Обласний бюджет отримав 902 тис грн за рахунок врегулювання податкових спорів

Обласний бюджет отримав 902 тис грн за рахунок врегулювання податкових спорів

Як повідомили в управлінні правової роботи ГУ Міндоходів у Черкаській області, за два місяці цього року судові органи підтвердили правомірність дій правовиків органів доходів і зборів Черкаської області щодо 144 справ на суму 14,3 мільйони гривень. Наразі до бюджету надійшло 902 тисячі гривень.

Про це інформує головне управління Міндоходів у Черкаської області.

Зокрема, бюджет отримав 187,94 тис грн внаслідок стягнення в судовому порядку податкового боргу; 577,35 тис грн через самостійне погашення платниками податкових зобов’язань після набрання законної сили рішень судів у справах про визнання не чинними податкових повідомлень-рішень або рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій; 108,02 тис грн – від процедури банкрутства.

У ГУ Міндоходів відзначають, що наразі триває вдосконалення системи справляння податків у державі з урахування досвіду інших країн та розроблення нормативно-правових актів, спрямованих на розвиток інститутів досудового та позасудового врегулювання податкових спорів. Так, однією з можливостей вирішення адміністративного спору є примирення сторін. Чинним законодавством України, а саме положеннями Кодексу адміністративного судочинства України, встановлено, що публічний спір може бути врегульовано шляхом примирення між сторонами. Відповідно до ст. 113 КАС України сторони можуть повністю або частково порозумітися шляхом взаємних поступок.

Водночас, згідно з частиною третьою зазначеної статті, умови примирення не повинні суперечити закону чи порушувати чиї-небудь права, свободи або інтереси. Враховуючи специфіку податкових спорів, органи доходів і зборів не можуть робити поступки (досягти компромісу) щодо зниження розміру штрафних санкцій чи суми податку, а також щодо тлумачення та застосування норм права, які встановлюють розмір податків. Це повністю відповідає практиці врегулювання податкових спорів в інших країнах, де так само діє правило, що мирова угода може укладатися лише з питань факту, а не права.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x