У Черкасах відзначили День Соборності України

У Черкасах відзначили День Соборності України

День Соборності України − державне свято, що відзначають щороку 22 січня, у День проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році в Києві.

Аби відзначити цей знаменний день до пам’ятного знаку «Борцям за волю України» поклали квіти. На захід прийшла й директорка інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Наталія Іванівна Земзюліна.

− Пані Наталіє, чому День Соборності – знаменна дата для України?

− Відбувся цей день – єднання українських земель: Центральної, Наддніпрянської та Західної України. Відбулася Соборність. Чому Соборність? Усе тому, що на Соборній площі Києва відбувся величезний мітинг. Він являв собою віддзеркалення всього українського народу, наших намагань і здобутків. Єдналася офіційна влада Української Народної Республіки і Західноукраїнської народної республіки – Галичина і Центральна Україна.

Звісно, прагнення були різними. Одні намагалися відродити Україну й зібрати навколо себе. Інші – виборювали свободу у Львові й мали на меті здобути незалежність України. Різні погляди, різні інтереси, але мета одна – створення єдиної і соборної України.

Так як і зараз у нас із вами − єдина мета. Ми дуже різні, бо Україна знаходиться на перетині геополітичних культур та шляхів. Але, попри різність, важливою є цінність людського життя, гуманізм, повага до права і величезне бажання бути господарями на власній землі.

Шість тисяч років ми з вами маємо трипільську культуру, наші пращури вирощували пшеницю, торгували та жили мирно зі своїми сусідами. Так і українці хочуть розбудувати нову європейську державу на своїй землі й бути тут господарями, запроваджувати європейські цінності, шанувати один одного та тих, хто поруч з нами.

− Чому для вас було важливим прийти сьогодні сюди на вшанування?

− Я щороку приходжу, адже по-іншому бути не може. В Україні є громадянське суспільство й кожен має бути відповідальним за своє майбутнє та сьогодення. Тому ми тут. Але так склалося, що сьогодні іще й річниця подій Майдану. Українцям випадає доля боротися за своє щастя, за свою свободу, волю, за право бути на цій землі. Нас знову знищують, нам прагнуть нав’язати якусь нову модель існування. Нам нічого не потрібно. Ми самі розуміємо, що таке європейські цінності і маємо їх.

Ми розбудовували ту Європу починаючи з часів Київської Русі, Богдана Хмельницького і протягом 20 століття. Тому ми гідні європейських цінностей, європейської цивілізації. Ми гідні бути собою.

− Яку важливу роль відіграла Черкащина у становленні української соборності?

− Черкащина – серце України. Це наша Звенигородщина, це й Зимовий похід. Черкащина має своїх героїв. Ми можемо говорити про кожен регіон України. Він є неповторним та має свої традиції та звичаї. Але державотворчі тенденції, які були на початку 20 сторіччя започатковані владою, вони в нас віддзеркалюються навіть сьогодні. Ми говоримо про Чигирин, Суботів, як про козацьку столицю. Канів – наше сакральне місце, де є Тарас… Це все Черкащина і наш сімдесятирічний поступ державності. Ми мали і Симоненка, і наших підписантів Конституції – багатьох героїв, які робили громадян України та розбудовували нашу державу. Це так має бути, це правильно. І сьогодні ми з вами тут тому, що є активними та відповідальними громадянами.

Світлина – Черкаська ОВА

Начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець під час урочистостей наголосив, що Україна − вільна та неподільна:

− Ми це закріпили 105 років тому, проголосивши Акт злуки українських земель. Україна − незламна! Ми це доводимо щодня, даючи відсіч російським окупантам. Наші захисники та захисниці виборюють нашу соборність у  тяжких боях. Україна переможе! Бо ми − єдині. І захищаємо свою Батьківщину. Слава кожному, хто боронить нашу країну! Бережімо пам’ять про борців за волю України всіх часів!

 

Слава Ярова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x