80 раніше неопублікованих рукописів Василя Симоненка побачили світ

80 раніше неопублікованих рукописів Василя Симоненка побачили світ

У Черкасах у межах творчо-мистецького простору «Morris space» відбулася презентація унікального видання творів Василя Симоненка, до якого, крім найкращих віршів, увійшли неопубліковані твори легендарного поета. Рукописи були надані родиною Симоненків. Збірку його творів під назвою «Молитва» видало черкаське видавництво «Брама», а ідейно підтримав та допоміг коштами БФ «МХП-громаді». Унікальне видання побачило світ накладом 3 тисячі екземплярів. Прикметно, що презентація відбулася у закладі, що розташований по вулиці, яка носить ім’я Василя Симоненка. А ще вона стала вдалим доповненням до низки заходів, що були проведені в Черкасах на знак шани та до роковин смерті митця слова.

Автором оригіналу макету збірки та технічним редактором книги виступив відомий черкаський видавець Олександр Третяков. Упорядником книги став доктор філологічних наук, літературознавець Василь Пахаренко. Автором обкладинки видання та її ілюстрування − заслужений художник України Віктор Олексенко.

Видавати сьогодні книги, коли в країні триває війна, важко й дуже непросто, зауважили вони. Але потрібно. А твори патріотів та справжніх українців по духу та сповіданню тим більше. Тому поява на світ нового якісно зробленого, багато ілюстрованого видання Василя Симоненка є подією унікальною. Унікальним за багатьма чинниками є і сама збірка. Про це розповіли ті, хто доклав максимальних зусиль та часточку душі, аби видання побачило світ.

Видавець, керівник видавництва «Брама», волонтер Олександр Третяков підкреслив, що якщо видавати книжки сьогодні, то потрібно робити це максимально правильно та чесно. Тому видання «Молитви» є максимально чесним із правової точки зору. Адже всі питання, що стосуються авторських прав, були вирішені з родиною Василя Симоненка. Вона передала до друку 80 раніше неопублікованих творів.

Творці видання та меценати мали довгу попередню дискусію щодо назви книги та того, як вона власне має виглядати.

− Урешті з’явились й назва, й обкладинка. На ній − малюнок Алли Горської. Він був невідомим загалу, його ніхто не бачив майже 60 років. Тому можна сказати, обкладинка стала видавничою сенсацією, − зауважив пан Олександр. − Ми шукали формат. Спочатку від був один, а потім після дискутування та мозкового штурму було вирішено подати рукописи Симоненка в тому масштабі, як він їх і писав. Тобто один до одного можна вільно побачити та прочитати його поезії.

Про почуття своєї великої відповідальності й перед Симоненком, і перед Аллою Горською розповів головний ілюстратор книги Віктор Олексенко. Він зауважив, що мав потужно прозвучати образ Алли Горської саме в цьому виданні. До речі, Алла Горська зобразила Василя Симоненка за мотивом картини із зображенням Георгія Змієносця. Це зображення художниці шістдесятниці довгий час зберігалось у сімейному архіві. Цікаво, що ця картина була єдиною серед інших, яку ще за свого життя побачив Василь Симоненко. Причому тоді, коли вже в тяжкому стані знаходився в лікарні, куди й привезла цю свою роботу Горська.

− На мою думку, найбільше вшанування кожного митця, насамперед поета, це не пам’ятники та погруддя, а нові перевидання їхніх творів, − звернув увагу Василь Пахаренко.

У свою чергу директорка благодійного фонду «МХП-громаді» Тетяна Волочай акцентувала, наскільки то є велика відповідальність та честь спонсорувати проєкт видання збірки Василя Симоненка.

− Кожен проєкт, який наближає нас до культурних джерел та національної ідентичності, − надзвичайно цінний для нас, − поділилась вона. − Ми бачимо, що росія хоче знищити нашу пам’ять про історію, знищити нашу культуру. Тому цього непростого року ми вирішили ще більше підсилити підтримку музеїв, серед них і музей Василя Симоненка. Це людина, яка присвятила своє життя боротьбі за те, щоб називатись українцем. У Симоненка неймовірні вірші, що озиваються у серці, та трагічна доля.

Тетяна Волочай також підкреслила, що БФ «МХП-громаді» насамперед допомагає військовим, але вважає за важливе в умовах економічної кризи підтримувати в громадах, і не лише, культурні проєкти. А через них − піклуватись про майбутнє країни та духовно здорове суспільство.

Між іншим, разом із презентацією «Молитви», у просторі «Morris space» розташувалась виставка фотографій Василя Симоненка різних періодів життя поета, доповнених його віршованими рядками. Саме ж видання не потрапить у продаж. Наклад буде розповсюджено по бібліотеках.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x