Грибнику на замітку

Грибнику на замітку

Вересень – найбільш плідний для грибників період. Гриби – варять, тушать, сушать, заготовляють на зиму. Це продукт харчування, який нам подарувала сама природа. Але, перш ніж заготовляти гриби на зиму, треба бути вкрай обережними, адже серед їстівних грибів може попастися отруйний, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Зазвичай любителі «тихого полювання» добре знають основні правила збирання грибів, але ніколи не завадить пригадати їх знову.

✓ Ніколи не збирайте грибів, що виросли біля магістралей та автошляхів, на промислових територіях, у хімічно та радіаційно забруднених зонах.
✓ Краще збирати гриби рано-вранці. Вони свіжі, міцненькі, добре зберігаються.
✓ У лісі будьте турботливими господарями, не виривайте гриби, а зрізайте ножем, щоб не пошкодити грибницю, бо її знищення призводить до припинення росту грибів на цілий сезон.
✓ Збирайте гриби в кошик чи повітряну тару. У відрі (пластмасовому чи металевому) і пластиковому пакеті гриби псуються дуже швидко.
✓ Отруйним може стати гриб із перестиглим плодовим тілом, а також в’ялий або червивий.
✓ Ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте.
✓ Якщо гриб викликає бодай найменший сумнів, краще його позбутися.
✓ Намагайтеся збирати губчасті гриби: білі, бабки, моховики тощо. У нашій області серед них рідко зустрічаються отруйні.
✓ Ніколи не збирайте гриби, що мають біля ніжки кулясте потовщення.
✓ Відмовтеся від пластинчатих грибів. Більшість отруйних грибів нашої природної зони маскуються під них.
✓ Не сподівайтеся знайти в довідниках зображення апетитного, але незнайомого гриба. Нинішні реальні гриби часто не відповідають малюнкам.
✓ Зморшки потрібно обов’язково кип’ятити протягом 7–10 хв (потім відвар потрібно злити). Грузді, вовнянки, чорнушки, білявки та інші гриби, що містять молочний сік, обов’язково потрібно вимочувати перед приготуванням. У маслюків та мокрух із капелюшка зніміть слизьку плівку.
✓ Перед приготуванням гриби необхідно ретельно промити, а перед сушінням – обтерти вологою тканиною.
✓ Не вживайте сирих грибів!
✓ Перед приготуванням будь-якої страви з грибів їх треба відварити в підсоленій воді протягом 10 – 15 хв.
✓ Не давайте грибів дітям, не пригощайте ними вагітних жінок і літніх людей.
✓ Не вживайте грибів більше одного разу на тиждень. Більшість їстівних грибів містить отруту в мікродозах. Якщо вживати їх кілька днів підряд, можна отруїтися.
✓ Разом із грибними стравами не можна вживати алкогольні напої, молоко, а також варто обмежити вживання ліків.
✓ Якщо відразу після споживання грибів або протягом наступних 1 – 4 годин з’являються нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, симптоми серцевої недостатності, потрібно негайно викликати «швидку». Не чекаючи приїзду лікарів, потрібно промити шлунок. Для цього випийте 5-6 скл. кип’яченої води, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання. Коли промивні води стануть чистими, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок) або будь-який інший детоксикант. Дайте випити потерпілому міцного чаю, кави або трішки підсоленої води, покладіть йому на живіт і на ноги грілки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x