Якщо лінзи стали причиною дискомфорту

Якщо лінзи стали причиною дискомфорту

Корекція зору за допомогою контактних лінз набуває все більшої популярності, що й не дивно. Цей спосіб набагато зручніший, ніж окуляри, до того ж, майже непомітний для оточуючих. Однак із лінзами може виникнути певний дискомфорт, який не слід терпіти – тим паче, існують способи ліквідувати незручність.
Контактні лінзи дають змогу не змінювати звичний спосіб життя, не відмовлятися від активного відпочинку, навіть екстремального. Лінза щільно прилягає до поверхні ока, що дає мінімум спотворень зображення, до того ж, вони, на відміну від окулярів, не обмежують поля зору.
Ще одна безумовна перевага контактних лінз – вони м’які, і їх неможливо розбити, а отже, неможливо поранитися склом. Саме тому лінзи обирають професійні спортсмени, любителі походів та відпочинку на природі, йоги та фітнесу.

Однак, при всіх своїх перевагах над корекцією зору за допомогою окулярів, мякі контактні лінзи мають і недоліки. Вони можуть стати причиною неприємних відчуттів в очах – печіння, свербіння, відчуття піску, сльозотеча або сухість ока. Терпіти це недопустимо: дискомфорт може свідчити про мікропошкодження кон’юнктиви та роговиці ока, які нерідко ускладнюються бактеріальним запаленням.
Причинами ускладнень при носінні контактних лінз можуть бути хвороби рогівки або її травми, деякі хвороби кон’юнктиви, а також індивідуальні особливості будови слізних залоз і їхні захворювання, при яких знижується якість і кількість слізної рідини. Впливати на комфорт використання контактних лінз може і наявність деяких хронічних захворювань, таких як цукровий діабет, а також авітаміноз або прийом деяких лікарських засобів.
Але не тільки наявність захворювань або травм може стати причиною непереносимості контактних лінз. Компоненти матеріалу, з якого виготовлені лінзи або речовини, що входять до складу розчину для їхнього промивання, теж можуть провокувати появу дискомфорту. Крім того, банальне недотримання правил догляду та носіння лінз також здатне привести до появи незручностей. Особливо небезпечне промивання лінз звичайною водою замість спеціального розчину, одягання лінз брудними руками, сон у лінзах і перевищення допустимого часу їхнього носіння.

Навіть найменша незручність – сигнал про те, що щось не так. Причому йдеться не тільки про фізичний дискомфорт: відчуття сухості в очах, сльозотечу, відчуття наявності стороннього тіла, пилу і піску, хворобливості під час моргання, почервоніння очей, їхньої швидкої стомлюваності, але і про появу оптичних спотворень. У такому випадку потрібно якомога швидше звернутися до лікаря-офтальмолога. Він визначить причину проблеми і підкаже спосіб її вирішення. Можливо, знадобиться просто змінити тип контактних лінз, щоб неприємні відчуття зникли.

Але якщо дискомфорт спричинений мікропошкодженнями рогівки ока від носіння контактних лінз, то для лікування уражень рогівки застосовуються препарати на основі декспантенолу, який чинить хорошу ранозагоювальну дію і покращує метаболізм клітин рогівки і кон’юнктиви. Такі засоби стимулюють процес загоєння епітелію поверхневих тканин ока, що сприяє відновленню очної поверхні й знижує дискомфорт в очах. Препарат наносять на ніч, після зняття лінз.
Виникнення дискомфорту при носінні контактних лінз не рідкість, але це не означає, що через це доведеться кардинально змінювати спосіб корекції зору. За умови правильного добору лінз, дотримання правил їхнього носіння, належного догляду за лінзами і використання в якості доповнення препаратів на основі декспантенолу, хворобливі відчуття минуть.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x