Черкащан запрошують стати творцями майбутнього свого міста

Черкащан запрошують стати творцями майбутнього свого міста

23 вересня в Черкасах має відбутись Форум активних містян під назвою «Черкаси – погляд у майбутнє». Це буде перший такий досвід та перший загальноміський захід у процесі розробки стратегії розвитку Черкас. Форум стане платформою для тісної та продуктивної взаємодії громади, бізнесу та міської влади для спільного формування стратегічного бачення майбутнього міста. Форум ініційовано Комітетом стратегічного планування за підтримки міського голови та міської ради Черкас. Проте, як обіцяють організатори, адмінресурс не впливатиме на підсумок спільної роботи. Під час Форуму активні містяни долучаться до стратегічної сесії у форматі «світового кафе» і «мозкового штурму» за різними напрямками.
Захід проходитиме у рамках проекту «Публічна Політика» ВГО «Громадянська платформа Нова Країна». Проект буде реалізовуватись у трьох українських містах. Окрім Черкас це будуть Чернігів та Луцьк.

Піар-менеджер ВГО «Громадська платформа Нова Країна» Дмитро Лубкін розповів, що у різних містах аналогічні проекти знаходиться на різних стадіях реалізації. Власне у нашому місті почнуть із розробки самої стратегії.
У цьому плані він називає наше місто унікальним. Бо ми не копирсатимемося у цілій купі відмінних один від одного стратегічних планів, а розробимо один і, сподіваємось, незмінний. І це безумовний наш плюс. Дмитро Лубкін також підкреслив, що нав’язати щось зверху (якусь стратегічну думку) буде неможливо, бо кожен активний громадянин мріє саме про своє місто по-своєму і його думка має бути врахованою апріорі. За кожним напрямом-сферою життєдіяльності міста буде створено робочу групу.
− Я впевнений нам разом усе вдасться і ми побачимо дуже цікавий погляд на розвиток Черкас, − зауважив він. − А далі ми перейдемо до вже більш деталізованих проектів, які почнуть втілюватись у життя. Пояснювати, навіщо потрібна стратегія, мабуть не варто. Бо всі ми розуміємо, що без цього таке поняття, як розвиток, набуває хаосу.
На думку цього експерта, стратегія допоможе до кінця розібратись із тим, що таке громадський бюджет − які саме ініціативи висуваюсь активні містяни та на які їхні проекти варто виділяти кошти, а на які ні. Таким чином буде більш зрозумілим, яким чином можна розподілити бюджет.
Пояснюючи важливість розробки стратегії куратор економічного сектору міста та заступник міського голови Роман Буданцев навів приклад уже працюючої стратегії міста Кам’янець-Подільського. Там для свого міста обрали головний пріоритет − туризм. Тому на його розвиток і спрямовують кошти − замінили асфальт на бруківку «під давнину», у старовинному стилі витримують усі нові будівлі, у тому числі готелі та ресторани. Знайшли інші родзинки. І туристична сфера стрімко почала розвиватись із відповідним зростанням відвідувачів.
− Місто повинно розвиватися за конкретним планом, кожен його житель має розуміти, в якому напрямку рухаємося та до чого прагнемо. Ми маємо візуалізувати мрії та бажання містян у стратегію розвитку, попередньо фахово їх опрацювавши та проаналізувавши. Такий форум дасть можливість напрацювати спільне бачення стратегії міста від представників громади, бізнесу та влади, − вважає Роман Буданцев.
До активної участі у роботі Форуму та розробці стратегії розвитку міста Черкаси долучилась черкаська команда проекту «Школа мерів». Вона щойно повернулась із Польщі, де впродовж кількох тижнів набувала досвіду управління містами та стратегічного планування.
− Наша команда знає етапи та принципи, за якими розробляється стратегія розвитку міста. Досвід, поради експертів, готові кейси, які ми отримали під час навчання-стажування в «Школі мерів», та власне бачення, як має розвиватися наше рідне місто, стануть у нагоді під час розробки повноцінної стратегії для Черкас, − зазначив лідер команди «Школа мерів» Андрій Більда. − Дуже приємно, що нам випало стояти на початку великого продуктивного шляху.

− У мене є багато думок стосовно саме стратегії, − зазначив депутат Черкаської міської ради Костянтин Чернецький. − Наше місто нині живе в форматі латання вуличних ям. Якщо прямо зараз просто так провести опитування − яким містяни бачать Черкаси в 2030 році, отримаємо хаос. Тому ми маємо розробити вектор руху міста.
Якщо громада зробить стратегію кінцевим документом, то зрозуміло, зможе і контролювати все те, що має бути виконано у її рамках.
Кілька слів сказала і депутат Черкаської міської ради Олена Шевченко, зокрема, про Комітет стратегічного планування. Його створили в червні торік розпорядженням міського голови Черкас Анатолієм Бондаренком. Цей комітет є дорадчим органом, завдання якого є підготувати, запустити та координувати розробку Стратегії розвитку міста.
− Якщо звернулись до певних алегорій, то комітет − це такий собі дизайнер, якого запросили у новозбудований будинок, що не має нічого окрім стін, — пояснює Олена. − Тому завдання дизайнера надати цьому будинку того стилю, який вирізнятиме його серед інших. При цьому обов’язково врахувати ідеї та потреби власників помешкань та забезпечити якісне виконання робіт із залученням фахових робітників для втілення цих ідей. саме цим ми і займаємось. До нашого складу, тобто комітету, номінально входить 23 особи. До нас долучаються нові люди з новими ідеями та силами. Рік ми працювали не публічно, виконуючи рутинну роботу, розробляючи програму розвитку Черкас до 2013 року. Вона по суті відображає бажання міської ради залучати до нас експертів не лише з України, але й закордону задля проведення масштабних аналізів. Окрім цього члени стратегічного комітету проходять річне навчання в Асоціації міст України. У цій програмі беруть участь 50 українських міст.

За підсумками роботи Форуму учасники опрацюють та презентують результати стратегічної сесії. Уся інформація буде відкритою і стане основою плану конкретних дій для майбутнього розвитку Черкас.
Для участі у Форумі активних містян слід зареєструватися:
за посиланням http://bit.ly/StratCherkasy або
за телефонами: 33-49-87, 33-19-80 з 9.00 до 18.00.
Форум відбудеться 23 вересня за адресою вул. Б. Вишневецького, 17 (будинок «Політпросвіти»). Початок реєстрації о 10.00, старт стратегічної сесії об 11.00.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x