«Нескорені»: важливу ініціативу втілюють у життя на Черкащині

«Нескорені»: важливу ініціативу втілюють у життя на Черкащині

Адаптивні види спорту для військових із інвалідністю було презентовано в Черкасах. Захід відбувся за участі ветеранів російсько-української війни, тренерів, реабілітологів, журналістів та представників обласної та міської влади. Зокрема, серед учасників зібрання були присутніми начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець та черкаський міський голова Анатолій Бондаренко. На захід завітала міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Учасники заходу оплесками захоплення вітали наших нескорених воїнів, які виборювали для нас перемогу, отримали важкі поранення, а тепер виборюють для себе можливість мати повноцінне життя через активні заняття спортом.

Це Артем Лукашук, Вадим Мазніченко, Максим Дмитраш, Ярослав Платмір, Денис Шеренговський, Дмитро Скляренко, Олексій Юхимець, Віталій Моцний, Валерій Ковальчук, Павло Жилін, Олександр Гондя, Олександр Скринський, Євген Полін, Антон Бойко.

Участь у презентації адаптивних видів спорту взяли також військові-учасники всеукраїнських змагань із різних видів спорту та «Ігор Нескорених».

На Черкащині продовжують роботу над створенням дієвої комплексної програми реабілітації військових.

Присутнім наразі представили приклад реалізації ініціативи, напряму пов’язаної з важливим напрямом роботи в плані реабілітації оборонців. Мова про фізкультурно-спортивну реабілітацію. Проєкт має довести суспільству, що життя навіть після тяжких поранень існує. І спорт є тим самим підґрунтям, на якому будується це нове життя. Ініціатива нині здійснюється на базі муніципального спортивного клубу МСК «Дніпро».

Серед адаптивних видів спорту вже практикуються баскетбол на колісних кріслах, волейбол сидячи, пауерліфтинг, настільний теніс, стрільба з лука, легка атлетика. Обіцяють невдовзі розширити перелік видів спорту та масштабувати цей напрям реабілітаційних заходів на громади області.

За словами начальника Черкаської ОВА Ігоря Табурця, в області першочергово провели аудит послуг, що можуть отримати ветерани в громадах. У тому числі − реабілітаційних.

 

Він підкреслив, що це є справою честі й обов’язком перед Героями, які поклали своє здоров’я у боротьбі із загарбником.

− Ми сьогодні зорієнтовані на взаємодію з громадянським суспільством (спільнотами, громадськими організаціями). Із ними ми розпочинаємо реалізацію проєктів з реабілітації та психологічного відновлення наших оборонців, − підкреслив Ігор Табурець.

В унісон висловилась міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

− Ми маємо робити все, щоб наші ветерани інтегрувались у суспільство. А спорт − це гарна можливість для них проявити себе й заявити про свою незламність, − наголосила вона. − Ми хочемо, щоб спорт запроваджувався не лише на рівні національних збірних. А щоб створювались спортивні осередки на рівні громад. Щоб проводились змагання ветеранів між районами, між громадами тощо. І щоб до цього великого спортивного руху та здорового й активного способу життя долучались і родини.

Юлія Лапуніна також розповіла про те, що до початку повномасштабного вторгнення в електронному державному реєстрі ветеранів війни було 500 тисяч людей. Однак, вона переконана, що до кінця війни ця цифра може збільшитись у рази й сягнути 4 мільйонів і більше. Тобто може становити близько 10 % населення України. Цифра вражаюча. Тож уже сьогодні потрібно працювати над тим, як інтегрувати цих людей у суспільство.

− Зараз дуже багато людей із пораненнями, ампутаціями. Тож наша місія допомогти, а їхня місія − не лише допомогти собі, а й допомогти іншим долучитись до спорту, − підкреслила міністерка.

Мотивують «незламних» тренери − колишні військові. Серед них призер Паралімпійських ігор, заслужений майстер спорту України Роман Данилюк.

Він розповів, що в презентованому на заході «Центрі фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни, членів їхніх сімей і сімей загиблих (померлих) ветеранів війни» на сьогодні займається 14 ветеранів. Частина з них ще проходить і медичну реабілітацію. Їм також надається психологічна допомога. Хлопці, за словами Романа Данилюка, мають різні поранення, а відтак для них ситуативно підбираються види спорту. Їх також розподіляють по групах, щоб кожен спробував себе в тому чи іншому виді адаптивного спорту та обрав якийсь для себе.

У планах Центру реабілітації допомогти ветеранам, які мають ураження опорно-рухового апарату, займатись ще й плаванням. Однак, черкаський великий басейн поряд зі стадіоном перебуває в стадії ремонтування. Тому доведеться дочекатись кінця реконструкції.

 

Тетяна Євген’єва

Світлини – пресслужба Черкаської ОВА

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x