Білі гриби – для серця, грузді та лисички – для імунітету

Білі гриби – для серця, грузді та лисички – для імунітету

Лісові грибочки не тільки душевна закусочка, а й спосіб підтримати організм восени. Є навіть метод лікування грибами – фунготерапія. Зауважимо насамперед, що говорити будемо про їстівні гриби і вживати слід тільки ті «дари лісу», у безпеці яких ви переконані.
Білі гриби – чемпіони за вмістом корисних білків. У кілограмі білих грибів протеїнів більше, ніж у шматку яловичини такої ж ваги. А ось жирів – зовсім трохи. Що надає переваги порції тушкованих білих грибочків над смаженим стейком.

Але при цьому дієтологи наголошують, що білі гриби – страва примхлива, а тому самостійна. М’ясні білки конфліктують із грибними, у результаті чого можуть виникнути розлади травлення.
Крохмаль гальмує і без того довгий процес перетравлення білків. Тому картопля – не найкращий гарнір до таких грибів. Найкраще білі засвоюються з «повільними» вуглеводами, наприклад, необробленим рисом.
У боровиках дуже багато вітаміну РР (нікотинової кислоти), який корисний для серця. Для сердечників дуже хороший суп зі свіжих білих грибів – для зміцнення стінок міокарда.
Ще в білих грибах багато солей заліза. Тому гречка з грибами – відмінний засіб для профілактики залізодефіцитної анемії. Також у них містяться цинк, йод, мідь і вітамін В1 – необхідні для підтримки імунітету.

Грузді проти паличок Коха
Ці осінні лісові гриби – хрусткі, поживні – і солять, і квасять, і в сметані смажать. Вони насичують наш організм корисними бактеріями і є одним із небагатьох джерел «сонячного» вітаміну D нетваринного походження (зазвичай ми отримуємо його з молочних продуктів і печінки тріски).
У народній медицині мочені грузді вважаються одним із найкращих засобів профілактики каменів у нирках. Біоактивні речовини цих грибів перешко­джають утворенню уратів і оксалатів (це різні види ниркових каменів).
Також грузді містять речовини, подібні до антибіотиків, які пригнічують розмноження паличок Коха і зміцнюють слизові оболонки бронхів і легенів. Тому в сезон застуд засолені грузді – те, що треба.

Лисички – природні антибіотики
Фахівці називають ці гриби не інакше як «типовий гриб-антибіотик». Стимулює роботу органів імунної системи, наприклад, селезінки за рахунок великих доз вітамінів А, В1, В2, цинку і селену. Також є дослідження про те, що лисички корисні при діабеті.
Ферменти, що містяться в лисичках, запускають процес відновлення пошкоджених клітин підшлункової залози. Але при цьому, попереджають дієтологи, тим, хто хворіє на панкреатит або інші гострі запалення органів травлення, вживати гриби у значних кількостях не варто, адже цей продукт усе ж засвоюється важко.
До речі, лисички – єдиний гриб, який не накопичує радіоактивних речовин, а навпаки, виводить із організму радіонукліди.

ВАЖЛИВО!
– Будь-які гриби не варто давати дітям до 6 років, навіть абсолютно їстівні гриби можуть завдати шкоди дитячому організму.
– Не треба їсти гриби при гострих запальних процесах у травній системі (гастритах, виразці, панкреатитах, проблемах із печінкою).
– Не варто вживати солоні й смажені гриби при схильності до розладів травлення.
– Намагайтеся не збирати старі «перезрілі» лісові гриби – в їхніх капелюшках і ніжках (навіть якщо вони не червиві) мало білків та вітамінів і багато солей важких металів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x