У Черкаському зоопарку збираються створити свою «Планету мавп»

У Черкаському зоопарку збираються створити свою «Планету мавп»

Черкаський зоопарк недаремно вважається одним із найцікавіших місць відпочинку в місті та області. За твердженням адміністрації, лише протягом нинішнього року заклад відвідало понад 160 тисяч осіб. І не дивно. Адже тут в умовах максимально наближених до природних знайшли прихисток понад 500 найрізноманітніших тварин. Вартість же квитка порівняно невелика. Крім того, в зоопарку постійно з’являються якісь цікаві новинки. Лише цього року було встановлено величезний комплекс для хижаків вартістю понад 20 млн грн. У планах на 2018 рік: побудова унікального вольєру для мавп, загонів для копитних та багато іншого.

– Черкаський зоопарк завжди був унікальним і не схожим на інші, – розповідає директор КП «Черкаський зоопарк» Євгеній Ван. – Він відрізняється від інших подібних закладів у першу чергу тим, що має маленьку територію. Тому ми постійно намагаємося створити для відвідувачів такі умови, щоб вони відчували себе тут комфортно і затишно. В нас є група декораторів, які допомагають надати закладу так би мовити селянського стилю, що є найбільш наближеним до природи.
Однією з особливостей зоопарку є постійні новинки, що з’являються в закладі. Серед них не лише тварини, яких раніше в Черкасах не бачили, а й оновлення приміщень, де утримуються мешканці звіринця.

У Черкаському зоопарку збираються створити свою «Планету мавп»

– Протягом останніх 3−4 років у нас щороку вводилися в експлуатацію від 2 до 3 нових експозицій, – продовжує Євгеній Леонідович. – Цього року за підтримки і безпосереднього фінансування спонсорів ми завершили проект, вартість якого становила понад 20 мільйонів гривень. Замість старого ряду з хижаками і вольєру для копитних було зведено унікальний комплекс із бетону і скла «Земля відмедів і вовків». На початку вересня ми відкрили нову експозицію, яку робили власними силами, – «Мадагаскар». У відповідно стилізованому приміщенні зібрано тварин, які характерні для цього острова: котячі лемури, ящірки, змії, черепахи, птахи тощо.

У Черкаському зоопарку збираються створити свою «Планету мавп»

За словами Євгенія Вана, на наступний рік заклад має не менш амбітні плани.
– На початку вересня була зустріч із спонсором з приводу продовження нашої співпраці. Якщо зоопарк отримає інвестування і вдасться зробити все, що заплановано, то найближчим часом мають з’явитися три нові об’єкти. Це зокрема нова вхідна група, оскільки нинішня не справляється з потоком відвідувачів, що постійно зростає. Буде замінено каси, встановлено термінали і обладнання для розпізнавання електронних квитків. Коло входу побудуємо ресторан. Цей проект особливо затратний, оскільки для його реалізації доведеться зміщувати ставок, встановлювати фільтраційну біологічну станцію. По-друге, планується реконструкція копитного ряду. Повністю переробимо його зовнішній вигляд. Якщо вдасться зробити все означене, то може з’явитися також нова велика експозиція, яка вже отримала в нас назву «Планета мавп». Ще плануємо встановити декілька нових дитячих майданчиків, як показав досвід, малих дітей вони можуть приваблювати набагато більше, ніж навіть експозиції тварин.

У Черкаському зоопарку збираються створити свою «Планету мавп»

Усі оновлення зоопарк може дозволити собі лише за підтримки інвесторів, адже власних доходів і фінансової підтримки міста ледве вистачає на те, щоб прогодувати всіх підопічних. Щоб якось утримати ситуацію під контролем, керівництво замислюється над підвищенням вартості квитка.
– У нас найнижча вартість серед зоопарків України, – відзначає директор зоопарку. – Ще в 2013 році економічно обґрунтована вартість квитка становила 56 грн. Сьогодні вона піднялася до 75 грн. Наші ж відвідувачі платять по 40 грн. До кінця року ціна не зміниться, але потім будемо переглядати її в бік збільшення.

Владислав Бедринець, фото автора

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x