На Кам’янщині садили ліс в пам’ять Кобзаря

На Кам’янщині садили ліс в пам’ять Кобзаря

Учні Тимошівської школи під керівництвом лісівників у Міжнародний день лісів посадили дубовий гай
– Я не вперше беру участь у цій акції – «Майбутнє лісу в твоїх руках». Вже тричі ліс садила, – розповідає Влада Поколь, учениця 7 кл. Тимошівської школи ім. Кароля Шимановського. – Але цей раз – винятковий, бо цю діброву ми присвятили Шевченку.
А до українського генія у дівчинки ставлення особливе: за відгуками її вчителів, вона талановито декламує його вірші, навіть зайняла третє місце на Всеукраїнському конкурсі «Невмируще Тарасове слово».

Розповідає власний кореспондент «Нової Доби».

Садити ліс – не така вже й легка справа. На один рядок дубочків Влада витратила понад півтори години часу. І це при тому, що у Влади в напарниках – вчитель фізкультури Геннадій Манштейн.
– Наші діти знайомі з цією роботою, бо ми постійно допомагаємо лісництву, а лісництво – нам. Діти охоче вчаться ще й у шкільному лісництві, бо ж село наше – в лісі, а дерево посадити – шляхетна справа для будь-кого, – говорить Геннадій Миколайович.

Всього ж дітям у цей день потрібно було засадити ділянку в три гектари. Тому за цю місію взялося майже півшколи на чолі з директором.
– Сьогодні тут – двадцять наших учнів, взяли тільки страших – 7-11 класи, а всього у школі навчається 59 осіб, – звітується Юрій Погорілий, директор Тимошівської школи. – Я очолюю школу вже понад 20 років, і останні десять з них ми майже щороку влаштовуємо такі акції. Для дітей це і праця, й задоволення. Багато хто з їхніх батьків працює в лісництві, тож, що таке ліс, вони знають і садити його вміють. А для старшокласників на базі Комсомольського лісництва влітку вже традиційно діє табір, в якому зо два десятки дітей і відпочивають, і допомагають лісівникам.

Семикласники Андрій та Ілля працюють без дорослих, хоч час від часу хтось з лісівників підходить, контролює виконання, радить, раптом щось не так. Хлопці небалакучі, на розпитування відповідають коротко:
– Сьогодні тільки дуби садимо. Бо й самі як дуби, – і хитро підморгують одне одному.

Цьогорічна весна – рання й досить тепла. Тому й зародилася ідея традиційну акцію присвятити Шевченку.
– Погода дала можливість розпочати садіння лісів тижнів на два раніше, якраз ближче до шевченківських днів. А оскільки цей рік особиливий, рік визначного ювілею – 200-річя з дня народження Шевченка, то ми вирішили традиційну акцію зробити теж присвяченою нашому національному поету, – розповідає лісничий Комсомольского лісництва Вячеслав Діденко.

На Кам’янщині садили ліс в пам’ять Кобзаря

– Суть цієї акції навіть не в тому, щоб діти допомогли. Чесно кажучи, ми й власними силами цілком могли б впоратися. Але важливо залучити дітей до цієї роботи, бо вона прививає любов до рідної природи, до рідного краю. Посаджене власноруч дерево дитина вже навряд чи зламає. Отак формується світогляд дитини, – розтлумачує значення традиційного заходу Віталій Верес, директор Кам’янського лісгоспу. – А в майбутньому, хто-зна, це може вплинути і на вибір професії й життєвого шляху загалом.

Така робота провадиться не лише на Кам’янщині, а по всій Черкащині. Як розповів Василь Горда, перший заступник начальника Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, цього року планується засадити понад 1200 гектарів землі, для чого у господарствах області вирощено майже 14 млн саджанців різнрих порід.
– Погодні умови посприяли тому, що саме у Міжнародний день лісів ми змогли розпочати цю акцію «Майбутнє лісу в твоїх руках». Стан наших розсадників, лісокультурних площ, загальна синоптична ситуація зараз якнайсприятливіші. І це символічно. Як і те, що сьогодні діти, саджаючи ліс, згадують Тараса Шевченка. Бо ці дві справи об’єднує те, що обидві вони служать добру і вічності, – вважає Василь Іванович.

Фоторепортаж можна переглянути тут.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x