Мошнівські пам’ятки з’являться у 3-Д моделях

Мошнівські пам’ятки з’являться у 3-Д моделях

За тридцять кілометрів від Черкас у селі Мошни можна натрапити на унікальний за своєю будовою Спасо-Переображенський храм. І хоч місцеві жителі вже звикли до подібного роду архітектурної величі, око туристів та гостей села завжди вабили блакитно-білі вежі церкви.

Будівля збудована 1839 року італійським архітектором Джорджо Торічеллі у стилі, що поєднує романтику та неоготику. Над притвором розташована дзвіниця заввишки 44 метри. Поруч із храмом напис «Я люблю Мошни». Директор місцевого центру дитячої та юнацької творчості Микола Якименко той, хто любить цей край по-особливому. Протягом років він збирав інформацію про історичні будівлі та постаті села й передавав цю інформацію школярам.

Пан Микола каже, разом зі своїми вихованцями займається краєзнавством. Для нього є особливою гордістю те, що в Мошнах така кількість історичних пам’яток, якою навіть великі міста інколи не можуть похвалитися. Серед них і Переображенський храм – нині діюча православна церква, а також єдина у світі дерев’яна будівля збудована за проєктом, як він говорить, повелителя бетону та цементу – Городецького.

Аби з’ясувати, як так трапилося, що Мошни стали осередком цікавих пам’яток, варто зазирнути в глибини історії. На початку 19 століття Єлизавета Браницька з чоловіком – графом Михайлом Воронцовим у мошнівських горах створили найбільший у Європі англійський парк, де був палац на 118 кімнат. За наказом графа було побудовано церкву, а його внучка дала вказівку створити дерев’яний будиночок, який нині називають «будинком лікаря».

Уся справа в тому, що в 19 столітті село Мошни переходить у власність великого землевласника Миколи Балашова. А в 1894 році там зводять дерев’яну будівлю земської лікарні. Її відкривають 9 листопада того ж року. Архітектор Владислав Городецький часто гостював у Мошнах у маєтку землевласника, який замовив побудову цілого медичного комплексу. Сам архітектор був присутній на будівництві лікарні. Тоді на неї витратили 14 тисяч рублів.

Туристи та й самі жителі села часто будівлю називають будинком лікаря. У ті часи в ній були десятимісні палати, приймальне відділення, кабінет лікаря, відділення аптеки і кухня. Працювали лікарі, фельдшери та медсестри.

Є в селі й музей, присвячений Тарасові Шевченку, якому цьогоріч виповнюється 10 років із часу відкриття. Як зауважує краєзнавець Микола Якименко, саме в музеї колись був двір, де Шевченко ночував, коли його арештували та привезли в Мошни 1859 року.

Був у селі й пансіон шляхетних дівиць, і римо-католицький костел. Історію краю Микола Якименко повсякчас доносить дітям, бо вважає, що не лише їм потрібно дати ремесло, а й виховати справжніми патріотами. Нещодавно, говорить чоловік, фотографувати будівлі приїхали фахівці громадської організації «Україна Інкогніта». Її керівник Роман Маленков розповів, їхні працівники проводять фотограмметричні та геодезичні вишукування в межах проєкту «Культурний вимір сільської громади». «Україна Інкогніта» подала заявку до міжнародної платформи «Ізоляція» та виграла грант.

«У Мошнах багато пам’яток культури, як для села. Не в кожному містечку є стільки. Навіть у Черкасах історичних будівель менше. Але, на жаль, село не виконує функції культурного центру та історичної Мекки», − каже керівник «Україна Інкогніта».

Аби виправити таку ситуацію, фахівці «України Інкогніта» переймали досвід за кордоном

«У країнах Євросоюзу, свого часу, ми подивилися і вирішили для своєї роботи включити сучасні технології, як геодезичні та фотограмметричні вишукування, після яких буде створено масштабну тривимірну модель, на основі якої можна буде отримати обмірні креслення дуже точні», − зазначає Роман Маленков.

Процес знімання триває близько двох годин. Крок за кроком, кадр за кадром спеціалісти відстежують архітектурні особливості римо-католицького костелу. Нині він не працює та зачинений для відвідувачів. Утім, ошатна архітектура привертає увагу ще здалеку. Краєзнавці цю будівлю називають «куточком Венеції», бо костел є єдиним в Україні зразком неоренесансну.

Робота, яку проводять фахівці важлива для того, аби будівлі присвоїли статус «пам’ятки архітектури», каже Роман Маленков. Вони докладають чимало зусиль, аби кожну відзняти якомога краще. Утім, потім усе пов’яжуть єдиною ниткою, щоб показати неперевершений ансамбль мошнівських будівель.

«Вони повинні притягувати до себе туристів, культурознавців та краєзнавців, які повинні розуміти, які чудові об’єкти в нас є. Три об’єкти в Мошнах: Преображенська церква, костел і будинок лікаря – це об’єкти, що в Україні більше ніде не повторюються. Ми маємо в тимчасово окупованій Ялті храм того ж архітектора – Джорджа Торічеллі, який називають «старшою сестрою», хоча насправді він менший», − каже Роман Маленков.

Внести пам’ятку на облік, який надасть їй охоронний статус – потрібно, говорить керівник громадської організації. Але це не найголовніше завдання. Важливим є те, щоб будівля почала служити громаді та людям.

«Нині багато пам’яток архітектури перебувають у стані руїни й часто статус «пам’ятки архітектури» − обмежувальний фактор, адже інколи трапляється, що власник може придбати будівлю та довести її до ладу. Із другого боку, держава може ставити величезну кількість бар’єрів. Адже пам’ятки архітектури можуть бути лише реставровані. Уявіть собі, як можна реставрувати ось цей костел, сплюндрований ще радянською владою!?» − говорить Роман Маленков.

Технічний директор громадської організації «Україна Інкогніта» Андрій Яровий відповідає за технічну складову процесу. Протягом кількох днів він із командою створює цифрові копії усіх історичних об’єктів. Тривимірні моделі роблять за допомогою фотометрії. Завдяки багатьох кадрам урізнобіч фахівці зможуть отримати 3-Д модель. Для цього залучають і квадрокоптер. Кожен об’єкт фотографують близько 650 разів. А задля збільшення точності використовують геодезичне обладнання.

«Ми використовуємо геодезичну прив’язку. На вікнах та дверях є такі марки, схожі на qr-код. За допомогою них ми фіксуємо точні координати і, таким чином, отримуємо точну тривимірну модель», − говорить Андрій Яровий.

У планах команди «Україна Інкогніта» після проведеної роботи створити сайт, присвячений Мошнам та його історичним будівлям. Кожен охочий там зможе знайти карти, фотографії та динамічні 3-Д моделі.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x