
Палички хасі – традиційний столовий прилад у Східній Азії, який використовують для їжі. Вони являють собою дві тонкі палички, зазвичай із дерева, бамбука, пластику або металу.
Використання вимагає деякої практики, але з часом це стає легко. Варто навчитися ними користуватися перед тим, як замовити суші каліфорнія в суші-ресторані. Існує кілька правил етикету, яких слід дотримуватися, щоб не виглядати некультурно. Палички хасі – це не тільки столовий прилад, а й символ східної культури.
Особливості використання паличок хасі для суші
Слід вивчити основні рекомендації про те, як користуватися паличками хасі:
1. Тримати палички правильно. Беруть одну паличку в праву руку між великим та вказівним пальцями. Другу кладуть на основу великого пальця та вказівний палець. Середній палець має підтримувати обидві палички.
2. Захоплення суші. Розводять кінці паличок, підносять їх до суші та з’єднують кінці, щоб захопити шматочок.
3. Підносять суші до рота. Не слід їх перевертати, а підносять до рота боком.
4. Занурюють роли в соєвий соус. Занурюють у мисочку із соєвим соусом тільки рибу, але не рис.
5. Їсти суші цілком. Неприпустимо відкушувати невеликий шматочок або розрізати роли паличками.
6. Кладуть палички на спеціальну підставку.
Поради та нюанси
Не допускається – встромляти палички в рис, передавати їжу паличками з рук у руки, облизувати хасі, використовувати їх для вказівки на що-небудь.
Дотримуючись цих простих порад, можна правильно їсти фудзі роли паличками хасі. Вони подаються з різними соусами, можуть бути, як класичними, так і запеченими. Популярні інгредієнти для начинки – лосось, тунець, вугор, креветки, курка тощо.
Палички хасі: матеріали виготовлення та характеристики
Палички хасі, або куайцзи, традиційно виготовляються з різних матеріалів. І кожен з них має свої особливості.
Це може бути:
дерево. Найпоширеніший матеріал. Він легкий, міцний та доступний. Використовують різні породи дерева: бамбук, сосна, слива, кипарис, кедр, клен, верба, фіолетове або чорне сандалове дерево. Можуть бути одноразовими або багаторазовими (інкрустація перламутром, металом, лакування, фарбування, орнамент);
пластик. Дешевий та практичний, легко миється, але не підходить для гарячої їжі. Може бути шкідливим для навколишнього середовища;
метал. Він міцний та довговічний, але важчий за дерево. Використовується нержавіюча сталь, срібло, золото;
кістка. Це традиційний матеріал, але зараз використовується рідко. Дорогий та ексклюзивний, вимагає дбайливого догляду;
кераміка. Красивий та незвичайний матеріал, але крихкий та важкий. Не підходить для повсякденного використання;
силікон. Це новий та практичний матеріал, основні переваги – гнучкий та нековзний, легко миється, підходить для дітей.
Вибір матеріалу паличок хасі залежить від особистих уподобань, бюджету та цілей використання.