Чому дорожчають ліки?

Чому дорожчають ліки?

В аптеках міста ажіотаж: ліки дорожчають, черкащани намагаються скупитися наперед, аби пізніше не платити ще більше. У зростанні цін звинувачують стрибки доларового курсу.

Чи в цьому причина, з’ясовував власний кореспондент «Нової Доби».

– У нашій мережі в будь-якій торгівельній точці ціни однакові, причому коефіцієнт націнки теж однаковий для всіх і затверджений сесією обласної ради. Тож ми тут нічого не можемо змінити. Проте це не означає, що ми не піднімаємо ціни, – говорить Олег Борисенко, директор КП «Фармація». – Ми теж змушені їх піднімати, коли виробник піднімає закупівельну ціну. Росте закупка – росте й роздрібна ціна. Але наша націнка незмінна – 10 %.

У виробника може бути лише одна причина для підняття ціни – це зростання ціни на сировину, а сировина для ліків, у переважній більшості, не українського походження. Отже, платять за неї валютою, а значить, ріст курсу долара сприяє підвищенню ціни.

Щодо імпортних ліків, то тут ще простіше: вони закуповуються за кордоном, отже, зростання доларового курсу означає автоматичне підняття вартості ліків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x