Черкаський художній музей демонструє графічні ілюстрації Наталії Клочкової «За межею часу»

Черкаський художній музей демонструє графічні ілюстрації Наталії Клочкової «За межею часу»

Черкаський художній музей уперше запросив до себе чудову черкаську ілюстраторку Наталію Клочкову. Тут відкрилась її персональна виставка.  Щоправда, на жаль, у експозиції виставлено не всі її графічні шедеври, а лише частка великого творчого доробку. Загалом художниця-графік, яка працює у техніці туш-перо, має ілюстрації до понад 40 книжок різних авторів української та зарубіжної літератури. Серед них: Леся Вороніна, Дмитро Чередниченко, Богдан Жолдак, Юліан Тувім, Едгар Аллан По, Оскар Уальд, Артур Конан Дойл, Шарлота Бронте, Чарльз Дікенс, Михайло Коцюбинський.

Наталія Клочкова розповіла, що для неї графіка, хоча й наче чорно-біла, завжди була багатою на безліч відтінків, на можливості просторовості фантазії. За допомогою різних образотворчих інструментів − ліній, крапок, смислових п’ятен вона магічним чином передає сам зміст, колористику ілюстрованих текстів та їхню емоційність.

− Я цим живу, це моє творче буття. Тут я постійно перероджуюсь і творчо зростаю. Це те, що мене окрилює. Для мене вкрай важливим є глядач, який через мою творчість міг би переосмилювати себе. Це те, що мене насправді надихає, − поділилась пані Наталія.

Художниця розповіла, як саме народжуються її графічні ілюстрації.

− Спочатку читаю текст, а вже потім починається доволі довгий творчий процес, − розповіла вона. − Я багато думаю, проникаюсь, надихаюсь якимись позитивними речами. Увесь цей творчий процес відбувається десь у голові. Головне для мене − передати авторську чутливість та емоційність. Доповнити його думки в слові своїми думками в графічних малюнках на папері. Це не просто передача тексту. Я його пропускаю через себе й інтерпретую.

Робота художника-графіка, який працює над ілюстраціями художніх текстів, насправді для загалу не є дуже помітною. Тому для самої художниці вийти за межі ілюстрації та експонуватися на різних виставкових майданчиках, у Черкаському художньому музеї, зокрема, є великою творчою вдачею. Наталія Клочкова у свій час брала участь у виставці художньої графіків у Львові, у Всеукраїнському триєнале в Києві, у багатьох виставкових подіях до Дня художника у рідних Черкасах. Однак, у Художньому музеї її персональна виставка відбулася вперше.

− За межею часу, − говорить ілюстраторка, − це коли відкидаєш усе стороннє, усе зайве, занурюєшся в пізнання себе як людини, як особистості, як митця. Моя трансформація відбувається через творчість. І важливий момент − це пошук тієї межі, за яку вже не страшно ступити.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x