Збирали на FPV-дрони, вітали військових та вигравали мотоблок: у Холодному Яру відбувся «Крутий Заміс»

Збирали на FPV-дрони, вітали військових та вигравали мотоблок: у Холодному Яру відбувся «Крутий Заміс»

У Холодноярських Мельниках «круто» провели традиційний весняний ярмарок, під час якого не лише реалізовували садово-городню продукцію та саджанці, але й збирали кошти на придбання вкрай необхідних FPV-дронів для військових Луганського прикордонного загону. А ще влаштували для ветеранів-військових майстер-клас із ліплення з глини. Для діток, яких привезла ГО «Чужих бід не буває», казкар Сашко Лірник організував літературну гутірку та презентував свою нову книгу «Доктор крапелька». Традиційний весняний «Крутий Заміс» відбувся за ініціативи голови ГО «Патріоти рідного краю» Юрія Романчі та підтримки директора ТОВ «НВФ “Урожай”» ПрАТ МХП Олександра Воскобойника.

Весняний ярмарок його організатори згуртували навколо ідей мистецького фестивалю «Крутий Заміс». Цього разу задля конкретної мети − зібрати гроші на кілька дронів для військових Луганського прикордонного загону. Тому нинішній фест ще й благодійний. Для всіх охочих влаштували безпрограшну лотерею. Тож за донат у 500 гривень у якості головного призу можна було виграти мотоблок. Утім, усі без винятку учасники розіграшу отримали цінні призи − книгу про історію Холодного краю від автора Олександра Солодаря, чималий пакунок із насінням для посадки на власній городній ділянці, гончарні вироби, що не будуть зайвими в домашньому господарстві.

Утім, на території фестивалю залюбки можна було придбати саджанці, насіння, різноманітну сільськогосподарську продукцію, сувеніри на пам’ять від майстрів народного мистецтва та хенд-мейд.

Олексія Зубка із Худоліївки на «Крутому Замісі» можна побачити часто. Він зазвичай пропонує відвідувачам домашні яйця, мед, напої на його основі, а теперішньої пори й саджанці малини, ожини та фундука. Бджільництво − то його особливе захоплення, якому присвятив понад десять років життя. Олексій також узяв участь у лотереї з надією виграти мотоблок.

Відомий черкаський майстер з різьби по дереву Микола Старов на «Крутому Замісі» уперше. Тільки-но розгорнув свою імпровізовану творчу крамницю, як з’явились перші покупці.

− Більшість моїх робіт − це скульптури та картини з дерева на тему козацтва. Атмосфера фестивалю неперевершена та дуже надихає. Цікаво й пізнавально. Ми приїхали сюди з моєю жінкою, Світланою. І вона просто у захваті від усього, що відбувається навкруги. Справжня фестивальна атмосфера.

− Ми дуже полюбляємо цей фестиваль і залюбки беремо участь у ньому за першої можливості, − говорить власниця лавандової крамниці з Кременчука Світлана Хаїмова. − Ми маємо власні великі площі посадок лаванди (порядка 75 тисяч кущів англійської лаванди) і виготовляємо власноруч із неї і лосьйони для обличчя, й ефірні масла, і свічки, і навіть нашу особливу візитівку −  лавандовий зефір. Лаванда − благодатна рослина й заслуговує на те, щоб її вирощувати. На наших полях проходять дуже гарні фотосесії, тому запрошую і черкащан до нас на лавандові гостини.

На захід організатори, не зраджуючи традицій, започаткованих на минулорічних фестивалях, запросили військових-ветеранів, які нині проходять реабілітацію, та членів їхніх родин. На цей раз вони разом брали участь у конкурсах та під наглядом майстра Олександра Линника ліпили з глини котиків. На них та інших гостей фестивалю чекав смачний козацький куліш та інші традиційні кулінарні страви.

Олександр переконаний, що робота з дрібною моторикою, а саме ліплення, допомагають відновити психічний стан та є чудовим реабілітаційним засобом арт-терапії.

Лілія Сутуленко, представниця ГО «Чужих бід не буває» привезла на «Крутий Заміс» та екскурсію Холодним Яром учнів Черкаської загально-освітньої школи №5, які мають статус ВПО. Батьки цих дітей нині боронять Україну від ворога, або загинули під час виконання свого військового завдання. Тож їм зараз украй необхідне піклування суспільства. Для школяриків відомий казкар Сашко Лірник підготував цікаву презентацію своєї нової книги з новою казковою історією.

Співорганізатор весняного фестивалю, голова ГО «Патріоти рідного краю» та головний ідейний натхненник мистецького фестивалю «Крутий Заміс» Юрій Романча зазначив, що вирішили цьогоріч знову організувати фестиваль навесні, бо весна йде і люди садять городи та оновлюють новими посадками сади. Тож фест мав би бути їм у поміч. Але за головну мету ставили збір коштів на дрони для луганських прикордонників.

− Ми зробили безпрограшну лотерею, щоб усі долучилися та віддали так би мовити частинку своєї енергії на майбутні дрони для Луганського прикордонного загону, − підкреслив Юрій Михайлович. − Головний приз розіграшу − мотоблок. Також можна виграти насіння, гончарні вироби. І все це зробити натхненно, мотивовано.

Пресофіцер Луганського прикордонного загону бригади «Помста» Віктор Пономарьов розповів про потребу українських військових у FPV-дронах і дружбу з організаторами «Крутого Замісу» та однойменного гурту.

− У нас склалася міцна дружба. Наприклад, засновник гурту «Крутий Заміс» Юрій Романча написав гімн Луганського загону. Нам уже передавали дрони. Ми погодились із ідеєю зібрати ще кошти на інші дрони на черговому фестивалі, бо дронів потрібно дуже багато. Бо це одна з найголовніших зброя, що знищує живу силу та техніку росіян. Дронів треба багато, бо цілей у рази більше. І чим більше люди зберуть коштів, тим більше ми будемо вражати ворога, − підкреслив він.

 

Тетяна Євген’єва

Світлини – автора та з телеграм-каналу голови Черкаської ОВА Ігоря Табурця

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x