Радіаційна ситуація на території Черкаської області є стабільною, − гідрометцентр

Радіаційна ситуація на території Черкаської області є стабільною, − гідрометцентр

Регулярні, регламентовані у часі спостереження за радіаційною ситуацією на території Черкаської області відбуваються лише на радіометричній мережі гідрометеослужби. На цей час 8 станцій спостережень щоденно вимірюють рівень гамма-випромінювання, 1 пункт (на метеостанції у м. Черкаси) контролює радіоактивне забруднення атмосферних випадів і 1 пункт (на метеостанції у м. Каневі) відбирає проби поверхневої води з Канівського водосховища для визначення вмісту техногенних радіонуклідів. Існуюча мережа спостережень дає змогу своєчасно виявити порушення у дозових навантаженнях на населення Черкаської області у випадку аварії на радіаційно небезпечних підприємствах України. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, добові значення гамма фону у вересні на території області коливались в межах 10 – 16 мікрорентген за годину (мкР/год). Найвище значення (16 мкР/год) було зафіксоване на метеостанціях міст Черкаси, Умань, Золотоноша, Звенигородка.
Середні значення гамма – фону за вересень були такими:
11 мкР/год – у місті Чигирин;
12 мкР/год – у місті Сміла,
13 мкР/год – у містах Черкаси, Умань; Золотоноша,
14 мкр/год – у місті Канів, Звенигородка.

Упродовж останніх років середні значення гамма випромінювання по всім вище вказаним населеним пунктам в основному стабільні. Порівняно з 2016 роком намітилась тенденція до зменшення на метеостанціях Золотоноша та Звенигородка.
Вміст радіонуклідів у поверхневій воді набагато нижчий допустимих норм по питній воді.
Щільність випадів бета-активних радіонуклідів на поверхню землі становить в середньому за добу 1,3 Беккерель на один метр2 (Бк/м2). Контрольний рівень загальної бета-активності добових проб по результатах першого виміру після відбору становить 110 Бк/м2.
Отже, радіаційна ситуація на території Черкаської області є стабільною. Проте є ймовірність окремих коливань радіоактивності приземної атмосфери, що можуть виникати внаслідок небезпечних та стихійних метеорологічних явищ, антропогенних факторів на тлі залишкового Чорнобильського забруднення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x