Осінні хвороби у дітей: як уникнути

Осінні хвороби у дітей: як уникнути

Восени починається «гаряча пора» для всіх мам. Попри весело проведене літо, укріплений імунітет і масу позитивних емоцій, атака осінніх холодів практично завжди знаменується дитячими захворюваннями. Зміна режиму дня, розумові навантаження, перебування у колективі – усе це ослаблює імунітет дитини і робить її вразливою до різних недуг. Давайте розглянемо «п’ятірку» найпоширеніших осінніх проблем та профілактичні заходи щодо них.

Загострення хронічних захворювань
Сьогодні навіть у зовсім маленьких дітей можуть бути хронічні захворювання, які доводиться лікувати по кілька разів на рік. До них належать хронічний бронхіт, тонзиліт, пієлонефрит, фарингіт, синусит, атопічний дерматит і багато інших. Саме в осінній період усі ці захворювання можуть набувати гострої форми, оскільки відбувається перебудова організму і погіршуються захисні властивості імунної системи. Додамо до цього холодну погоду, вогкість і брак вітаміну D.
Профілактика:  своєчасно проходити огляд у лікарів. Приймати препарати, що запобігають загостренню хронічної патології;
 після того, як гостра фаза захворювання усунена, не припиняти лікування, яке призначив лікар. Як правило, хронічні процеси, які наступають відразу за гострою фазою, лікуються набагато довше;
 вживати більше вітамінів природного походження, тобто зміцнювати імунітет фруктами і овочами;
 приймати біфідобактерії, які покращують роботу кишечника, а отже, зміцнюють імунітет.

ГРВІ та ГРЗ
Без сумніву, вірусні захворювання верхніх дихальних шляхів – це найпоширеніше захворювання у дітей восени. Складно уникнути чергового вірусу, якщо дитина щодня перебуває у колективі.
Профілактика:  вести активний і здоровий спосіб життя всією родиною. Обов’язково загартовуватися, гуляти на свіжому повітрі щодня;
 добре харчуватися, тобто раціонально. Щоденне меню повинно включати в себе вітаміни натурального походження. Їсти менше солодощів. Пити більше чистої води. Уживати натуральні фітонциди – цибулю і часник;
 уникати фізичних і емоційних перевантажень, особливо школярам. Батьки повинні максимально полегшувати життя дітям, які тільки пішли в школу, і забезпечити їм гармонійне поєднання розумових і фізичних навантажень, щоб уникнути перевтоми;
 дотримуватися гігієни, користуватися носовими хусточками, частіше мити руки.

Тонзиліт або ангіна
Збудниками цього захворювання є бактерії, які при недостатньому лікуванні можуть провокувати хронічний перебіг захворювання. Ангіна або тонзиліт у хронічній формі досить небезпечні, оскільки можуть давати ускладнення на серце, нирки і суглоби. Восени особливо легко захворіти цими недугами, тим більше, що вони можуть бути спричинені ГРЗ або ГРВІ.
Профілактика:  звернутися до ЛОРа, можливо ангіна – це результат хронічного запалення мигдалин;
 полоскати горло травами і сольовим розчином. Хороший засіб для полоскання: на склянку теплої води додати ложку соди і ложку солі, а також сім крапель йоду;
 щоб запобігти запаленню мигдалин, потрібно відмовитися від вживання їжі, яка їх засмічує. Наприклад, горішки, насіння або фрукти з дрібними насіннячками (ківі).

Інфекції нижніх дихальних шляхів – пневмонія, бронхіт
На перший погляд, захворіти такими серйозними хворобами непросто, адже бактерія повинна подолати слизову і «дібратися» до нижніх дихальних шляхів. Але саме восени, діти найчастіше хворіють на ці небезпечні захворювання, адже починається опалювальний сезон і у всіх приміщеннях вологість дуже низька, у результаті слизова носа і рота пересихає і знищується природний захисний бар’єр. Результат – бронхіт чи пневмонія.
Профілактика:  купити зволожувач повітря і дотримуватися вологості 45–55 %;
 зволожувати ніс дитини спреями з морською водою;
 провітрювати приміщення;
 робити флюорографію;
 якщо у дитини тривалий кашель, обов’язково звернутися до лікаря.

Розлади кишечника – закреп, діарея, метеоризм
Зазвичай, діти восени менше їдять клітковину, менше рухаються, та й у цілому відчувають багато стресу. Звідси погіршення роботи кишечника.
Профілактика:  дотримуватися правил гігієни;
 раціонально харчуватися;
 ввести в раціон дитини більше кисломолочних продуктів або давати йогурт у капсулах;
 правильно термічно обробляти їжу, особливо рибу і м’ясо;
 ретельно мити фрукти кип’яченою водою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x