Шість тисяч черкащан отримали послугу із заміни суглобів протягом десяти років

Шість тисяч черкащан отримали послугу із заміни суглобів протягом десяти років

На сьогодні в десяти закладах охорони здоров’я Черкащини проводять оперативні втручання із заміни колінних та кульшових суглобів. Про те, для яких категорій населення можливе ендопротезування суглобів і є безоплатною послугою, та яким є механізм надання такої медичної допомоги населенню Черкащини розповів лікар ортопед-травматолог Олег Черняк.

Олег Черняк наголосив, що згідно з Постановою Кабінету Міністрів України з 2013 року протезування суглобів здійснюється безкоштовно всіма комунальними медичними клініками та центрами. Він розповів, що для того, аби отримати послугу з ендопротезування, пацієнтам потрібно занести свої дані до спеціального реєстру й стати до черги. Реєстр є спільним для всіх видів ендопротезування. Але є сподівання, що з часом будуть створенні окремі реєстри для окремих видів заміни суглобів. Проте єдиний реєстр ведеться в кожній області на базі обласних медичних установ.

За статистикою, починаючи з 2014 року черкаські медики провели операції з заміни суглобів більше, ніж шести тисячам жителів Черкаської області.

Оперативні втручання за методикою заміни суглобів нині проводяться в багатьох лікарнях нашої області. На сьогодні на Черкащині  налічується щонайменше десять сучасних центрів, що проводять операції саме з ендопротезування. Однак, із року в рік кількість медичних установ, які можуть оперувати суглоби, збільшується і невдовзі сягне 15-ти.

За словами лікаря ортопеда-травматолога Олега Черняка, держава дійсно приділяє питанню ендопротезування належну увагу. Бо мова − про працездатність населення.

Нині методика таких операцій є максимально ощадною. Що дозволяє пацієнту вже через 6−12 годин рухатись самостійно. Такий короткий термін дозволяє пацієнтам доволі швидко повернутись до повноцінного життя.

− За останні два роки держава дуже широко й принципово приділяє увагу саме ендопротезуванню. Тому за останні два роки ми бачимо велику кількість бюджетних ендопротезів, які закупають за державний кошт і які відповідно до реєстрації і постанови до черги встановлюють пацієнтам, − звернув увагу Олег Черняк.

Що необхідно для того, аби записатись до реєстру на ендопротезування? Для запису в чергу на ендопротезування необхідно надати ксерокопії ідентифікаційного коду, паспорта, посвідчення про інвалідність, індивідуальної програми реабілітації інваліда (документ, в якому містяться всі необхідні рекомендації для інваліда). Реєстром займається завідувач відділення Черкаської обласної лікарні.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x