Виставка з цікавою історією: у Черкаському обласному краєзнавчому музеї відкрилась унікальна експозиція вишиваних робіт

Виставка з цікавою історією: у Черкаському обласному краєзнавчому музеї відкрилась унікальна експозиція вишиваних робіт

«Україно моя вишиванко. Ти мій біль, мої думи і доля» − таку назву дав своїй авторській виставці Володимир Жуковець. Автор сам є унікальною особистістю за своїми творчими уподобаннями. Представлена експозиція виставляється вперше за 30 років. Вона є цінним із мистецької точки зору зібранням за великий період творчості єдиного на Черкащині майстра вишивки. Виставка лаконічна, потужна, але й тепла, сповнена любові майстра до вишивки. А ще вона є результатом його багаторічних досліджень традицій вишиваної культури українців. Та й філігранної праці на кожним вишиваним малюнком. Експозиція буде доступною ще наступні півроку.

 Виставка представлена бездоганною, ювелірною технікою Володимира Жуковця у вишуканих рушниках, картинах, подушках, серветках, вишитих вітальних листівках, відшивках та відтворених схемах. 30 років народжувались ці незчисленні його хрестики.

Колекція вишивки майстра є його переконанням щодо можливості застосування його доробку в сучасному житті та сфері збереження традиційної української вишивки з використанням орнаментів різних регіонів України.

По суті роботи із зразками вишивок різних регіонів об’єднали виставку в мистецьку вишивану Україну.

Нині Володимир Жуковець тимчасово перебуває в Канаді. І там продовжує свої дослідження та популяризацію українського вишиваного мистецтва.

Він є відомим у черкаських творчих колах. За професією − театрознавець. Багато років працював у Черкаському народному хорі в якості завідувача художньо-постановної частини. Організовував замовлення з пошиття сценічних костюмів та сценічного одягу, виготовлення бутафорії, реквізиту.

Майстер співпрацював із професійними художниками театральних костюмів та графічного дизайну, художниками з вишивки та ткацтва, художником-ювеліром.

Як розповіла завідувачка відділу етнографії Черкаського обласного краєзнавчого музею Вікторія Наумчук, зацікавленість Володимира Жуковця українською вишивкою з’явилася після знайомства із колекцією народного майстра ткацтва та вишивки пані Ольгою Гайвонішин. А альбом Марії Калиняк «Українська вишивка. Сучасне трактування» у 2004 році послужив початком для глибокого вивчення української народної вишивки.

Володимир Жуковець стає дослідником та проводить велику роботу з відцифровування таблиць із схемами орнаментів Федора Вовка, Олени Пчілки, Марії Грушевської та стає активним популяризатором їхніх досягнень. Він є ініціатором ідеї персональних виставок Марії Гайдай та Ганни Грабовської з метою передачі їхніх творчих архівів (авторських схем та відшивок) до фондів Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Майстер також відцифрував схеми авторських вишивок також заслуженої художниці Олександри Теліженко.

Цікаво, але Володимир Жуковець довгий час не погоджувався на влаштування власної персональної виставки. І лише життєві обставини та бажання донести світу любов до української вишивки дозволили реалізувати цю чудову ідею.

− Незважаючи на те, що автор експозиції перебуває за кордоном, але душевно він з нами, − підкреслила Вікторія Наумчук. − Він у силу своєї внутрішньої скромності довгий час (а це аж всі тридцять років творчої діяльності) не погоджувався на влаштування своєї виставки. Він завжди намагається не нав’язувати себе, але обов’язково донести наукову творчу сферу настільки делікатно, що оцим своїм посилом він захоплює всіх тих, хто знаходиться поряд.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x