про етап вакцинування

Цей етап проєкту розпочався у серпні 2023 року. Розпочали його саме з освітніх лекцій для медичного персоналу закладу в КНП “Черкаська обласна лікарня ЧОР” (вакциновані були медичні працівниці із числа ВПО та студентки майбутні медики з Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького), потім долучився Територіальний центр надання соціальних послуг (тут вакцинували жінок із ВІЛ-позитивним статусом). На базі такого ж міського центру працювали з жінками групи ризику і у Львові. Також щеплення проводяться на базах медичних центрів «Андромеда+» у Черкасах та «Альтернатива» у Львові (тут переважно була охоплена категорія саме ВПО). Всього в рамках проєкту отримують щеплення 3 бустерними дозами по 200 жінок в кожній з двох визначених областей.

Про інформаційну кампанію  та амбасадора проєкту Оксану Забужко

У рамках інформаційної кампанії проєкту “Збережемо життя і здоров’я жінок для їхніх родин” створено ютуб-канал, діють сторінки у соціальних мережах. Постійно регіональні медіа висвітлюють головні етапи реалізації проєкту. Також підготовлено низку тематичних відеоматеріалів. У роликах, що спрямовані на популяризацію щеплень від вірусу шийки матки, знялися як студентки-медики, так і лікарі та експерти УАКЦП.

Приємно зазначити, що Українська асоціація кольпоскопії та цервікальної патології тісно співпрацює з місцевими органами самоврядування. Зокрема, проведена у межах проєкту зустріч із міським головою Львова Андрієм Івановичем Садовим, яка мала продуктивні наслідки, як в організаційних питаннях, так і в популяризації теми в локальних медіа та зафіксована у відповідному меморандумі про подальшу співпрацю т а просвітницьку роботу в регіоні.

Неабиякою гордістю для організаторів проєкту є наша амбасадорка — відома українська письменниця Оксана Забужко. Нам дуже приємно, що Оксана Стефанівна погодилася стати нашим голосом, знятися у відеороликах, щоб акцентувати жінкам різних вікових категорій, дівчаткам та дівчинам, мамам і бабусям, на необхідності самодіагностики при використання методів первинного ВПЛ-скринінгу та щеплення від цього небезпечного інфекційного збудника раку шийки матки. Віримо, що майстерне, геніальне Слово пані Оксани зможе змотивувати українську жінку подбати про своє здоров’я та вчасно звернутися до медичних фахівців.  Її участь у проєкті є безцінною, а роль у популяризації вакцинації проти ВПЛ буде досить вагомою! Щиро дякуємо пані Оксані за учать та правильні “від серця” звернення, які нікого не залишають байдужими!

Відеозвернення Оксани Стефанівни Забужко за лінком:

Про продовження проєкту 

Свою справу ми прагнемо продовжувати, адже зібрали багато матеріалу для подальшого опрацювання та поширення. До того ж, проєкт актуальний тим, що через війну він був видозмінений, удосконалений як раз під виклики воєнного часу, адже в Україні збільшується міграція населення, на жаль, а також росте рівень інфікованості як ВІЛ, так і ВПЛ. Значна кількість жінок, яким необхідно проводити програми цервікального скринінгу, зазнала стресу, різних форм насильства. Усе це негативно впливає на здоров’я жінок і на рівень доступності медичних послуг під час війни в Україні. Тому нині особливо актуальним стає саме метод самообстеження та первинного ВПЛ-скрингу, що допомагає лікарям вчасно виявляти передпухлинну патологію та рак шийки матки. 

Важливо залучати до подібних профілактичних програм якомога ширше коло медиків – насамперед, крім гінекологів, ще й сімейних лікарів. Вони, як первинна ланка надання медичної допомоги, можуть доступно розповісти жінками про можливість і необхідність щеплення, а також провести ВПЛ-тестування методом самозабору та аналіз результатів для прийняття правильних рішень стосовно вчасного лікування виявленої патології. Важлива також робота з лікарями педіатрами  бо вакцинація від вірусу папіломи людини як основного чинника раку шийки матки проводиться дівчаткам саме з 9-річного віку. Тож працювати є над чим і заради кого! І ми готові до подальших кроків!

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x