Останки двох бійців Червоної армії знайшли археологи поблизу Черкас

Останки двох бійців Червоної армії знайшли археологи поблизу Черкас

Археологи знайшли поблизу Черкас останки двох військовослужбовців Червоної армії, загиблих у серпні 1941-го. Тіла не були похоронені, а лише прикопані, тож розташовані були неглибоко під землею. Про це «Нова Доба» дізналася від Олександра Назарова, завідувача сектору археології та охорони культурної спадщини ДІКЗ «Трипільська культура» на «Facebook».

Один з них виявився офіцером, традиційно перекопаним цікавими попередниками. Належність його до керівного складу встановили по гудзиках, звання встановити знову не вдалося.

Останки двох бійців Червоної армії знайшли археологи поблизу Черкас

У воронці від вибуху чималого снаряду лицем донизу лежав боєць у черевиках, підперезаний брезентово-шкіряним ременем без будь-якого «обвісу». Будь-якого сліду від петлиць чи петличних знаків виявлено не було, на грудях чотириотворові тарілочкоподібні гудзики (закрита планка), на рукавах та кишенях сталеві з зірочками – рядовий піхотинець РСЧА. Дві обойми напівзгнилих сталевих набоїв у лівій кишені штанів та відсутність будь-якого предмету «обвісу» на ремені наводять на думку, що у повсякденні він його і не носив…

– Реальною вдачею був посмертний медальйон у лівій нагрудній кишені та портмоне у правій кишені штанів. Звичайно, з огляду на глибину залягання та грунт, імовірність нормального збереження паперу невелика, але чудеса бувають. Загалом вимальовується наступна картина – сталеві шоломи зразка 1939 року тут мали виключно офіцери. Саме завдяки цим шоломам їх у першу чергу і знаходили копачі. Виявлення поховань рядового складу затруднене, адже при них мінімум речей. Мінімум речей у рядового складу наводить на думку, що його чи щойно призвали, чи збирали з тилових підрозділів. Я думаю, картина трохи проясниться після прочитання спогадів уцілілих у цих боях, – зазначає Олександр Назаров.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x