Гарбуз очистить від зайвого і додасть сили

Гарбуз очистить від зайвого і додасть сили

Цей корисний продукт цінують у всьому світі. Низькокалорійний, насичений клітковиною, вітамінами й мінералами, цей овоч – фаворит прихильників здорового харчування.

Гарбуз одним із перших пропонують на прикорм малюкові (його перемагає тільки кабачок, тому що яскравий колір помаранчевого красеня викликає побоювання на рахунок алергічної реакції), дають хворим на етапі одужання і використовують як ліки. А для кулінарів гарбуз – величезний простір для творчості: пюре, пироги, супи, каші, пудинги та інші десерти.
Гарбуз – справжня скарбниця мінеральних сполук. Він містить кальцій, калій, фосфор, залізо, мідь, фтор і цинк. У гарбузовій м’якоті дуже багато каротину, вітамінів С, групи В та інших корисних для організму речовин.

З органічних кислот у гарбузі міститься переважно яблучна кислота. В ній достатня кількість цукристих речовин: глюкоза, фруктоза, сахароза, причому 2/3 сумарного вмісту цукристих сполук становить глюкоза.
У гарбузі містяться вітаміни групи В, C, E, D, РР, а також такий рідкісний вітамін T, який впливає на обмінні процеси в організмі. За рахунок високого вмісту вітаміну А гарбуз корисний при загоєнні ран, виразок та опіків. Для цього прикладайте розтертий м\’якуш цієї ягоди у вигляді компресу на 2–3 години. Цей же вітамін необхідний для людей із вадами зору.

У м\’якоті гарбуза міститься дуже багато вітаміну D, який підсилює життєдіяльність і прискорює ріст у дітей. Клітковину цього овоча легко засвоює навіть ослаблений організм, ось тому страви з гарбуза рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Оскільки в гарбузі багато солей міді, заліза і фосфору, які позитивно впливають на процес кровотворення в організмі, вживання його рекомендоване як профілактика недокрів\’я й атеросклерозу. Корисний гарбуз також при хворобах печінки і нирок.
Гарбуз багатий на волокна. Тому добре виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки, регулює моторику кишківника.

Сирий гарбуз – чудовий жовчогінний засіб, не дає жовчі застоюватися, тобто токсини швидше покидають організм. Тому вживання соку гарбуза – хороша профілактика жовчнокам\’яної хвороби.
Страви з гарбуза рекомендують включати в раціон хворим на гепатит і холецистит, а також людям з жовчнокам\’яною хворобою, хронічним колітом і ентероколітами в стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз із недостатністю кровообігу), з гострими і хронічними нефритами та пієлонефритами. Гарбуз радять їсти вагітним жінкам зранку як засіб проти проявів токсикозу.

Страви з гарбуза бажано вживати тим, хто переніс захворювання на вірусний гепатит А, у зв\’язку з тим, що біологічно активні речовини, які містяться у м’якоті, сприяють відновленню активної антиоксидантного функції печінки. А ще гарбузову дієту рекомендують від серцевих і ниркових набряків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x