У Черкаській області з початку року зафіксували 16 випадків сказу серед тварин

У Черкаській області з початку року зафіксували 16 випадків сказу серед тварин

Цього року в Черкаській області вже зафіксовано 16 випадків сказу серед тварин. Укус зараженої сказом тварини є смертельно небезпечним для людини. Як вберегтися від укусів тварин, яка ситуація зі сказом в області та що робити після того, як покусала тварина, – про це розповіли фахівці Черкаського обласного ЦКПХ.

За даними МОЗ щорічно в Україні реєструється близько 100−120 тисяч осіб, які звертаються до медичних установ із приводу укусів тваринами, із них 60 % одержують лікування.

Головною причиною, що призвела до захворювання і смерті укушених скаженими тваринами людей, є небажання або незнання про необхідність профілактичного лікування сказу вакциною.

Останній випадок сказу в області зареєстровано у липні 2003 року у Звенигородському районі. За медичною допомогою батьки дитини, яка була покусана бродячою кішкою, не звернулися. Через це необхідні щеплення не були проведені і дитина померла.

За даними регіональної лабораторії ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби, у 2023 році в Черкаській області на території 9-ти територіальних громад зареєстрували 29 випадків сказу серед тварин. Зокрема, у 14-ти котів, 9-ти собак, 5-ти лисиць та однієї куниці.

У цьому році епізоотична ситуація значно погіршилась. У січні та лютому вже зареєстровано 16 випадків сказу тварин, що становить 55,2 % від усіх випадків сказу в 2023 році. Ризик інфікування вірусом сказу мали 25 осіб, які отримують антирабічне лікування.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x