Король, Леді та Відьми – про премʼєру «Макбет» у Черкаському театрі Шевченка

Король, Леді та Відьми – про премʼєру «Макбет» у Черкаському театрі Шевченка

Виставу «Макбет» за п’єсою Вільяма Шекспіра презентують у Черкаському театрі Шевченка цими вихідними. Це вже шоста робота головного режисера Станіслава Садаклієва. Про це повідомляють журналісти «Нової Доби».

Черкаські глядачі побачать драматичну історію про те, як жага влади і зухвалість, кохання і сліпа віра, слабодухість і марнославство можуть занапастити людину й призвести до фатальної помилки. Головну роль у постановці виконує актор театру та кіно, заслужений артист України Яків Кучеревський. В Одеському українському театрі ім. В. Василька він зіграв багатьох монархів, серед них: Едіп, Альтаум, Гамлет, Людовік ХІV. Нині ж постане в образі короля Шотландії Макбета.

– Ця робота особлива тим, що це перший мій вихід на сцену після чотирирічної перерви. Для всього є свій час. От і настав той самий час, коли мені зателефонував Станіслав Садаклієв. В Одесі ми брали участь в одних виставах та виходили разом на сцену, тож знайомі давно. Він запропонував роль Макбета і я дуже здивувався, бо тижнів за два до дзвінка переглянув стрічку «Макбет» братів Коїнів. Вірю в знаки долі, тому цей сигнал згори зрозумів так: «Пора вже виходити на сцену, чотири роки минуло», – розповів Яків Кучеревський.

Як зазначив актор, йому завжди цікаво грати антигероїв, а не позитивних персонажів. Під час роботи Яків рефлексує над темами, що порушені в творі, аналізує вчинки свого персонажа, визначає переломні моменти, які призвели до занепаду особистості.

– Макбет причаровує і відштовхує водночас своєю складністю, багатогранністю. Усередині він прагнув влади, але боявся собі зізнатися. Тут йому трапилися відьми, які навіщували новий титул, а потім – королівську мантію. Дружина ж підштовхнула Макбета вбити короля і заволодіти троном. Мені видається, наприкінці п’єси він усвідомлює, що пішов проти своєї волі. Але вже нічого не зміниш, бо занадто пізно. І це такий біль нестерпний… Вистава стане уроком для сильних людей, які вірять у всілякі вигадки, – поділився Кучеревський.

Олена Брехаря працює у тандемі з Яковом Кучеревським. Вона розповіла, що познайомилася із актором улітку й обоє одразу знайшли спільну мову, адже схожі характерами й почуттям гумору.

– У виставі я граю Леді Макбет – владну, сильну й «залізну» жінку аж до одержимості. Але насамперед вона – жінка, яка кохає свого чоловіка й заради влади змушує його вбити конкурентів. Вистава сповнена безліччю цікавих епізодів, але з-поміж них є декілька, що подобаються мені найбільше. Перший – коли вона спонукає Макбета піти на злочин. Другий – коли він наважився і вчинив убивство. До речі, спочатку було складно балансувати на межі радощів від того, що все вдалося і страху через те, чого ж очікувати далі. Не менш епічний момент, коли вона божеволіє. Режисер дав завдання в цьому епізоді зіграти дві ролі – Макбета і Леді Макбет, тобто як роздвоєння особистості, – зауважила Брехаря.

Анна Німайєр служить у Черкаському театрі Шевченка із 2022 року. Вона майже рік чекала нагоди, аби зіграти у виставі головного режисера Станіслава Садаклієва. У «Макбеті» отримала роль Першої відьми.

–  Я хотіла саме таку роль, адже вона характерна й технічно цікава. Під час дійства за участі віщунок відбувається чимало перипетій. Тому кожній із нас необхідно бути максимально уважними та відповідальними, аби виконати правильний рух, вчасно зреагувати на світло чи вступити в музику. Окрім цього, ми з дівчатами повинні відчувати одна одну, бо є моменти, коли навіть вдих-видих потрібно робити одночасно, – зауважила акторка.

Для Ірини Жари й Анастасії Івахненко «Макбет» є першою великою роботою на сцені Черкаського театру Шевченка. Акторки грають у постановці Другу й Третю відьму, які прояснили приховані честолюбні задуми головного героя.

– Ще на перших читках ми зі Станіславом Сергійовичем продумували ролі. Він вирізняв конкретні риси, зважаючи на наші темпераменти. Спільними зусиллями знайшли образи й розвивали їх протягом репетиційного процесу, – додала Івахненко.

Для Ірини Жари образ відьми близький по духу, тому їй цікаво втілити його на сцені.

– Для нас трьох важливо бути не лише окремими персонажами, а й єдиним цілим. У багатьох моментах ми діємо як одна потужна сила, яка впливає на Макбета і спонукає його робити різні вчинки: хороші, погані або ті, що глядачі побачать на сцені, – сказала Жара.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x