У Холодному Яру розквітли підсніжники

У Холодному Яру розквітли підсніжники

Його вважають гірським видом, а помилуватися щороку приїздять тисячі відвідувачів. Підсніжник складчастий – ця червонокнижна рослина нині розквітла в Холодному Яру. Своїй назві тендітна квітка завдячує формі листочків, розповідає виконувач обовʼязків директора Національного природного парку «Холодний Яр» Богдан Легоняк:

«У нас в Україні є три види підсніжників: підсніжник складчастий, підсніжник білосніжний і підсніжник звичайний. В останніх двох видах листочки гладенькі. А ось цей вид – підсніжник складчастий, зверніть увагу, має ребра. І його можна скласти ось так гармошкою. Через те він і має таку назву».

Підсніжник складчастий має крупнішу квітку за підсніжника звичайного та білосніжного. Квітка заввишки з двадцять пʼять сантиметрів і милуватися нею можна понад місяць, розповідає фахівець. Утім, галявини першоцвітів для відвідувачів уже відкриті. Їх керівник Національного парку називає унікальними родзинками цих країв.

«Холодний Яр – це особливе місце. Для багатьох це місце сили, козацької звитяги. Тут поєднується як багата українська історія, так і природне багатство. Підсніжник складчастий вважається гірським видом. Але на рівнинній території ця ділянка – єдина в Україні», − розповідає Богдан Легоняк.

У Холодному Яру є кілька ділянок зростання таких квітів, а за останні роки їх стало ще більше завдяки щорічній охороні. Підсніжник складчастий займає шістдесят гектарів території. А цього року, каже пан Богдан, зимова квітка почала проростати ще в січні. Усе – завдяки не дуже суворій зимі. Першоцвіти поступово росли під сніговим покривом.

«Ми намагалися якомога довше відтягнути ось цей процес, бо розуміємо, що підсніжники квітуватимуть довго. Ми хотіли, аби люди почали приїжджати, коли квітка вже сформувалася, щоб менше витоптували її. Нині дали дозвіл на відвідування оцієї ділянки», − каже виконувач обовʼязків директора нацпарку «Холодний Яр».

Деякі осередки підсніжників працівники нацпарку огородили обмежувальною стрічкою, аби їх якомога менше витоптували. Люди приїздять сюди звідусіль – з усієї країни, каже Богдан Легоняк. Хтось – індивідуально на власному транспорті чи автобусі, хтось – екскурсією у складі групи.

Утім, красою потрібно милуватися обережно. Зривати червонокнижну квітку суворо заборонено. Така ретельна охорона дала позитивні результати, розповідає Богдан Легоняк. За кілька десятиліть підсніжник складчастий значно розрісся.

Зі слів пана Богдана, підсніжник у Холодному Яру – квітка давня. Із нею повʼязані як історичні свідчення, так і легенди. Однією із версій є та, що місце, де проростають білі первоцвіти – залишки старої гірської системи, яка простягалася понад Дніпром:

«Чому я так думаю, бо підсніжник складчастий – гірський вид, так само як і тюльпан дібровний, який тут теж зростає. Тому я вважаю, що їхнє поширення тут повʼязане саме із цією гірською системою».

За іншою версією підсніжник − квітка завезена козаками з Криму під час походів:

«Козаки там воювали, їм сподобалася квітка, вони її викопали й привезли до Холодного Яру. Я не відкидаю і цю гарну легенду. Наукові дослідження показали, що підсніжник складчастий – наш прадавній вид, який ріс у Холодному Яру».

Найбільше, каже пан Богдан, хотів би, аби відвідувачі цих унікальних квітів отримали задоволення та натхнення, які так потрібні в ці нелегкі часи. Та навіть під час відпочинку, завжди варто памʼятати про збереження природи:

«Хтось хоче лягти посеред квітів, аби гарно сфотографуватися, комусь хочеться прямісінько на галявині посмажити сала, але цього робити не можна. Бо якщо зайде велика кількість людей і не буде обачною, то ми його просто знищимо. Ми спостерігаємо, що там, де були доріжки в минулих роках, підсніжники так і не почали рости».

Ділянки, які можуть побачити гості змінюють щороку. Квіти сильно реагують на ущільнення ґрунту. Працівники Національного природного парку «Холодний Яр» будуть оберігати підсніжники цьогоріч. Вони попереджатимуть про правильне поводження у лісі, а також виписуватимуть штрафи в разі порушення. Окрім того, за порядком та збереженням природи стежитимуть і волонтери.

«Це студенти-екологи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, є і небайдужі люди, які доєднуються. Ми в досить хороших відносинах із громадською молодіжною організацією, яка тут діє − «Поклик Яру», яка нам допомагає. Навіть колишні випускники-екологи приїздять сюди вже з родинами і допомагають нам охороняти підсніжники», − розповів Богдан Легоняк.

Викладачі та студенти навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького приїздять сюди ось уже понад двадцять років, розповідає директор інституту Максим Гаврилюк:

«Ми беремо участь в охороні популяції підсніжника складчастого. Оскільки тут він зростає не кругом, ми саме там здійснюємо охорону, аби відвідувачі не зривали квіти, не викопували, а також не затоптували їх випадково», − розповів Максим Гаврилюк.

Пан Костянтин приїхав із родиною до Холодного Яру вперше. Говорить, побачити підсніжники хотів ось уже кілька років. Додому на згадку повезе десятки фото, а також закарбовані в пам’яті емоції.

Помилуватися квітами можна ще місяць. За цей час квітка стане ще більшою.

 

Слава Ярова    

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x