Якою була радіаційна обстановка на території Черкаської області в серпні

Якою була радіаційна обстановка на території Черкаської області в серпні

До основних показників, які характеризують радіаційний стан території, належать:
– потужність експозиційної дози гамма-випромінювання (далі – ПЕД, або гама-фон) на місцевості;
– щільність радіаційного забруднення ґрунтів;
– вміст радіонуклідів у поверхневій воді.

За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, гама-фон визначають всі метеостанції області. У серпні 2017 року було зроблено 248 визначень. Результати показують, що рівень гама-фону значно нижчий допустимого природного рівня в 25 мікро Рентген за годину (мкР/год). Добові значення коливались по області від 10–17 мкР/год. Найбільші середньомісячні значення ПЕД спостерігаються у містах Звенигородка та Канів, найменші – у місті Чигирин.
Щільність випадів бета-активних радіонуклідів на поверхню землі визначає метеостанція у м. Черкаси. За останніми результатами спостережень ці значення становлять в середньому за добу 1,3 Беккерель на один метр2 (Бк/м2). Контрольний рівень загальної бета-активності добових проб по результатах першого виміру після відбору становить 110 Бк/м2. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Вміст радіонуклідів у поверхневій воді визначається лише у Канівському водосховищі в районі м. Канева. Допустимий рівень вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 у питній воді не повинен перевищувати 2000 Бк/м3. За результатами досліджень гідрометеослужби, фактичний вміст цих радіонуклідів набагато нижчий допустимих норм. Максимальні показники цезію-137 у 2017 році становили 8,2 Бк/м3; а максимальні показники стронцію 90 були на рівні 21,3Бк/м3.

Отже, за даними метеостанцій радіаційна обстановка на території черкаської області є стабільною, та не слід ще забувати, що відповідно до постанов Кабінету Міністрів України 103 населених пункти на території Черкаської області підпали під дію Закону “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи”. Тому існують окремі коливання радіоактивності приземної атмосфери, які є наслідком вітрового перенесення радіонуклідів із забруднених територій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x