Врятовані серця: у кардіологічному відділені допомагають тисячам черкащан

Врятовані серця: у кардіологічному відділені допомагають тисячам черкащан

Уже 6 років у Черкаській обласній лікарні діє кардіологічне відділення. За ці роки кваліфікований лікарський колектив надав десятки тисяч консультацій і пролікував тисячі пацієнтів. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Кардіологічне відділення в обласній лікарні розраховане на 25 ліжок із блоком інтенсивної терапії на 6 ліжок. У відділенні працюють 11 лікарів, з яких 7 – із вищою кваліфікаційною категорією. За період із 2011 по 2017 рік тут пролікували 6 013 пацієнтів із серцево-судинною патологією. Прикметно, що частка сільського населення серед пацієнтів щороку зростає: від 35,7 % у 2011 році до 40,9 % у 2017 році.

За 6 років – 46 тисяч консультацій

Врятовані серця: у кардіологічному відділені допомагають тисячам черкащан

Одним із основних завдань відділення при його заснуванні визначена консультативна робота. І фахівці над цим активно працюють: із 2012 року по 2017 рік лікарі оглянули та проконсультували в поліклініці 35 778 жителів Черкаської області.
Крім цього, лікарі відділення надають консультативну допомогу пацієнтам усіх відділень обласної лікарні, яка, до речі, розрахована на 860 ліжок. Із часу відкриття відділення огляд і пораду лікаря-кардіолога отримали більше, ніж 46 тисяч пацієнтів закладу.

Врятовані серця: у кардіологічному відділені допомагають тисячам черкащан

Пацієнти як хірургічного, так і терапевтичного профілю, що перебувають на стаціонарному лікуванні, часто потребують допомоги кардіолога. Чимало роботи для фахівців відділення і в нещодавно відкритому обласному перинатальному центрі – там консультують вагітних і породіль. За словами медиків, значна частка вагітних мають кардіологічну патологію. Їх турбують і вади серця, і порушення ритму.
– Люди приїжджають на консультацію за направленнями з районних лікарень, чимало і пацієнтів лікувальних закладів міста Черкаси. Щодня 50–60 консультацій проводимо у поліклінічному кабінеті. Наші лікарі приймають в обласному клініко-діагностичному центрі в кабінеті №243 на другому поверсі. Окрім того, із 12 години надають консультації у відділенні, – розповідає Наталія Однороманенко, завідувачка кардіологічного відділення Черкаської обласної лікарні.

Сучасні методи лікування і діагностики
У відділенні обстежуються та лікуються хворі кардіологічного профілю з тяжкою супутньою патологією. Це хворі з гіпертонічною хворобою, ішемічною хворобою серця, інфарктами міокарда, тромбоемболією легеневої артерії, запальними захворюваннями серця (міокардитами, ендокардитами, перикардитами), із порушеннями ритму та провідності серця. Як правило, усі ці хвороби серця протікають на фоні цукрового діабету, хронічних захворювань легень, тиреотоксикозу, гіпотиреозу, хвороб нирок.

Врятовані серця: у кардіологічному відділені допомагають тисячам черкащан

Крім загальновідомих обстежень, серед яких ультразвукові та рентгенологічні обстеження, фіброгастроскопія, фібробронхоскопії, комп’ютерна томографія, у лікарні проводять діагностику уражень коронарних артерій – коронаровентрикулографію. Це найбільш точний малотравматичний метод, що дозволяє обстежити особливості анатомії судин серця, локалізацію, ступінь і протяжність їх уражень. За 5 років тут провели 818 таких обстежень. Після коронаровентрикулографії 298 хворим фахівці відділення інтервенційної радіології провели стентування коронарних артерій.
Також у відділенні проводять відновлення ритму медикаментозним шляхом за допомогою електроімпульсної терапії. При порушеннях провідності хворим імплантують штучні водії ритму – електрокардіостимулятори, необхідні для підтримки роботи серця. Разом із колегами з відділення інтервенційної радіології було встановлено 48 штучних водіїв ритму за період із 2012 по 2017 рік.

Особливо складні випадки
Із 2013 року відділення взяло на себе новий напрямок роботи, а саме – пацієнти з тромбоемболією легеневої артерії. Це важкі хворі, яким часто не ставлять діагноз вчасно, тому вони не доїжджають до лікувальних закладів. Тромбоемболія легеневої артерії часто протікає під маскою інших захворювань: інфаркту міокарда, пневмонії, розшаровуючої аневризми аорти, тому встановити точний діагноз може не кожен лікар навіть із великим досвідом роботи. Часто ця недуга виникає в онкохворих. За період із 2013 по 2017 рік у відділенні проліковано 127 пацієнтів із тромбоемболією легеневої артерії.
Людині, яку вразила ця хвороба, необхідна невідкладна допомога. Саме тому на випадки тромбоемболії лікарі кардіологічного відділення обласної лікарні здійснюють виїзди в райони та міста Черкаської області по лінії санавіації з метою допомоги лікарям області для діагностики тромбоемболії легеневої артерії (за останні 4 роки здійснили 162 виїзди тромбоемболічної бригади). «Тромб перекриває легеневі артерії і людина гине, якщо їй не надати допомогу вчасно», – пояснює Наталія Анатоліївна.
При транспортуванні хворого в обласну лікарню в приймальному відділенні оформлюється карта стаціонарного хворого на госпіталізацію в палати інтенсивної терапії кардіологічного відділення. Ургентно проводиться ангіопульмонографія або комп’ютерна томографія органів грудної клітини з метою підтвердження або спростування діагнозу тромбоемболії легеневої артерії (ТЕЛА). Обидва методи діагностики тромбоемболії легеневої артерії має лише Черкаська обласна лікарня. У разі спростування діагнозу ТЕЛА хворий переводиться в профільне відділення.
У кардіологічному відділенні обов’язково всім пацієнтам із ТЕЛА згідно з протоколом проводиться: ЕКГ у 12 відведеннях; пульсоксиметрія (визначення насичення крові киснем);
– коагулограма з визначенням Д-дімеру (з 2017 року проводиться кількісне визначення) та Т-тропоніну І. На базі відділення функціональної та ультразвукової діагностики проводиться всім хворим: ЕхоКГ, венозна компресійна ультрасонографія, з метою визначення наявності тромбозу глибоких вен нижніх кінцівок.

Врятовані серця: у кардіологічному відділені допомагають тисячам черкащан

Активно кардіологічне відділення співпрацює з Черкаським обласним кардіологічним центром та закладами четвертого рівня: інститутом кардіології ім. М. Д. Стражеска, Національним інститутом серцево-судинної хірургії імeні М. Амосова, Інститутом серця МОЗ України.

– Бувають випадки, коли нам потрібна допомога закладів вищого рівня. Зазвичай це складні вади серця, коли необхідне протезування двох клапанів, багатосудинне враження коронарних артерій із серцевою недостатністю, складні випадки тромбоемболії легеневої артерії. Зокрема директор інституту серця Борис Михайлович Тодуров ніколи не відмовляє в допомозі нашим пацієнтам, – розповідає завідувачка відділення кардіології Наталія Однороманенко.

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x