Міністр агрополітики на Черкащині: «Засилля імпортних складових вимиває гроші з українського обігу»

Міністр агрополітики на Черкащині: «Засилля імпортних складових вимиває гроші з українського обігу»

У рамках робочого візиту до Черкаської області міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка разом з головою ОДА Юрієм Ткаченком ознайомилися з роботою кількох сільськогосподарських підприємств у Золотоніському районі.
Так, вони побували на агрофірмі «Маяк» у Піщаному.

Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі Черкаської ОДА.

Як зазначив керівник підприємства Микола Васильченко, нині у вітчизняному аграрному бізнесі поширена проблема використання в господарстві виключно імпортної техніки.
– Тут у нас багато імпортного, більшість обладнання французького, німецького, американського, одні корови наші, – запевнив Васильченко, демонструючи тваринницький комплекс. – Хіба так повинно бути, що гроші, які заробляєш в Україні, вивозиш за кордон?
– Згоден, що засилля імпортних складових, починаючи від великої техніки й завершуючи найменшими деталями до них, – зазначив Ігор Швайка. – Це саме та проблема, яка сьогодні вимиває гроші з українського обігу. Вирішити її можна, власне, чіткими концептуальними програмами на рівні держави, щоб все іноземне обладнання, яке використовується на подібних підприємствах, мало українські аналоги.

Разом з тим, на агрофірмі поділилися ще й досвідом економії: тут є піролізні котли, які працюють на дровах і обігрівають свинокомплекс, а машинному дворі побутовий комплекс для механізаторів опалюють соломою. Кажуть: в приміщеннях дуже тепло, тільки от витрати на подібне опалення, порівняно з витратами на газ, вдалося зменшити у 8,5 разів.
Із сучасною технологією вирощування та зберігання овочів змогли ознайомитися на сільськогосподарському товаристві «Воля», що у Бубнівській Слобідці. Тут два роки тому обладнали картоплесховище ємністю тисяча тонн і нині споруджують ще одне – в ньому вміщуватиметься до 50 тисяч тонн продукту.

– Та технологія зберігання картоплі, яку ми використовуємо на нашому підприємстві, допомагає просушити її та охолодити. Після чого ми можемо зберігати картоплю при п’яти градусах без допомоги холодильної камери до кінця березня або навіть середини квітня, – сказав директор СТОВ «Воля» Володимир Пономаренко.

Зараз тут вирощують картоплю, часник і моркву, у наступному році саджатимуть ще й буряк із капустою. Торік тільки картоплі на цьому виробництві зібрали більше 7 тисяч тонн.

На думку голови ОДА Юрія Ткаченка, овочівництво є одним із пріоритетних напрямків розвитку в агропромисловому комплексі й має перспективу.
– Для прикладу, можна привести аналогію з виробництвом яблук: зараз ми фактично відходимо від імпорту і реалізовуємо власну продукцію, – зауважив він. – Ще років із 5 тому 95 відсотків цього фрукту були завезені з-за кордону, нині 90 відсотків яблук – українського виробництва.

Разом з міністром було обговорено також і проект будівництва нового сучасного картоплесховища.
– Зберегти й доставити до споживача вирощену продукцію є основною нашою метою, – сказав Ігор Олександрович. – Звичка запасатися десятьма мішками картоплі чи яблук має залишилися в минулому. А для цього люди повинні знати, що існують професійні промислові склади, які виготовляють якісну продукцію, придатну для споживання у будь-яку пору року.
За його словами, навіть у такий складний час є іноземні інвестори, які б зголосилися вкладати кошти у розвиток галузі. Утім, їм потрібні гарантії, концептуальні пропозиції та економічне обґрунтування.

У селі Гладківщина Ігор Швайка ознайомився з роботою фруктосховища товариства «Золотоніські сади». Тут на площі 95 гектар вирощують яблука таких сортів як ГолденДелішес, Ренет Симиренка, Гала, Джонаголд, Айдарет, Глостер, Бребурн та Флоріна. Сад висаджений за голландською технологією: схема садіння 3,5 х 1 м. У наступному році, кажуть, почнуть вирощувати суницю.

Як зазначив міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка, держава віднині гратиме роль партнера, а не «диктатора».
– По суті, зараз нам необхідно формувати правила гри, – сказав він. – Ми обрали собі таку позицію, за якої змогли б формувати нормальний діалог. Тож нашою основою задачею сьогодні є зміна формату спілкування підприємців з Міністерством й Урядом України в цілому. Так, в особі урядової організації бізнесові структури повинні бачити партнера – передбачуваного й прогнозованого, з яким можна тривалий час працювати і який зможе допомогти. Ми повинні пояснити, що без ветеринарної служби не може повноцінно розвиватися тваринницька галузь, а без дозвільних процедур і сертифікатів ми не можемо говорити про імпортнасіння.Утім, ці процеси слід звести до мінімуму, лише для забезпечення санітарної, ветеринарної та екологічної безпеки. Такий контроль однозначно повинен бути, але обґрунтованим.
Крім того, як запевнив Ігор Швайка, буде переглянуто систему дозвільних процедур.

– Варто зробити так, щоб люди, які виявляють бажання працювати, мали можливість спокійно розвиватися, а держава своєю чергою отримуватиме від цього податки на розвиток соціальної інфраструктури, – зазначив він.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x