Олександр Майданюк: «На ранніх стадіях рак шийки матки успішно лікується»

Олександр Майданюк: «На ранніх стадіях рак шийки матки успішно лікується»

Січень − місяць обізнаності про рак шийки матки, одного з найпоширеніших типів онкології серед жінок. Усі жінки мають ризик захворіти на рак шийки матки, та найчастіше хворіють після 30 та ті, хто має вірус папіломи людини. За словами Олександра Майданюка, завідувача відділу пухлин репродуктивної системи жінки Черкаського клінічного онкологічного центру, головного позаштатного гінеколога-онколога управління охорони здоров’я Черкаської ОВА ця хвороба на ранніх стадіях успішно лікується. Головне не нехтувати своїм здоров’я, регулярно проходити скринінги та не займатися самолікуванням.

− Рак шийки матки − досить поширений діагноз. Які причини його виникнення?

− Це захворювання з’являється після інфікування вірусом папіломи людини високого канцерогенного ризику. Це доведено науково, 95 % захворювань виникає саме через вірус. Від моменту інфікування до появи захворювання може минути й із десяток років. Наголошу, що не обов’язково, якщо в людини наявний вірус папіломи, то на 100 % вона захворіє на рак. Але на фоні інфікування, стресів, спадковості, може виникати рак шийки матки. Тож вимагається, щоб жінка обстежувалася на ВПЛ, робила цитологічний скринінг, для того, щоб спіймати той момент, коли з’являється рак шийки матки, щоб можна його почати лікувати якнайраніше. Адже чим менша стадія захворювання, тим менше й триває лікування і воно є успішним.

 

Симптоми раку шийки матки

На ранніх стадіях має безсимптомний перебіг. Коли рак розвивається, пізніше жінка може помітити такі симптоми:

вагінальні кровотечі після статевого акту, між місячними або після менопаузи;

водянисті кров’янисті виділення з піхви, що можуть мати сильний та неприємний запах;

біль в ділянці малого таза;

біль під час статевого акту. 

 

− Як часто жінкам різного віку варто обстежуватися та які це обстеження?

− Стандартно жінки мають обстежуватися на наявність ВПЛ в організмі та проходити цитологічний скринінг. У період із 18 до 29 років вірус може не проявлятися. Уже після 30 й до 65 років ризик зростає. Тож у цей період варто обов’язково щороку проходити обстеження. А взагалі, якщо є вірус папіломи людини, обстеження потрібні щопівроку, а за наявності дисплазії – кожні три місяці.

− Хто в групі ризику?

− Абсолютно всі жінки. Особливо ті, у кого є спадковість до цієї хвороби, хто має шкідливі звички, зокрема курить, має позмінну роботу й доводиться працювати вночі та ті, хто має багато статевих партнерів, адже в них більший ризик інфікуватися вірусом папіломи людини.

− Після яких симптомів варто негайно звернутися до лікаря?

− Обов’язково, якщо ви помітили кровотечі в період між місячними, варто негайно звернутися до лікаря. Крім того, порушення менструального циклу, болі внизу живота – це теж вагомі причини, щоб прийти на огляд.

− Як змінилася статистика захворювання на рак шийки матки порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення?

− Після повномасштабного вторгнення збільшилась кількість хворих та випадків у занедбаних стадіях, що значно зменшує шанс на повне одужання. Основними причинами є хронічний стрес, який ми всі переживаємо. Також жінки відкладають планові візити до гінеколога, мовляв не на часі зараз.

 

У 2023 році вперше виявлених 106 жінок, із них у занедбаних формах (на пізніх стадіях) − 45 (42,5%), на обліку всього перебуває 2 520 жінок із діагнозом рак шийки матки.

2022 року вперше виявили 112 жінок, занедбаних 44 (39,3%), на обліку перебувало 2 474.

У 2021 році вперше виявили 121 жінок, занедбаних 32 (26,4%), на обліку перебувало 2 430.

 

− Вакцинація від вірусу папіломи людини: кому потрібно її робити?

− В ідеалі вакцинацію проводять до початку статевого життя, поки не з’явився контакт із вірусом папіломи людини.

− Якщо жінка вже живе статевим життям, у неї знайшли ВПЛ, є сенс тоді зробити вакцину?

− Вакцинація допомагає однозначно. Тож жінці варто звернутися до свого лікаря-гінеколога, який порекомендує, чим вакцинуватися й де це зробити.

 

Вірус папіломи людини є найпоширенішою інфекцією, що передається статевим шляхом. Є понад 80 типів папіломавірусу людини, приблизно 30 із них можуть уражати шийку матки та вважаються онкогенними. ВПЛ 16 та 18 типів найчастіше пов’язують із раком шийки матки. Близько 70 % випадків РШМ асоціюють із інфікуванням цими типами ВПЛ. Імунна система організму може боротися з інфікуванням вірусу, проте в певної кількості жінок інфікованих ВПЛ розвивається РШМ. 

 

− Розкажіть про профілактику цього захворювання?

− Жінка має дбати про себе, своє здоров’я. Тож, насамперед, це регулярні профілактичні огляди та обстеження. Наступне – це по-максимуму уникати стресів, добре відпочивати. Звісно ж краще позбуватися негативних звичок, слідкувати за своїм харчуванням та руховою активністю. Це здавалося б відомі істини, але не всі жінки цього дотримуються.

 

Спілкувалася Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x