На фронт із Черкащини передали автівку

На фронт із Черкащини передали автівку

Черкаські музейники, освітяни, волонтери, народні майстри, члени черкаського Ротарі-клубу та художники гуртом збирали кошти для 53-ої окремої протитанкової механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха. Мета − придбання військовим чергового автомобіля. Задля цього вони організовували спільні благодійні заходи, ярмарки, виставки та концерти. Переданий днями та налагоджений до реалій військової роботи автомобіль «Соренто» вже попрямував на Донеччину, де точаться запеклі бої. Збір коштів було організовано волонтерською командою «Подробиці», колективом Черкаського обласного краєзнавчого музею разом із черкаським осередком Спілки народних майстрів, Черкаською художньою школою ім. Нарбута, командою черкаських ротарійців та багатьма небайдужими черкащанами, які долучились до проведення кількох благодійних подій, зокрема, благодійного ярмарку «Різдво Благодійності».

Як розповів волонтер та військовий журналіст, який гуртував черкасців навколо проєкту «Подробиць» та модерував «Різдво благодійності» разом із Ольгою Касьяновою в ТРЦ «Любава», Станіслав Кухарчук, 53-тя механізована бригада, для якої зібрали кошти на автомобіль, протягом двох місяців знешкодила близько 30 одиниць ворожої техніки. Тож він сподівається, що передане авто допоможе нашим протитанкістам бити ворога та зайвим точно не буде.

− Ми з побратимами дуже вдячні всім благодійникам, що пам’ятаєте про нас і допомагаєте, відгукуєтесь на кожен запит. Ми зараз на Авдіївському напрямку виборюємо країну. Усе буде добре! Усе буде Україна! − подякував військовий 53 механізованої бригади В’ячеслав Євтушенко. Саме він має завдання доставити автомобіль побратимам на передову.

Ірина Собко, директорка Черкаського обласного краєзнавчого музею розповіла про роботу колективу від початку повномасштабного вторгнення та й взагалі від початку російської війни проти України, розпочатої в 2014 році.

− Наш колектив саме з 2014 року активно допомагає українським військовим. Наш працівник служить у лавах української армії. Чоловіки наших наукових співробітниць гідно служать та боронять країну від ворога. І ми намагаємось їм допомагати необхідним. Тому нам удалося згуртувати навколо локації Черкаського краєзнавчого музею творчу інтелігенцію. Зібрати людей честі у коло благодійних акцій. Таких як дуже гучний наш проєкт «Малюємо Перемогу. Сила рушникового Дерева Життя», «Різдво благодійності» та цілої низки виставок і цікавих акцій, які дали можливість задонатити кошти на підтримку ЗСУ, − розповіла пані Ірина. − Узагалі музею разом із майстрами народного мистецтва та митцями Черкащини, освітянами, учнями, творчими колективами назбирали торік близько 2 мільйонів гривень. Таким чином стало можливим придбання 11-ти пікапів, які були передані нашим оборонцям на фронт. Сьогодні на потреби ЗСУ всі учасники благодійного збору передали вже 12-ту автівку. Половина коштів на її придбання була зібрана якраз під час «Різдва благодійності». Ми продовжуватимемо цю роботу далі. Тим більше, що наше гуртування дає такі добрі плоди. Окрім того, що музейники продовжують виконувати свою основну роботу − у наших залах з’являються нові експонати й нові, вже військові артефакти, поповнюють експозицію залів сучасної історії, вони у вільний час плетуть маскувальні сітки, кікімори, волонтерять, виготовляють окопні свічки… Колись усе це стане історією. А зараз усі свідомі українці мають гуртуватись − донатити заради збереження країни та українців як нації.

Завідувачка відділу етнології Черкаського обласного краєзнавчого музею Вікторія Наумчук додала до слів керівниці музею, що колектив установи допомагає ЗСУ дійсно багатопланово. Окрім мистецьких та благодійних акцій, музейники та творча інтелігенція долучилася до придбання 11 автомобілів, відправили військовим 18 ноутбуків та 5 планшетів. Працівниці музею − дружини військових і весь колектив разом із ними всіляко підтримують їх.

− Щиро дякую всім. Бо разом ми дійсно − сила! Усі, до кого телефонували, відгукнулися і допомогли. Жодної відмови ! Це − безцінно! − підкреслила пані Вікторія.

Вікторія Миколаївна пригадала, як отримавши від народної майстрині Наталії Крамної-Таран, яка брала участь у проєкті з розпису танкових тубусів рушниковими мотивами, нічний дзвінок зі словами – «Одинадцятий готовий! Служу народу України!», не стримала сліз.

Наталія Крамна-Таран, як тільки було заявлено про початок благодійного проєкту з розпису військових артефактів, залюбки доєдналась до гурту народних майстрів. На жаль, одна з майстринь передчасно пішла з життя. Але тубус, який розпочала розписувати Катерина Миронюк, дописала її подруга й колега пані Наталія.

− До речі, гільзи та тубуси від танкових снарядів розмальовували не лише народні майстри й художники. Малювали всі охочі допомогти. Малювали діти з наших мистецьких шкіл, − поділилась Наталія. І додала, що так само, як і її колеги та колежанки не уявляє життя без своєї Батьківщини.

− Я не можу піти на фронт воювати, але можу розмальовувати артефакти, які потім продадуть на аукціонах і відповідно дадуть можливість зібрати кошти для ЗСУ. Я можу шити для військових необхідні обладунки, щось дуже необхідне хлопцям. Це мій громадянський внесок, − сказала вона журналістам.

Директорка Черкаської художньої школи ім. Данила Нарбута Анжела Алєксанова зі свого боку розповіла про внесок школи у спільну добру справу.

− Ми разом із дітьми влаштовували виставки, відправляли малюнки нашим воїнам, щоб зігріти їх увагою та висловити нашу вдячність. Ми розписували гільзи також. Загалом розписали понад п’ятсот гільз та двісті тубусів. У цій акції брали участь усі учні нашої школи від 6 до 18 років. Це, на наш погляд, дуже важливо в плані виховання патріотичної творчої молоді. Коли маленька дитина заповзято докладає зусиль задля Перемоги − це дуже зворушує та вселяє надію на краще. На першому аукціоні ми виручили за роботи наших вихованців понад двадцять тисяч гривень. Багато робіт, що були реалізовані на різних аукціонах, розписували й викладачі.

Роман Чуприна, засновник гурту «SHAFL» також став одним із тих, хто гуртувався навколо благодійних акцій.

− Наш гурт долучився до благодійних заходів своєю участю і відповідно збором коштів для наших протитанкістів. Під час «Різдва благодійності» це був наш уже 51 виступ і другий під час подій, організованих Черкаським обласним краєзнавчим музеєм. Це насправді було неймовірно! І з одного боку трошки відволікло від реальності, а з іншого − дало змогу допомогти нашим військовим. Це дійсно круто, − зазначив він.

 

Тетяна Євген’єва

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
111

як до них на роботу влаштуватись?

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x