У Черкасах обговорювали законодавчі новації для органів місцевої влади

У Черкасах обговорювали законодавчі новації для органів місцевої влади

Правове поле децентралізації влади в Україні та на Черкащині зокрема днями обговорювали учасники засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування. Захід відбувся за підтримки Асоціації міст України. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаської ОДА.

Про нововведення у законодавчій сфері для представників місцевого самоврядування розповів присутнім народний депутату України Вадим Івченко. Він відзначив, що нині чимало необхідних законів, які б регулювали діяльність об’єднаних територіальних громад, – поки що на розгляді та на доопрацюваннях.

– Кожен закон, який зараз напрацьовуємо всі ми спільно, потрібні, – говорить народний депутат. – Але, працюючи над ними, маємо орієнтуватися перш за все на пересічного громадянина України. Для цього треба досконало вивчати всі пропозиції, давати на розгляд власні, щоб якнайповнішою мірою урахувати всі позиції.

Активно працює над законотворчістю, спрямованою на органи місцевого самоврядування, й Асоціація міст України, зауважує експерт з правових питань АМУ Олена Кулик.

– Процеси децентралізації занадто масштабні, тож потребують ретельного вивчення та доопрацювання нормотворчої бази із застосуванням тих життєвих проблем, які існують у громадах і органам місцевого самоврядування, – каже експерт. – Асоціація міст України – одна з небагатьох громадських організацій, яка багато працює над нормотворчістю, оцінюють ситуацію та досліджують думки сільських та міських голів на місцях на основі чого згодом і приймають рішення та вносять свої пропозиції. Нині ми напрацювали понад 20 нормативних актів, які знаходяться на розгляді у ВРУ.

Один з чільних нормативних актів, які підтримує Асоціація, є закон про службу в органам місцевого самоврядування. Водночас, аби налагодити роботу та структуру органів місцевого самоврядування у процесі децентралізації, необхідно внести на розгляд Верховної Ради новий закон про органи місцевого самоврядування. Він у майбутньому має стати поштовхом для розвитку новостворених ОТГ. Разом з тим, в уже діючих громадах відмічають, що актуальним для них є законопроект про передачу земель державного фонду у розпорядження громад-об’єднавців.

– На сьогодні нам спільно важливо ліквідувати наявні розриви у законодавстві, яке б регулювало діяльність органів місцевого самоврядування у ході децентралізації, – зауважує заступник очільника області Ярослав Березань. – Польща, яку ми беремо за приклад, працювала над належним і повноформатним проведенням реформи з децентралізації не одне десятиліття. Ми ж такого часу не маємо, оскільки не сплять відкриті та приховані вороги України. У нас в країні тривають бойові дії, тож працювати нам треба не лише якісно, а й швидко. Аби зміцнити нашу державу у законодавчому полі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x