Якщо ви в мережі – ви на полі бою інформаційної війни

Якщо ви в мережі – ви на полі бою інформаційної війни

Якщо у вас є власна сторінка у соцмережі, то вас можна привітати: ви − на інформаційному фронті. Адже вже давно інформаційний простір став полем бою. А от якщо при цьому ви ще й блогер, який має сотні або й тисячі  прихильників та до якого дослухаються – ви вже володар думок, командир, здатний вести за собою.

Дехто скаже, що інформація не вбиває й не калічить. Це неправда. Інформація – дуже потужна сила, яка може морально й психологічно знищити людину або призвести до того, що людину або й цілий народ знищить озвірілий натовп тих, хто начитався у фейсбуці або побачив у тіктоці певну інформацію. Інформація може призводити до заворушень та змінювати уряди. Тобто, це – величезна сила й дуже важливо, як нею розпоряджаються ті, у чиїх руках вона знаходиться. Проблема в тому, що її роль іноді недооцінюють. От згадаймо, до прикладу, анексію росією нашого Криму. Адже вона стала можливою, в основному, завдяки виграшу в інформаційній боротьбі за відвоювання мізків місцевого населення. А також і через трагічну й ганебну недооцінку тодішньою українською владою інформаційної ситуації в активній гібридній війні, яку рф почала вести ще з початку існування незалежної України.

Після 24 лютого 2022 року, коли рф напала на Україну, значно зросла кількість інформаційних атак і так званих «вкидів» у інформаційне поле нашої країни. Російські пропагандисти майже щоденно стали проводити  ІПСО − інформаційно-психологічні операції – сплановану передачу конкретної інформації українській аудиторії, щоб вплинути на почуття, мотиви, критичне мислення людей та, зрештою, на діяльність нашого уряду, ЗСУ й таке інше. Саме тому в інформаційному просторі останнім часом значно зросла роль кожного блогера та навіть звичайного користувача.

Зрозуміло, що фахівці спеціальних державних служб працюють над нейтралізацією дезінформації, яку вкидають у інфопростір росіяни, але одна служба, навіть наділена великою владою і повноваженнями, не може впоратись із ІПСО супротивника. Вплинути може, поширити інформацію теж. А от нейтралізувати зовсім ворожий вплив − ні. І тут настає час діяти блогерам та звичайним користувачам, бійцям інформаційного фронту. Бо  їхня перевага в кількості.

Зазвичай у інформаційне поле противника ІПСО, що несе в собі ворожий меседж-чіп, закидає абсолютно лівий акаунт. Часто це невеличка стаття, пост чи відео потрібного ворогові змісту. Цю інформацію створюють співробітники спеціального підрозділу інформаційних військ фсб росії. Потім поширюють інформацію спеціально створені ботоферми –  автоматизовані мережі штучних акаунтів, сторінок, ботів. А насамкінець долучаються інтернет-тролі – спеціально найняті й підготовлені агенти, завдання яких спровокувати масштабні обговорення.

Й отут настає час вибору блогера чи звичайного користувача. Часто блогери заради хайпу, щоб збільшити аудиторію, зіграти на цікавості та почуттях людей, а звичайні користувачі через непідготовленість і нерозбірливість поширюють матеріали, не думаючи про те, що грають на руку ворогам. Саме тому, сприймаючи будь-яку інформацію, варто ставити найважливіше питання: КОМУ ЦЕ ВИГІДНО або хто у цьому зацікавлений.

Хто хоче щоб ЗСУ не перемогли? Відповідь зрозуміла. Тож, саме навколо ЗСУ відзначається найбільша кількість ворожих ІПСО. Спочатку це були вкиди про загибель Залужного, про «здачу Півдня», небоєздатність української армії. Потім, коли росіян погнали з-під Києва, із Херсона й замість обіцяної перемоги за 3 дні агресори отримали гідну відсіч, з’явилися нові тематичні ІПСО, спрямовані на те, щоб обезголовити державу та армію. І тут деякі  безвідповідальні блогери почали педалювати й розкручувати тему непорозумінь між Зеленським та Залужним, наклепів на представників влади та армії. Мета зрозуміла – посварити владу й армію.

Останнім часом росіяни вдаються до відвертих залякувань українців. Соцмережею TikTok активно поширюється наратив про те, що українській владі байдуже життя громадян і вона збирається воювати до останнього українця. На жаль, росіянам підіграють і деякі українські блогери. Йде розсилка панічних відео про те, що воювати будуть всі українці, включно з жінками, людьми з інвалідністю та дітьми, поки населення України не закінчиться. Педалюється тема, що депутати вивезли своїх друзів і рідних за кордон, тому їм байдужа доля України.

Зрозуміло, що такі заяви шкідливі та працюють на послаблення української армії та держави. Влада не має на меті воювати «до останнього українця» та бореться за те, щоб наші люди жили вільними на вільній землі, а не стали рабами путінських агресорів. До речі, згідно з даними руху «Чесно» за жовтень 2023 року, понад 500 депутатів різних партій захищають Україну в лавах Сил оборони. Варто нагадати, що соціальними мережами також активно поширюється інформація, що Україна не отримає репарацій від росії за початок агресивної війни. Проте це лише черговий фейк, запущений російськими загарбниками.

Тож, коли ми блискавично відгукуємось постом чи коментарем, жартом чи анекдотом на тему, яка дуже нас зачіпає, або блогер, марячи політичною популярністю (а таких багато серед так званих опозиціонерів) чи мільйонними аудиторіями поціновувачів, розміщує матеріал, спрямований проти ЗСУ та держави, варто замислитись: а чи не стали вони зрадниками, які стріляють у спину своїм заради перемоги ворога. Адже вони могли потрапити у пастку  ворожого ІПСО й стати так званими «корисними ідіотами», яких всліпу використовує путінська пропаганда.

Російські пропагандисти створюють і запускають у інфополе іноді десятки антивладних наративів на день, щоб викликати в українців невдоволення, підбити їх на вчинення злочинів проти держави. Тож, українським блогерам та звичайним  користувачам соціальних мереж варто добре замислитись, що, захищаючи прокремлівські канали, поширюючи проросійську пропагандистську інформацію, вони будуть нести відповідальність за антидержавну діяльність та за антиукраїнську пропаганду. Адже відповідальність за це настає невідворотно за статтями 109 та 110 ККУ.

Згідно зі статтею 109, дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років із конфіскацією майна або без такої. 2. Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк із конфіскацією майна або без такої. 3. Дії, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк із конфіскацією майна або без такої.

Згідно зі статтею 110 «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої. 2. Ті самі дії, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої. 3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна або без такої.

Серйозна невідворотна відповідальність – до 10−15 років ув’язнення –  настає також у разі вчинення кримінальних злочинів за Статтею 436-1 «Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів»  та Статтею 111-1 «Колабораційна діяльність».

Тож, ведучи блог, роблячи коментар чи допис у соціальній мережі, пам’ятайте: путінські пропагандисти дуже зацікавлені в тому, щоб викликати в максимальної кількості українців антидержавні настрої. Будьте пильними.

А якщо вам просто «свербить» продемонструвати власну освіченість та обізнаність, яких немає, – дивіться серіали. Менше шкоди для держави буде.

 

Більше новин у нашому телеграмканалі − https://t.me/novadoba                                                                                                                 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x