Діти з Черкащини, батьки яких загинули на війні чи зникли безвісти, повернулися з відпочинку у Польщі

Діти з Черкащини, батьки яких загинули на війні чи зникли безвісти, повернулися з відпочинку у Польщі

Чергова група дітей з Черкащини, чиї батьки загинули на війні, або пропали безвісти, повернулись із Польщі, де нещодавно перебували на відпочинку. Як і попередні діти, вони брали участь у масштабному проєкті «Здоров’я дітей України». Про це йдеться на фейсбук-сторінці Rotary club «Cherkasy – Synergy».

Активну участь в реалізації проєкту на Черкащині й залученні дітей узяв Ротарі клуб «Черкаси-Синергія». Президентка громадської організації Лариса Пуш розповіла про основні аспекти програми «Здоров’я дітей України».

– Відповідно до вимог донорів до реабілітаційного табору в Закопане ми відбираємо дітей віком 8−12 років. Діти, батьки яких загинули на війні чи зникли безвісти, надають пакет відповідних документів й опісля на понад два тижні відправляються на відпочинок за кордон. Програма досить насичена, тож вони відвідують різноманітні екскурсії, аквапарк, грають в ігри. Окрім цього, дітям надають послуги з психологічної та фізичної реабілітації. Щиро дякуємо ротарійцям із США й Польщі за реалізацію актуального проєкту. Цінно, що наші діти відчувають необхідну підтримку, дізнаються цікавинки про іншу країну та спілкуються з новими друзями, – зазначила Пуш.

Із кожною зміною на волонтерських засадах працює група опікунів, серед яких є лікар-педіатр, психолог та педагоги.

– Їхнє завдання – дбати про дітей цілодобово. Зокрема, приділяти увагу як психологічному стану дітей, так і побутовим деталям. Хлопчикам і дівчаткам нагадують узяти з собою необхідні речі, застелити ліжко та інше, – розповів куратор проєкту, голова міждержавного ротарійського комітету Україна–Польща Юрій Басараб.

Він додав, що кожна зміна триває 17−18 днів. Організатори прагнуть зробити кожен день перебування у Польщі насиченим. Для дітей влаштовують екскурсії до зоопарку, музею авіації, соляних шахт. Якщо погодні умови сприяють, то проводять піші прогулянки в гори.

– Хтось поборов свої фобії, дехто був усе ще замкнутий, але поступово відкрився. Ці табори мають сенс. Мені здається, нашою роботою спонсори задоволені, тому є великий шанс, що програма матиме продовження й у січні, – зауважив пан Юрій.

Неодноразово ротарійка, офіцер Дистрикту 2232, кураторка цього проєкту Юлія Гринчук була в Татрах із дітьми з усієї України:

– «Здоров’я дітей України» – це не просто спільний ротарійський проєкт Дистриктів 2231 та 2232, а й міжнародна дружба, метою якої є добробут та психологічна реабілітація дітей. Щоразу не втомлююсь дякувати команді, із якою працюю. Протягом 18 днів ми невтомно намагаємось створити тепле та затишне місце відпочинку для дітей із різних куточків великої країни. Новий турнус – нова історія ротарійської дружби та служіння, – поділилась враженнями пані Юлія.

За словами батьків, діти яких повернулися з відпочинку, програма подорожі дуже насичена й дозволяє дитині відволіктися від турбот та небезпек життя у країні й повернутися у світ справжнього дитинства.

 

– Щаслива і я, і моя дитина, що вдалося поїхати в таку подорож, – розповідає мама учасниці проєкту Оксана Шаповал (м. Чигирин). – Дітки були в таких же самих ситуаціях, як і моя дитина. У нас тато безвісти зниклий. Це для дитини морально важко – не знати, де її тато. Якщо дорослий розуміє, що таке безвісти зниклий, то дитина не розуміє навіть цього терміну. Моя дитина вважала, що мама повинна була знайти й урятувати тата. Зараз у неї більше позитивних емоцій. Вона не бувала раніше в таких місцевостях, бо навіть в Україні такого нема, як там. Дитина дуже задоволена й для мене як для мами це головне. Найскладніше, із чим довелося зіткнутися, – це мій власний страх. Було дуже важко відпустити дитину, бо це взагалі перший випадок, коли ми так надовго розлучалися. Але я переборола себе, відпустила й дуже задоволена.

− Хотіла подякувать Ротарі клубу «Черкаси-Синергія» за надану можливість відпочинку дітей у проєкті «Здоров’я дітей України», – відзначає очільниця відділу соціального захисту населення Чигиринської міської ради Світлана Піднебесна, – адже чигиринські діти не завжди мають можливість відпочити в Польщі в місті Закопане. Особливо такі діти, які втратили своїх батьків на війні. Дякую їхнім мамам за довіру, за надану можливість, за підтримку дітей й за те, що вони допомогли їм бути сильними, поїхати, взяти участь і відпочити. Також хотіла б закликати всіх батьків до того, щоб їхні діти, з їхньою допомогою взяли участь у цьому проєкті, адже здоров’я дітей, а також їхній психологічний стан залежить значною мірою і від нас. Тому давайте зробимо їм свято.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x