Як готується до зими Тальнівський палац

Як готується до зими Тальнівський палац

«Providentia Duce» − такий напис на гербі палацу графа Шувалова досі зберігся. Крізь роки та навіть століття літери чіткі, як і сенс сказаного, а саме – «Завбачливість лідера». Він досі говорить нам про колишню велич, показує, настільки масштабним був задум данського архітектора – Андреаса Клемменсена. Будівлю зводили протягом 1902−1907 роках, розповідає архітектор-реставратор Анатолій Ізотов.

«Майстри, які будували цей палац були звідусіль: із України, Курська, Рязанської губернії. Усі вони − каменярі, виконували складні роботи. Приїздили спеціальні майстри, які покривали дах голландською черепицею, відблиск від якої виднівся при в’їзді до міста», − розповів пан Анатолій.

Палац не був дуже пишно оздоблений, але сама споруда продумана до дрібниць, красива та ошатна, в основі якої закладені данські традиції архітектури. Своїм першим господарям – графам Наришкіним та Шуваловим палац прослугував недовго, розповідає архітектор-реставратор. Будівля має понад сто вікон, дев’яносто одну кімнату та територію довкола понад чотириста гектарів. А ще три вежі, башти з балконом, розкішний парадний вхід. Особливої уваги заслуговує паркова зона довкола самої пам’ятки зі скелями, каскадами ставків та підземними ходами.

Крок за кроком архітектори-реставратори Анатолій Ізотов та Олександр Соломоненко третій рік намагаються відновити палац за первісним данським кресленням. Вони шукають те, що були засипано, вмуровано та знищено радянською владою та роками чекань. Відтак палац поступово повертає первісну кладку, вентиляційні отвори, місце розташування вікон та дверей. У ході роботи вдається знайти старовинні кахлі та цеглу, які нині слугують музейними експонатами. Разом із цим, дослідники знаходять артефакти, яким понад століття: посуд, кераміку, металеві елементи одягу. Саме вони дозволяють зрозуміти особливості побуту палацу.

«Територія довкола палацу надзвичайно цікава, вона постійно приносить нам сюрпризи. Певен, що їх буде ще більше, коли розпочнеться благоустрій території та пониження ґрунту», − розповідає Анатолій Ізотов.

Одна зі стін палацу прикрашена старовинними фото. Із чорно-білого аркуша видно обличчя перших архітекторів та робітників, які звели таку величну споруду. Поруч – старовинний сервант, скриня та піаніно, які подарували місцеві жителі.

Нині палац графа Шувалова готують до зими, аби вберегти його від впливу погодних умов, пояснює реставратор.

«Але разом із цим постійно ведеться й інша дослідницька робота. Вона тут не завершується. Ми продовжуємо популяризувати це місце», − каже Анатолій Ізотов.

Нині фахівці вкривають фундамент у тих місцях, де він намокає від дощу чи снігу найбільше. Дверні отвори закрили щитами, попередньо оздобивши їх фото із креслення палацу. Таке зображення імітує реальний вигляд елементів декору та оздоби. Усі пошкоджені чи знищені за роки ділянки палацу планують замінити такими щитами. Їх роздруковують спеціально в чорно-білих кольорах, аби показати «білі» плями палацу, що потребують відновлення. До нього може долучитися будь-хто з охочих, говорить пан Анатолій, задонативши та приєднавшись до відновлення.

Зокрема, нині в установі триває акція «Зігрій експонати палацу». Анатолій Ізотов зазначає, всередині будівля ще не опалюється. Натомість у палаці зберігаються експонати, які наповнюють історичний його простір сенсом. Тому всіх небайдужих просять приносити ковдри до будівлі.

«У них ми зможемо вкрити експонати, аби з настанням теплої погоди, у новому туристичному сезоні, вони так само тішили око відвідувачів палацу та Тальнівський палацово-парковий комплекс Шувалових», − каже пан Анатолій.

Консервувати найбільш вразливі ділянки палацу дуже важливо, пояснює фахівець, бо таким чином не руйнується фундамент та конструкції будівлі. Також працівники убезпечують стіни від продування та потрапляння вологи всередину.

Окрім того, фахівці відновили конструкцію сходів радянського ґанку, докопавшись до автентичних сходів, спроєктованих архітектором Андреасом Клемменсеном, а також прибрали сміття залишене там під час перебудови. Нині ж, перед початком зими, цю ділянку реставратори консервують, аби відновити наступного року.

Найголовніше, каже архітектор, зберегти первісну естетику будівлі. До цього долучаються як фахівці, так і охочі – місцеві жителі чи студенти. Зберігши вигляд палацу ззовні, можна переходити до внутрішніх робіт.

 

Велика робота проведена задля дослідження хіміко-технологічних особливостей палацу. Є складові матеріалів, із чого створені первісні будівельні суміші. Вони важливі для того, аби проводити реставрацію. Потрібно, каже архітектор, вдихнути в цю будівлю культурне повітря. Саме тому час від часу задля відновлення інтер’єру палацу проводяться доброчинні аукціони та екскурсії, а в одній із зал грає жива музика.

Чи не щотижня працівники палацово-паркового комплексу Шувалових отримують подарунки від відвідувачів та митців. Зокрема, художник Володимир Захарченко для проведення аукціону подарував три картини, де зображено будівлю. Виручені кошти покупець зможе перевести на спеціальний рахунок, передбачений для збереження палацу. Серед подарунків також і шість стільців із різьбленими ніжками з натурального дерева.

Навіть узимку фахівці не зупинятимуться досліджувати архітектуру палацу задля його майбутнього відродження.

 

Слава Ярова

Світлини – Анатолія Ізотова

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x